Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

βραδιάζει…

Το τραγούδι είναι γνωστό. Είναι το τελευταίο μεγάλο λαϊκό, έτσι όπως το είπε ο πρώτος και μαζί ο τελευταίος λαϊκός τραγουδιστής του καιρού μας· του κάθε καιρού δηλαδή. Μέχρι πριν λίγη ώρα – ενώ έχω ακούσει το «Βραδιάζει» δεκάδες φορές – δε γνώριζα τίποτα για το συγκεκριμένο βίντεο που υπάρχει στο YouTube και το οποίον έχει δεχθεί περισσότερες από 950 χιλιάδες επισκέψεις μέσα σε 3 χρόνια (καμμιά εικοσαριά είναι οι δικές μου), και κοντά στα 650 σχόλια (κάθε μέρα, ή μέρα παρά μέρα, κάποιος θα γράψει κάτι). Για λαϊκό τραγούδι συζητάμε…
Μου έκανε εντύπωση το βίντεο. Δεν ξέρω αν είναι επίσημο ή ερασιτεχνικό. Δεν έχει και τόσο σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι η απλή, αλλά τόσο ουσιώδης οπτικοποίηση του άσματος. Η ώχρα που διαπερνάει τα πάντα, ένα φορτηγό που στρίβει σε μιαν ανηφόρα, ένα εκατό που τρέχει, τα ταξί που διασχίζουν τους δρόμους σαν να μην έχουν σκοπό, τα έργα και οι πάγκοι στην Ομόνοια, οι δεξαμενές, τα φουγάρα, ο Ηρακλής, το λιμάνι, ο ναύτης, οι περαστικοί, οι σηκωμένοι γιακάδες… και βεβαίως η φωνή. Η μία, η μεγάλη, η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ.

7 σχόλια:

 1. Πέραμα κ Κερατσίνι ειναι το μισό βιντεο Φώντα, και μετα η Ομόνοια κλπ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ε ναι. "Οι δεξαμενές, τα φουγάρα, ο Ηρακλής, το λιμάνι, ο ναύτης..." δεν είναι στην Ομόνοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μία σωστή δισκογραφία (με εξώφυλλα, τραγούδια και λοιπά στοιχεία, τύπου discogs) ακόμα δε βρήκα στο δίκτυο...

  Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν κάποιος έχει μια τεράστια δισκογραφία στις 78, τις 45 και τις 33 στροφές (αφήνω τα CD) είναι δύσκολο να βγει κάτι ολοκληρωμένο. Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει προσπάθειες… στο χαρτί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι λαϊκός και οι λαϊκοί δέ δείνουν και πολύ σημασία σ'αυτά (πλήρης δισκογραφίες, χρονολογίες, labels κλπ) αλλά για τον Καζατζίδη δε δικαιολογείται. Ξέρω άνθρωπο που άκουγε και ακούει ΜΟΝΟ Στέλιο. Τόσοι σύλλογοι και λάτρεις ανα την Ελλάδα... Τι να πω; Μάλλον αυτή η μούρλα για πληροφορίες διακατέχει πιο πολύ αυτούς που ασχολούνται με τη "μοντέρνα" μουσική.

  Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ με την παρατήρηση – αν και δεν απολείπουν οι μελετητές του λαϊκού τραγουδιού, που ασχολούνται και με αυτά. Στο περιοδικό «Λαϊκό Τραγούδι» π.χ. δημοσιεύονταν αναλυτικότατες δισκογραφίες, ενώ και ο Κώστας Μπαλαχούτης έχει κάνει, απ’ όσο ξέρω, καλή δουλειά γύρω από τη δισκογραφία του Στέλιου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μία μέρα πριν γράψω τούτα τα λίγα λόγια για το «Βραδιάζει» έφευγε από τη ζωή η στιχουργός του σπουδαίου τραγουδιού, η Σώτια Τσώτου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή