Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ επιθετικές τζαζ σκέψεις

«Οι “Επιθετικές Σκέψεις” είναι ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες. Μέσα από τους ταραγμένους ελληνικούς καιρούς, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σκέψεις και συναισθήματα γίνονται ένα μουσικό ταξίδι που οδηγούν τον συνθέτη σε μια ψυχική απελευθέρωση, στο ασφαλές λιμάνι του πενταγράμμου».
Είναι τα λίγα λόγια του κιθαρίστα Γιώργου Κρομμύδα στο ένθετο του δεύτερου άλμπουμ του Aggressive Thoughts [Ankh/ Jadeo, 2012], που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες (μέσα στο ’13). Όσοι έχουν κατά νου το πρώτο CD του Κρομμύδα, που είχε τίτλο “Jazzium” [El Capitan, 2010] και το οποίο εκινείτο σ’ ένα groovy και κάπως lounge στυλ (ο ήχος της IRMA και τα συναφή), σίγουρα θα εκπλαγούν με το άκουσμα του παρόντος. Εδώ, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα πιο straight ahead jazz άλμπουμ, στο οποίο έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, πέραν του κιθαρίστα Κρομμύδα, ο σαξοφωνίστας (άλτο) Τάκης Πατερέλης και ο πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος (το γκρουπ συμπληρώνεται με τους Κωνσταντίνο Μάνο κοντραμπάσο και Βαγγέλη Κοτζάμπαση ντραμς).
Ορισμένοι από τους αναγνώστες του blog ίσως έχουν πάρει ήδη γεύση από το “Aggressive Thoughts” μέσω του CDGreek Jazz Times/ Volume I: Modern Jazz Tracks” που είχε κυκλοφορήσει με το 242 τεύχος του Jazz & Τζαζ τον περασμένο Μάιο, πιθανώς δε ορισμένοι να είδαν και την μπάντα του Γιώργου Κρομμύδα στο Γκάζι, στο 13ο Athens Technopolis Jazz Festival την 1/6/2013, παρά ταύτα ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι άλλο. Έρχομαι λοιπόν να πω πως, επί του προκειμένου, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ μεστή τζαζ καταγραφή (περί τα 56 λεπτά η διάρκεια), περιέχουσα επτά πρωτότυπες συνθέσεις (όλες του Κρομμύδα). Με αναφορές στα παιξίματα των περισσοτέρων από τους πολύ γνωστούς jazz guitarists (δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα) και κινούμενες σ’ ένα, γενικώς, hard-bop soulful περιβάλλον (βάζετε και το… post μπροστά, αν θέλετε), οι «Επιθετικές Σκέψεις» είναι ένα ευχάριστο CD, που θα τραβήξει την προσοχή όλων των jazz fans. Άλλοτε μέσα από groovy, νευρώδεις και «ψυχωμένες» συνθέσεις και άλλοτε κινούμενο σε πιο artistic και contemporary περιβάλλοντα, το “Aggressive Thoughts” του Γιώργου Κρομμύδα φανερώνει πλήρη γνώση των τζαζ παραμέτρων· πώς «κατασκευάζεται», εν ολίγοις, ένα άλμπουμ που να μην απεμπολεί ποτέ τη «δημιουργικότητά» του, έχοντας, ταυτοχρόνως, κι ένα άμεσο hook στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου