Σάββατο 14 Απριλίου 2012

εννέα ελληνικά άσματα για το διήμερο

1. Αντώνης Πολίτης/ Τζίνα Σπηλιωτοπούλου – Σε σκέφτομαι
Μουσική-στίχοι Γεράσιμος Λαβράνος. Η μελωδία, οι φωνές, τα «άλλο πράγμα» πιανιστικά γεμίσματα (μάλλον από τον ίδιον το συνθέτη)… Ένα τραγούδι που ξεκινά και τελειώνει με το ρεφρέν του (δεν χρειαζόταν κάτι άλλο). Το ακούμε και από το άλμπουμ «Εσύ» [Polydor 2421 114, 1978] – μάλλον δηλαδή, γιατί το άλμπουμ δεν το έχω μαζί μου.
2. Κωστής Χρήστου – Ένα πρωί
Μουσική Δήμος Μούτσης, στίχοι Γιώργος Κανελλόπουλος. Η καλύτερη ελαφρολαϊκή φωνή, ο Κωστής Χρήστου, ο από χρόνια εξαφανισμένος, ο… υπό την προστασία του Πάνου Καμμένου (το έμαθα κι αυτό). Τι να πεις για το τραγούδι; Μούτσης… τι άλλο; Το ακούμε και από το άλμπουμ «Ένα Πρωί» [EMI/ Columbia 2J 062-70854, 1977].
3. Φίλιππος Νικολάου - Ποιος θα μπορούσε
Μουσική Δημήτρης Μηλιός, στίχοι Φίλιππος Νικολάου. Ένα από τα δύο-τρία ωραιότερα τραγούδια που έχει πει ο Νικολάου. Υποδειγματική η ενορχήστρωση (για τέτοιου τύπου άσμα). Το ακούμε και από το άλμπουμ «Με την Πρώτη Στάλα…» [Philips 6331 039, 1972].
4. Μιχάλης Μπαζάκας – Είναι σκληρό να ξεχνάς
Μουσική Θανάσης Βουτσίνος, στίχοι Μαριανίνα Κριεζή & Θανάσης Βουτσίνος. Ένα τέλειο pop τραγούδι απ’ όποια πλευρά και να το δεις. Δεν ακούστηκε. Από το άλμπουμ «Τ’ Αστέρια στο Φωταγωγό» [WEA 50504674444-2-3, 2004].
5. Γιώργης Χριστοδούλου – Πειρατής
Μουσική-στίχοι Μάριος Τσικνής. Τα ίδια με το προηγούμενο. Από το άλμπουμ «Μην Αλλάξεις Ποτέ» [Lyra 1107, 2007].
6. Μαρινέλλα – Tηλεφωνώ
Μουσική Τάκης Μπουγάς, στίχοι Κώστας Άλλος(;). To καλύτερο τραγούδι που είπε –μετά τα… Ζαμπέτας, Πλέσσας, Άκης Πάνου– η Μαρινέλλα. Από το «Ριγκ» [Polydor 831632, 1987].
7. Αλέξανδρος Μπουρδούμης – Δίδυμοι έρωτες
Μουσική Θέμης Καραμουρατίδης, στίχοι Παρασκευάς Καρασούλος. Είναι δυνατός μελωδός ο Καραμουρατίδης. Το τραγούδι προέρχεται από το «Έχω Ένα Σχέδιο» [Lyra 3401177250, 2011].
8. Γιώργος Μαρίνος – Σε λίγο θα σβήσουν τα φώτα
Μουσική Νίκος Δανίκας, στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος. Έτσι όπως ερμηνεύει ο Μαρίνος τους συγκεκριμένους στίχους δεν αντιλαμβάνεσαι πως ανήκουν στον Παπαδόπουλο... Από ένα 45άρι του 1975, αλλά υπάρχει και στη CD-έκδοση των «Ροζ Προκηρύξεων» (όχι στο κανονικό LP, που είχε βγει στη Lyra το 1976).
9. Βλάσσης Μπονάτσος – Οι πύλες
Μουσική Σπύρος Βλασσόπουλος, στίχοι Ανδρέας Αγγελάκης (πιάνο-εισαγωγή o Σαράντης Κασσάρας). Από την «Επικίνδυνη Ισορροπία» [Lyra SYLP 3292, 1976], ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του ελληνικού ροκ. Ένα μεταφυσικό τραγούδι.

Καλό Πάσχα.

13 σχόλια:

  1. Τι έγινε με τον Κ. Χρήστου; Ήμαρτον...
    Εδώ κολλάει το Καλή Ανάσταση
    εκπληκτικό το τραγούδι του Νικολάου όντως.
    για την Επικίνδυνη Ισορροπία, σηκώνει ένα post νομίζω (αν δεν μου έχει διαφύγει κάτι...)
    Καλό Πάσχα!
    Άρης Καραμπέαζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι τον Κωστή Χρήστου να τραγουδά σε εκδηλώσεις της ΝΔ ήδη από τα χρόνια του ’80. Ήταν (είναι) δεξιός. Επί «αλλαγής» δεν… καρποφόρησε και πέρασε στο περιθώριο. Πολύ μεγάλος τραγουδιστής, τεράστιος. Θα μπορούσε να συντρίψει τους πάντες, αν είχε το πολύ και το καλό ρεπερτόριο. Προφανώς, ο Καμμένος τον γνώριζε από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ και τον βοήθησε να επιβιώσει.

    Μηλιός-Νικολάου γνωρίζονταν από τα συγκροτήματα του ’60. Έφτιαξαν μαζί κι άλλα ωραία τραγούδια. Το… ψυχεδελικό «Τη νύχτα που γεννήθηκες», το «Μια καρδιά για σένανε» που ξαναέγινε επιτυχία από Ρέμους, Κιάμους κτλ., το «Ήλιε μου χαμένε μου»…

    Η «Επικίνδυνη Ισορροπία» είναι σπουδαίος δίσκος και κακώς για μένα έχει περάσει λίγο στο ντούκου. Υπάρχουν όλα τα τραγούδια στο YouTube, άκουσέ τα.

    Καλό Πάσχα Άρη Καραμπεάζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πραγματικά καταπληκτικός δίσκος,φοβερές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις και η μεγάλη φωνή του Βλάσση..καλή Ανάσταση παιδιά
    Ι.Τζόνσον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα από το να κρίνονται οι δίσκοι (και) από τα εξώφυλλα. Αν η «Επικίνδυνη Ισορροπία» είχε ένα πιο ελκυστικό cover η αξία της θα ήταν διαφορετική (και δεν εννοώ μόνο τη συλλεκτική). Κάποιοι (ξέρω περιπτώσεις), πριμοδοτούν ή ακούν με μεγαλύτερη όρεξη και προσοχή όταν παραμυθιάζονται και από τα covers.

    Τώρα που το σκέφθομαι, πάντως, λέω… ευτυχώς. Καθότι αν είχε κανα περίεργο εξώφυλλο ο δίσκος μπορεί και να κόστιζε, σήμερα, 4-5 κατοστάρικα… ενώ είναι σίγουρο πως με τον Μπονάτσο «μπροστά» οι συλλέκτες δεν έδωσαν και ιδιαίτερη σημασία, με αποτέλεσμα η τιμή του να παραμείνει προσιτή.

    Καλό Πάσχα Ι.Τζόνσον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω το βρισκω πολυ καλο το εξωφυλλο του Μπονατσου, μαλιστα γι’ αυτο ειχα αγορασει τον δισκο καποτε απ' τον Ζαχαρια...

    τζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, εντάξει. Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο. Δε νομίζω ότι πολυασχολήθηκαν. Για προσωπικό άλμπουμ του Μπονάτσου επρόκειτο, τη φάτσα του βάλανε απ’ έξω. Κι ας την είχε βαρεθεί, όπως λέει και ο ίδιος σ’ ένα τραγούδι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σωστη η παρατηρηση σου φωντα για τα εξωφυλλα.ωστόσο τον συγκεκριμένο δισκο τον έχω πετυχει ελαχιστες φορες-δυο με τρεις-στα δισκαδικα τα τελευταια χρονια και σε σχετικα λογικες τιμες-την μία τον αγόρασα κιολας,θελω να πω δηλαδη οτι ειναι πραγματι σπάνιος-νομίζω.αλλά είπαμε-δεν γίνεται ντόρος λόγω εξωφύλλου.και μια ερωτηση φώντα σε παρακαλώ πες μου-αγορασα τον δισκο των Πρθενογεννεσις στη λευκή του εκδοση.ο δισκος παιζει σχεδον mint αλλά εχει τρία μαυρα σημάδια-από την κατασκευή του.πως θα τον χαρακτηριζες εναν τετοιο δίσκο;mint ή κατώτερο;λεπτομέρειες βέβαια αλλά έχω κολλήσει.ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη, Φανταστικέ μας DJ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρία μαύρα στίγματα σε λευκό βινύλιο; Προφανώς, αν το βινύλιο ήταν μαύρο δεν θα φαίνονταν! Ή μήπως τότε τα στίγματα θα ήταν άσπρα;
    Η γνώμη μου είναι η εξής. Αν τα στίγματα δεν επηρεάζουν την απόδοση του δίσκου τότε ο δίσκος είναι Mint. Βεβαίως υπάρχει και το visual grading, αλλά εγώ σ’ αυτό δεν δίνω και πολύ σημασία.
    Όταν αγοράζω μεταχειρισμένους δίσκους το πρώτο που κοιτάω είναι αν το βινύλιο συμπίπτει με το εξώφυλλο. Ε, και τις πολύ χοντρές φθορές που κάνουν μπαμ αμέσως. Από κει πέρα συμβαίνουν και τα δύο. Και ο δίσκος στο visual grading να είναι χάλια (σκιές, δαχτυλιές, κολλημένα στίγματα, επιφανειακή φθορά κ.λπ.) παίζοντας όμως μια χαρά στο πικάπ μετά από ένα απλό καθάρισμα, αλλά και να φαίνεται ok, έχοντας όμως «βράσιμο», «εσωτερική» φθορά στα αυλάκια, οπότε η κατάστασή του να μην βελτιώνεται με τίποτα και η ακρόασή του να καθίσταται προβληματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό Πάσχα Lapsus digiti! Να είμαστε λοιπόν γεροί να αγαπάμε (και λίγο να γκρινιάζουμε…), τι το ωραιότερον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλημερα ΦΩΝΤΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ κ απο μακρυα, ωραια τα τραγουδια που εβαλεσ αλλα κ σαν ιδεα. Το τραγουδι του ΝΙΚΟΛΑΟΥ υπαρχει στον δισκο ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ απο το ’76 στην philips, σου στελνω την φωτο.

    nick270760

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αληθώς Ανέστη Nick!

    Όταν κάποιος μάς χαιρετά με το «Χριστός Ανέστη», απαντάμε (από ευγένεια και τηρώντας την παράδοση) «Αληθώς Ανέστη». Δεν θα το παίξουμε βαριά πεπόνια και ξινισμένες μούρες (καθότι μού έχει τύχει) με τέτοιες αφορμές. Οφείλουμε να επιλέγουμε το κατάλληλο timing, αν θέλουμε να εκθέσουμε τα… μεταφυσικά (ή όχι) πιστεύω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή