Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

DIZZY DIZIGN σημερινό ελληνικό progressive

Το παιγνίδι έχει ανοίξει εντελώς (δηλαδή πάντα ήταν, αλλά τώρα ακόμη περισσότερο). Είναι γνωστό αυτό. Συγκροτήματα από κάθε γωνιά της χώρας έχουν πλέον τη δυνατότητα όχι απλώς να παρουσιάζουν τις δουλειές τους στις διάφορες μουσικές σκηνές, αλλά και να τις ηχογραφούν (και μάλιστα σε βινύλιο). Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι DiZZY DiZIGN, μία μπάντα που σχηματίστηκε το 2008 στην Κυπαρισσία. Πρόκειται για ένα 5μελές σχήμα το οποίο αποτελούσαν, στην αρχή τουλάχιστον, οι Δημήτρης Σαμπαζιώτης κιθάρες, τραγούδι, Μάριος Πετρόπουλος κιθάρες, Διονύσης Σαμπαζιώτης ντραμς, Παναγιώτης Σαμπαζιώτης μπάσο και Στέφανος Σαμπαζιώτης πλήκτρα, samples. Μάλιστα, με αυτήν ακριβώς τη line-up ηχογράφησαν στην Πάτρα, στο διάστημα 12/2009-7/2010, το πρώτο άλμπουμ τους που έχει τίτλο “Dizality” και που κυκλοφόρησε σε 250 κόπιες βινυλίου, πέρυσι τον Νοέμβριο, σε ανεξάρτητη έκδοση.
Οι DiZZY DiZIGN είναι ένα progressive rock συγκρότημα· όχι αναπαράγοντας, ή προσπαθώντας να αναπαράξουν, το αίσθημα των early seventies εγγραφών, αλλά προτείνοντας έναν ήχο ανάλογο μ’ εκείνων των neo-prog γκρουπ της δεκαετίας του ’90. Καταγράφουν δηλαδή ένα πιο απλωμένο, πιο στρογγυλό, πιο μελωδικό, αλλά το ίδιο compact στυλ και με τον ίδιο σαφή art προσανατολισμό. Είναι εμφανής, με άλλα λόγια, η διάθεση των παιδιών να μεταφέρουν με σύνεση τα διδάγματα των Yes, των Genesis, των Camel, των Greenslade, των King Crimson (για να μείνουμε σε μερικά, βασικά, βρετανικά ονόματα), αλλά ακόμη και των πιο heavy prog γκρουπ της σκηνής στη σημερινή πραγματικότητα. Το επιτυγχάνουν. Κυρίως γιατί οι συνθέσεις τους είναι μεστές και βεβαίως καλοπαιγμένες.
Το εισαγωγικό “Ida’s steam cake” είναι ένα ιδανικό για εισαγωγή ορχηστρικό, με ωραία μελωδική γραμμή, ρυθμικές εναλλαγές, και ποικίλα στοιχεία mellow και heavy prog. Το “Ecstasy as the Queen of the 11th Night” που συμπληρώνει την πρώτη πλευρά, έχει ωραία κιμπορντικά περάσματα, βαρύ rhythm section, περίτεχνες κιθάρες, αλλά χάνει στα φωνητικά, που ακούγονται κάπως «πίσω» και μπουκωμένα. Στο “AtorTola” (πρώτο track της b side) φαίνεται επακριβώς το δέσιμο της μπάντας. Άψογη κιθαριστική εισαγωγή (ο ήχος θυμίζει Steve Hackett), έντονα ρυθμικά σχήματα να εναλλάσσονται με μελωδικά patterns και με τα φωνητικά σε δόσεις (ακόμη και spoken word) να γράφουν οπωσδήποτε καλύτερα. Πρόκειται, εν ολίγοις, για την πιο περιπετειώδη (επική) σύνθεση του “Dizality”, ανεπτυγμένη σε τρία μέρη, με κάποια σημεία της να ανακαλούν στη μνήμη μου ακόμη και τους Apocalypsis (του Παλαμίδα και του Δερτιλή). Από τότε το εγχώριο prog/art rock είχε να προτείνει κάτι ανάλογο. Το έσχατο “Trust the Vintage” είναι ένα ακόμη track με heavy απολήξεις (ίσως το… γερμανικότερον όλων) που φανερώνει το ήδη καταγραμμένο. Οι DiZZY DiZIGN είναι ένα συγκρότημα από το οποίον ελάχιστα απολείπουν ώστε να καταστεί μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.
Σήμερα, το γκρουπ από την Κυπαρισσία το αποτελούν οι Δημήτρης, Στέφανος, Διονύσης και Παναγιώτης Σαμπαζιώτης, ενώ τη θέση του κιθαρίστα Πετρόπουλου ήρθε να καταλάβει ο πέμπτος(!) αδελφός Θανάσης Σαμπαζιώτης άλτο σαξόφωνο και εφέ.

5 σχόλια:

  1. Με την πρωτη ακροαση του Dizallity αμεσως αναγνωριζεις οτι προκειται για ενα οχι απλα καλο γκρουπ αλλα πολλα υποσχομενο με δικο του ηχο και ιδεες που σφιζουν απο πρωτοτυπια.Μπορω να πω χωρις καμια υπερβολη οτι ειναι μπαντα που 8α μπορουσε να κοντραρει στα ισια ονοματα που κανουν καριερα στα 90'ς και για μενα ειναι υπερεκτιμημενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σουπεργαμάτο blog!!!
    Ευχαριστώ πολύ!!
    Φώντας.

    Υγ: Ο παραπάνω 'ανώνυμος' είναι μέλος του γκρουπ 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε...ποιά είναι αυτά τα ονόματα που κάνουν καριέρα στο χώρο του progressive στην Ελλάδα; Και όχι μόνο στα 90's αλλά ανέκαθεν από τα 70's ως τώρα.(και εφόσον μουσικός όρος progressive δεν υφίσταται στα 60's - άλλο το τί έπαιζαν τότε...)
    ...Θα τρελαθούμε τελείως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nope..Ειμαι απλα φιλος με τον ντραμερ με τον οποιο παιζουμε μαζι σε αλλο γρουπ.Βαγγελης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μιλησα καν για Ελληνικα γκρουπ αν και ισως επρεπε να το κανω σαφες 1ον κ 2ον οτι ειπα το πιστευω για τα παιδια και ειναι απλα η γνωμη μου δεν ανακγασε κανεις κανενα να την ενστρνιστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή