Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ FOLK ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΗ ένα τι

Η Βρετάνη, στη ΒΔ Γαλλία, είναι ένα από τα έξι εναπομείναντα κελτικά έθνη· τα άλλα πέντε είναι η Ιρλανδία (το Eire δηλαδή), το Νησί του Μαν, η Κορνουάλη, η Ουαλία και η Σκωτία, ενώ, από κοντά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ισπανική Γαλικία.
Η έκδοση “Destination Bretagne” [Wagram Music, 2009] αποτελούμενη από δύο CD κι ένα DVD (άνευ ενός κάποιου, έστω στοιχειώδους, booklet) έρχεται να δώσει μία… συνολική εικόνα της βρετονικής (folk) μουσικής, πράγμα το οποίον περίπου καταφέρνει. Και λέω «περίπου» επειδή η απουσία κάποιων ιστορικών, έστω απλών εθνο-μουσικολογικών και λοιπών στοιχείων, αδυνατίζει την όλη επιχείρηση. (Αφήνω το ζήτημα των μουσικών επιλογών, που αφορούν στην πλειονότητά τους στην τελευταία δεκαετία). Ας γράψω όμως κάτι περισσότερο…
Κύριο και βασικό περιεχόμενο του DVD είναι ο Κελτικός Κύκλος της Spezet (Δήμος στο ανατολικό τμήμα της Βρετάνης) υπό τον τίτλο Brug Ar Menez, που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Yves Com το 1948. Στο DVD, διάρκειας μιας ώρας, παρακολουθούμε μία σύγχρονη μουσικο-χορευτική απόδοση του Κύκλου, στην οποίαν παίρνουν μέρος 11 μουσικοί και 60 χορευτές, φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές στολές. Όσον αφορά, τώρα, στους ερμηνευτές/συγκροτήματα υπάρχουν επιλογές από τα πλέον κλασικά των ονομάτων όπως εκείνα των Alan Stivell, Dan Ar Braz, Soig Siberil, Les Freres Morvan, Bagad De Lann Bihoue, νεότεροι δημιουργοί (o Iwan B, η Nolwenn Korbell, οι Forzh Penaos - στο βίντεο πιο κάτω), αλλά και ηχηρές απουσίες από το παρελθόν (Gwalarn, Sourdeline, Folkdove, Bleizi Ruz…). Ιδανικότερο κλείσιμο από το “Ian Morisson reel” του Alan Stivell δεν θα μπορούσα να φανταστώ, με τη μόνη διαφορά πως δεν πρόκειται για την εκδοχή από το “Chemins de Terre” [Fontana, 1973], αλλά για κάποια άλλη μεταγενέστερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου