Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

JIHYE LEE ORCHESTRA Απρίλης

Όλοι θυμόμαστε το φοβερό ναυάγιο του φέρρυ Sewol, που συνέβη τον Απρίλιο του 2014, κάπου εκεί έξω από τις ακτές της Νότιας Κορέας και που στοίχισε τη ζωή σε 304 ψυχές. Απ’ αυτό το γεγονός παίρνει αφορμή η Κορεάτισσα Jihye Lee, που τότε σπούδαζε στο Berklee, προκειμένου να παρουσιάσει ένα «μπιγκμπαντικό» άλμπουμ με τον σημαδιακό τίτλο April [Private, 2016/17].
Όπως ενημερωνόμαστε από την ίδια τη συνθέτιδα, πριν από το ναυάγιο τού Sewol είχαν γραφτεί δύο tracks, τα ακόμη πιο σημαδιακά (αυτά κι αν ήταν!) “April wind” και “Deep blue sea”, για να συμπληρωθεί το πρότζεκτ, κατά κύματα, μετά το δυστύχημα.
Τέλος πάντων, ως Κορεάτισσα και η ίδια (και όχι μόνον ως συνθέτιδα, αλλά και ως τραγουδίστρια) η Lee επιχείρησε να αναπαραστήσει μέσω τής μουσικής της την μοιραία πορεία προς τη βύθιση τού Sewol, δημιουργώντας μια τζαζ ηχητική περιπέτεια που περιλαμβάνει, θα έλεγα, ένα εύρος συναισθημάτων. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια αποκλειστικώς «μαύρη» μουσική, αλλά για κάτι ευρύτερο… και κάπως γραμμικό με κατάληξη το τέλος.
Έτσι, το άλμπουμ ξεκινά με το 11λεπτο “April wind”, που είναι ένα χαλαρό και κάπως νοσταλγικό track, υπενθυμίζοντας ενδεχομένως το κλίμα που επικρατούσε στο φέρρυ, πριν τη βύθιση. Ακολούθως έχουμε συνθέσεις όπως την υπ’ αριθμόν 4 “Whirlwind”, που μας μεταφέρουν ένα άλλο κλίμα, αν θέλετε την αγωνία και το χάος που θα επικράτησε κατά την πορεία της βύθισης (κοφτές, σύντομες, φράσεις των πνευστών, παράλληλα με χαμηλούς και υπαινικτικούς τόνους), όπως και άλλες, σαν την έσχατη “You are here (Every time I think of you)”, που επικεντρώνονται στη μεταφορά ενός κλίματος θλίψης και άλλων συναφών συναισθημάτων αναφορικά με τους συγγενείς και τους φίλους των πνιγμένων. Όλην αυτή τη γκάμα η Jihye Lee τη χειρίζεται σωστά (με τις συνθέσεις της και όπου χρειάζεται με τη φωνή της), παίρνοντας από την ορχήστρα της πάντα τα καταλληλότερα των vibes.
Όχι ένα άλμπουμ για κάθε στιγμή, αλλά σίγουρα ένα άλμπουμ που μπορεί να σε κερδίσει ανά στιγμές.
Επαφή: www.jihyemusic.com

1 σχόλιο:

  1. Αν ενδιαφέρεται κανείς υπάρχουν και δύο απο τις (ωραίες θα έλεγα) συνθέσεις της που έχουν μαγνητοσκοπηθεί στο Berklee
    Deep blue sea: https://www.youtube.com/watch?v=1WIT1vVByZk
    April Wind: https://www.youtube.com/watch?v=J7grksirH8c

    ΑπάντησηΔιαγραφή