Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

SLY 5TH AVE …πνευματικός σαξοφωνίστας

Παρότι δεν πρέπει να είναι πολύ επάνω από τα 20, ο σαξοφωνίστας Sylvester Uzoma Onyejiaka II, ή άλλως Sly 5th Ave, έχει προλάβει να συμπράξει με τους Prince, Wynton Marsalis, Maceo Parker κ.ά., δείχνοντας το πόσο μετράει στο ευρύτερο καλλιτεχνικό/ επαγγελματικό μουσικό στερέωμα. Εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη, αλλά γεννημένος μάλλον στο Τέξας (και με νιγηριανή καταγωγή), ο Sly 5th Ave παραδίδει τώρα το πρώτο προσωπικό CD του που έχει τίτλο “Akuma” [Truth Revolution Records, 2013] και το οποίο μας μεταφέρει σ’ ένα χώρο spiritual jazz… όταν τα φλερτ με το funk ή το πιο καθαρόαιμο bop δεν αποκτούν πρωτεύοντα ρόλο.
Με ευρεία μπάντα συνοδείας, που περιλαμβάνει ντραμς, μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά, τρομπέτα και σε επιμέρους tracks ακουστικές κιθάρες, πιάνο, Wurlitzer, κι άλλη τρομπέτα, φλάουτο, βιολί και φωνή, ο Sly 5th Ave προτείνει ένα ωριαίο περίπου άλμπουμ, που σφύζει από οργανοπαικτική δύναμη. Απολαυστικές συνθετικές στιγμές και ακόμη πιο απολαυστικές ενορχηστρώσεις, με το κλίμα της παραγωγής (Brad Williams) να παραπέμπει ευθέως στις «ζεστές» εγγραφές των τελών του ’60. Χαρακτηριστικό κομμάτι αυτής της αίσθησης αποτελεί το έσχατο μεγαλόπνοο “Abuja”, που κινείται στην καλύτερη παράδοση του είδους. Αfro-jazz υψηλής κλάσης, με έμφαση στο ρυθμικό τμήμα (οι Art Ensemble of Chicago του “Theme de Yoyo” θα μπορούσε να ήταν μιαν αναφορά), αλλά και σε μία τρόπον τινά εξωτική μελωδική γραμμή που συνεπαίρνει.
Το “Akuma” είναι ένα άλμπουμ με πολλές ιδιάζουσες στιγμές. Συνδυάζει δε τη συνθετική πληρότητα, με το «σταλμένο» αυτοσχεδιαστικό στοιχείο, κινούμενο μέσα σ’ ένα κλίμα κυριολεκτικής… soul music. Όσοι γουστάρουν τις σχετικές επανεκδόσεις του Jazzman (Roy Brooks and The Artistic Truth, Marvin Peterson and The Soulmasters, Nathan Davis και τα τοιαύτα) νομίζω πως, και με την περίπτωση τού Sly 5th Ave, θα βρεθούν στο στοιχείο τους.

2 σχόλια:

 1. Γειά σου Φώντα & Καλές Γιορτές !!!
  Ωραία ανάρτηση, που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον ...
  Από μια γρήγορη ματιά που έριξα είδα πως επίσημη κυκλοφορία του δίσκου είναι η 11η Φεβρουαρίου του 2014.
  Ωστόσο 2 κομματια από το άλμπουμ (όχι όμως και το Abuja - για το οποίο κάνεις λόγο) διατίθενται σε ψηφιακή μορφή απο το bandcamp . Έτσι, μια πρώτη ακρόαση έκανα εδω:
  http://trrstore.bandcamp.com/album/akuma
  Να είσαι καλά και Ευχαριστώ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή