Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ANGELICA MATVEEVA βοκαλισμοί

Πολύ ενδιαφέρον τραγουδιστικό και βοκαλιστικό jazz CD από μια ρωσίδα performer, που διαμένει στη Νορβηγία και που πράττει, εδώ, κάτι ξεχωριστό. Το όνομά της… Angelica Matveeva.
Στο τρίτο λοιπόν άλμπουμ της που έχει τίτλο “Vocalese” [Chan Puma] η Matveeva, που συνοδεύεται από «γυμνασμένο» σχήμα (Manuel Dunkel τενόρο, Jukka Eskola τρομπέτα, φλούγκελχορν, Fabio Giachino πιάνο, Davide Liberti κοντραμπάσο, Ruben Bellavia ντραμς) τραγουδά συνθέσεις του Σουηδού Peter Asplund, του Wayne Shorter, του Clifford Brown, του Charles Mingus, του Charlie Parker κ.ά. πράττοντας το εξής… Όπου οι συνθέσεις ήταν ή μετατράπηκαν σε τραγούδια… no problem, τα τραγουδά. Όπου, όμως, δεν υπήρχαν λόγια, η Matveeva έγραψε δικά της. Έτσι, ακούμε του στίχους της στο “Wonderyear” (του Asplund), στο “You go to m head” του J. Fred Coots (ήταν τραγούδι από τη γέννα του, με την Matveeva να βάζει στίχους στην version των Lou Donaldson & Clifford Brown από το 1953), αλλά και στα “Ping pong” και “Yes or no” του Wayne Shorter.
Βασικά, η Ρωσίδα αντικαθιστά τα ποικίλα soli που ακούγονται στα tracks με δικά της λόγια ή και scat – ή και τα δυο μαζί, όπως ας πούμε στο “Yes or no”, δημιουργώντας δικά της… πρωτόφαντα περιβάλλοντα. Το αποτέλεσμα έχει δόσεις μεγάλης προσωπικής κατάκτησης, και παρότι ο ρόλος των υπολοίπων μουσικών δεν είναι ο διακοσμητικός, η ρωσίδα βοκαλίστα κερδίζει, όπως και να το κάνουμε, τη μερίδα των εντυπώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου