Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

MIGUEL ZENÓN típico

Θυμάμαι ακόμη το φοβερό προηγούμενο CD τού πορτορικανού άλτο σαξοφωνίστα Miguel Zenón, το Identities are Changeable” [miel MUSIC, 2014] για το οποίο είχα γράψει πολύ καλά λόγια, εδώ, στο δισκορυχείον. Πρόκειται, εν ολίγοις, για έναν… ευφάνταστο, δημιουργικό παίκτη με ισχυρό θεωρητικό και πρακτικό background, που δεν αφορά μόνο στη μουσική, αλλά και σε γενικότερα θέματα που έχουν κοινωνικοπολιτικές αφετηρίες. Το γεγονός ότι ο Zenón έχει εμφανισθεί/συνεργαστεί με τους Charlie Haden, Fred Hersh, David Sanchez, The Mingus Big Band, Ray Barreto, Jerry Gonzalez, Bobby Hutcherson και άλλους, έχοντας ηχογραφήσει έως σήμερα καμμιά δεκαριά προσωπικά άλμπουμ φανερώνει όσο να ’ναι το «ειδικό βάρος» του στο χώρο, κάτι που εν πάση περιπτώσει επιβεβαιώνεται και με το παρόν έσχατο CD του… τοTípico [miel MUSIC, 2017].
Για τις ανάγκες αυτού του άλμπουμ ο Zenón, μαζί με τους συνεργάτες του Luis Perdomo πιάνο, Hans Glawischnig μπάσο και Henry Cole ντραμς, μπήκε σ’ ένα στούντιο του Brooklyn, τον Μάρτιο του ’16, ηχογραφώντας οκτώ μέσης διάρκειας συνθέσεις μέσω των οποίων δείχνει την πίστη του στα προαιώνια και κλασικά τής jazz – στη διευθέτηση ενός ρεπερτορίου, που να στοχεύει στην ψυχή και το σώμα κατά τα πρότυπα του ’60 και πέραν αυτών.
Ζωντανή, πλούσια, χειμαρρώδης μουσική, με ευφάνταστες μελωδικές αναπτύξεις, εξαιρετικά, σφιχτά και απολύτως προσανατολισμένα soli, αυτοσχεδιασμοί που δεν ανατρέπουν τίποτα, απλώς αναπτύσσονται ευφυώς πάνω στις ίδιες αισθητικές ράγες, και βεβαίως κομμάτια που μπορείς να τ’ ακούς και να τα ξανακούς, καθώς, κάθε φορά, σε πιάνουν όλο και πιο «μέσα», όλο και πιο «βαθιά».
Στην πρώτη σειρά θα τοποθετούσα… αυτά, εκεί, στη μέση του άλμπουμ, που είναι θανατηφόρα. Πρώτα το τρίτο “Ciclo”, μετά το φερώνυμο “Típico” και μετά το “Corteza”, δίχως, βεβαίως, να υστερεί κανένα από τα υπόλοιπα.
Ο Miguel Zenón κάνει για μιαν εισέτι φορά ένα έξοχο τζαζ άλμπουμ, που το απολαμβάνεις σε κάθε στιγμή του, σε κάθε μέτρο του, από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα!
Δεκάρι! Ή, τέλος πάντων, κάπου εκεί κοντά...
Επαφή: www.miguelzenon.com
 

2 σχόλια:

  1. Αν κάποιος θέλει να δεί κάτι σχετικό υπάρχει και το Miguel Zenon - About "Tipico" https://www.youtube.com/watch?v=4Hbl1OE3K0U&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή