Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΒΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΑΡΘΕΝΑΣ afro τίτλοι

Ο «Βιασμός μιας Παρθένας» είναι μία ελληνική ταινία του 1966, σκηνοθετημένη από τους Νίκο Οικονόμου, Στέλιο Τζάκσον και Δημήτρη Μποντικούλη (στο σενάριο βοηθούσε και ο Γιάννης Κοκκόλης) με πρωταγωνιστές την Γιούλη Σταμουλάκη, τον Γιώργο Εμιρζά και τον Γιώργο Ζαϊφίδη. Κακογυρισμένη, με υποτυπώδες σενάριο, αλλά και με ορισμένες πρωτιές να τη συνοδεύουν (αρχικώς ο… πομπώδης τίτλος της), η ταινία έχει καρφωθεί στη μνήμη μου, από τότε που την είδα για πρώτη φορά (πριν χρόνια), εξ αιτίας της μουσικής των τίτλων της (μόνο γι’ αυτό). Προσφάτως, με αφορμή την έκδοσή της σε DVD (το 2009;) από την Clipart κατέβαλα προσπάθεια να την δω και πάλι… και κάπως έτσι την ξαναθυμήθηκα.
Οι τίτλοι, λοιπόν, της αρχής συνοδεύονται από ένα afro(!) κομμάτι. Πολλά κρουστά, μία ανδρική φωνή να δίνει το σύνθημα και τα chorus vocals να ακολουθούν. Φυσικά, ουδεμία σημείωση-πληροφορία δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα στους τίτλους, ούτε πουθενά αλλού. Προφανώς πρόκειται για «επιμέλεια», για ένα… φανταστικό soundtrack εντός του οποίου χώρεσε, σε περίοπτη θέση, και το συγκεκριμένο track. Τι να είναι; Το μυαλό μου πήγε κατ’ ευθείαν στον Babatunde Olatunji (1927-2003), τον περίφημο νιγηριανό ντράμερ, ο οποίος ηχογραφούσε κατά κόρον τέτοιου τύπου κομμάτια ήδη από τα late fifties. Φερ’ ειπείν το “Akiwowo” από το “Drums of Passion” [Columbia, 1959/60] μοιάζει με τους τίτλους του «βιασμού της παρθένας». Μπορεί το title track να προέρχεται από κάποιον από τους επόμενους δίσκους τού Olatunji (τους οποίους δεν έχω ακούσει), όπως τους “Zungo!” [Columbia, 1961], “Flaming Drums” [Columbia, 1962] και “Drums! Drums! Drums!” [Roulette, 1964], αλλά μπορεί να είναι και κάτι άλλο (άγνωστο προς εμένα).
Ας το πω κι αυτό. Δύο τουλάχιστον LP του Olatunji έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα (σε ελληνικές εκτυπώσεις εννοώ) στη δεκαετία του ’70. Το “Soul Makossa” [Paramount/EMI-Labropoulos Bros. SPFL 289] το 1973 και το “Drums of Passion” [CBS 81091] ίσως λίγο πιο μετά (δεν αναφέρεται χρονιά – το label είναι το γνωστό πορτοκαλο-κίτρινο τής CBS).

8 σχόλια:

  1. "Ukonu & His Afro-Calypsonians"...
    πλάκα κάνω Φώντα.
    Οτι θες μπορεί να ειναι αυτό άν ήταν κανένας μάγκας ηχολήπτης που χρησιμοποιούσε δίσκους που φέρνανε οι ναυτικοί τότε με το κιλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι το Dianka Bi του Σενεγαλέζου Sonar Senghor (and his Troupe) απο την περιοδεία του στα 50s στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΩΝΤΑ.Ο ΧΑΡΗΣ Ο ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ ΕΙΜΑΙ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ-Η ΣΚΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ-ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ "ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν θυμάμαι καλά (δεν έχω την επανέκδοση) ένα απόσπασμα από αυτήν την ταινία παρακολουθούν οι φαντάροι στο Λούγα και Παραλλαγή του Ν. Περάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Χάρη. Tι κάνεις ρε φίλε;
    Γεια σου bwana.
    Έχω να δω πολλά χρόνια το «Λούφα και Παραλλαγή» και δεν το θυμάμαι. Θα το τσεκάρω με την πρώτη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΦΩΝΤΑ.ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΑΚΤΙΚΑ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!ΧΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή