Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

σωστά ενήργησε ο Βαξεβάνης

Το ζήτημα με τις καταθέσεις στην Ελβετία είναι στραβό από τη μάνα του. Πέφτει πάνω στο δίπολο νόμιμο-ηθικό και, τις πιο πολλές φορές, συνθλίβεται ανάμεσα στις Συμπληγάδες.
Διατυμπανίζεται από παντού –κι είναι έτσι– πως το να βγάλει κάποιος λεφτά στην Ελβετία (ή αλλού) δεν είναι εκ των προτέρων παράνομο. Σιγά τα ωά. Και τι σημαίνει νόμιμο; Το να νομοθετείς στοχεύοντας, υποτίθεται, σε κάποιες μικρο-περιπτώσεις μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων ατόμων (που μπορεί να έχουν μιαν «αναγκαστική» δοσοληψία με τη συγκεκριμένη χώρα), αφήνοντας όχι παράθυρα, αλλά μπουκαπόρτες για μερικές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες άλλους, ώστε να πράττουν ό,τι πράττουν νομίμως ή παρανόμως, δεν σε καθιστά αυτομάτως άμωμο και αμόλυντο.
Κάπου διάβασα στη Lifo, σήμερα, στη στήλη Γνώμες το εξής απίθανο: «Κανένας δεν σκέφτηκε πως κάποιος μπορεί να έχει λογαριασμό στην Ελβετία επειδή απλώς εκεί ζει ή έζησε, επειδή κάνει δουλειές με την Ελβετία ή με γειτονικά κράτη, ή επειδή για λόγους ασφάλειας μετέφερε εκεί καταθέσεις». Γι’ αυτό συζητούμε; Αλλά και πάλι. Τι σημαίνει πως κάποιος σπουδάζει π.χ. στην Ελβετία; Σημαίνει πως μπορεί να έχει στον λογαριασμό του εκατομμύρια; Και τι σημαίνει πως κάποιος «απλώς εκεί ζει ή έζησε»; Πως πρέπει να ξεχειλίζουν τα «τούβλα» από τις τσέπες του; Και αν ξεχειλίζουν όντως, αυτός δεν πρέπει να δώσει λόγο σε κάποιες εγχώριες αρχές από την πρώτη κιόλας μέρα που τοποθέτησε εκεί τα συγκεκριμένα ποσά; Και αφού τα συγκεκριμένα ποσά διακινούνται υποτίθεται μέσω ελληνικών τραπεζών, οι ίδιες οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να ενημερώνουν πάραυτα τις σχετικές ελεγκτικές αρχές, ώστε να διακριβώνεται η νομιμότητά τους (ότι δεν είναι προϊόντα εγκλήματος δηλαδή) και να προσδιορίζονται οι εκάστοτε φόροι; Είναι λυπηρό, τουλάχιστον, να κάνουν κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουν…
Όσον αφορά εκείνο το «για λόγους ασφαλείας» τι να πω; Ακούγεται στ’ αυτιά μου ως εντελώς αμοραλιστικό, σχεδόν εγκληματικό. Όταν μια χώρα υπόκειται στη συγκεκριμένη δοκιμασία, όταν το χρήμα στην αγορά είναι «όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό», όταν η φτώχεια εξαθλιώνει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, δεν είναι κάπως σαν εσχάτη προδοσία (ή και χωρίς το «σαν») πολιτικοί και λοιποί μεγαλοσχήμονες να βγάζουν… νομίμως λεφτά στην Ελβετία, κρυπτόμενοι πίσω από την ασφάλεια των λεγομένων «προσωπικών δεδομένων»;
Όταν τα κοινωνικά δεδομένα βάλλονται πανταχόθεν, όταν αμφισβητείται το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην ασφάλιση, στην παιδεία, στην ίδια τη ζωή, το να επικαλούμαστε τα «προσωπικά δεδομένα», για να μην αποκαλυφθούν οι νόμιμοι εξαγωγείς ή οι κλέφτες, είναι κάτι που αντιτίθεται στη λαϊκή απαίτηση. Και οτιδήποτε αντιτίθεται στη λαϊκή απαίτηση, αγνοώντας το κοινόν αίσθημα, απεμπολεί αυτομάτως τη νομιμότητά του.
Σωστά ενήργησε ο Βαξεβάνης.

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Η αλήθεια είναι πως απογοητεύτηκα. Περίμενα πως και πως τούτη την κυκλοφορία. Είχα την εντύπωση οτι θα κυκλοφορούσε κασσετίνα με διπλό σι-ντι και ντι-βι-ντι με την ευγενική χορηγία του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτωνκαθώς το λες εκπαιδευτικό υλικό. Θα ήταν υπέροχη πηγή για ερώτηση κρίσεως στο μάθημα της Ιστορίας.. Αλλά και στην Φυσική, εφόσον δημιουργεί μια (σουρεάλ) εικόνα για την αρχή της απροσδιοριστίας..αντι V, Δχ, Δρ έχουμε ποσό, ποθεν εσχες και μούτρο..
    Δυστυχώς, υπάρχει διαφορά φάσης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικών, η οποια κατα την άποψή μου είναι τρομερά επικύνδινη. Ποιους "λόγους ασφαλείας"ποιά "προσωπικά δεδομένα" ; Τσι οροθετικές πουτάνες πριν καιρό μια χαρά τσι βγάλανε στο κουτόγυαλο και στα ιντερνετ.
    "Είναι ατάλαντοι", που έλεγε κι μπάμπο μου.
    Μπράβο ρε Βαξεβάνη, σωστά έπραξες. Κι εσύ κ.Φώντα τα λες ακόμα καλύτερα.. Τουλάχιστον θ αφησω για λίγο καιρό χριστούς και παναγίες στην ησυχία τους.. έχω πλέον ένα κάρο ονόματα για καντήλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων στην Ελλάδα μας έχει φέρει στα χάλια που είμαστε σήμερα. Σίγουρα ο θεσμός της Δικαιοσύνης έχει τεράστιες ευθύνες για τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρονια, δηλαδή ουσιαστικά να μην τιμωρεί παραδειγματικά αυτό που λέμε Τα Μεγάλα Κεφάλια της πολιτικοκοινωνικής ζωής της Ελλάδας, εφόσον βέβαια έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε Νικ, εδώ δεν τιμώρησαν τους καλλιτέχνες..τους κεφάλες της πολιτοκοινωνικής ζωής της Ελλαδας θα τιμωρήσουν..
    Φιλιά στον Τόλη και στον Τσοχατζόπουλο, τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να φανταστείς Αλέξανδρε 3333, στη Νιγηρία για ένα σκάνδαλο της Ζίμενς παρόμοιο με το ελληνικό, μπήκαν φυλακή για μια πενταετία Νιγηριανοί πολιτικοί και ήδη εξέτισαν την ποινή τους. Εδώ στην Ελλάδα έχει περάσει τουλάχιστον μια εικοσαετία από το σκάνδαλο της Ζίμενς και κανείς δε φυλακίστηκε ακόμα, ούτε για πλημμέλημα.

      Διαγραφή
  4. Διαφωνώ.
    Δεν ξορκίζεις το κακό με το κακό. Και δεν κερδοσκοπείς από πάνω.
    Σπούδασα στην Αγγλία (με φορολογημένα λεφτά του μισθωτού πατέρα μου). Τα λεφτά για να ζήσω μου τα έστελνε σε λογαριασμό της HSBC στην Αγγλία. Τον λογαριασμό αυτό τον έχω ακόμη, με ένα υπόλοιπο της τάξης των 100 Ευρώ. Αν έρθει στον Στουρνάρα τώρα μια νέα λίστα για τις καταθέσεις στις αγγλικές τράπεζες, και αυτός την "καταπιεί", αξίζω τη διαπόμπευση; Από πού κι ως πού συλλογική ευθύνη;
    Την επόμενη φορά ας βγει και μια λίστα με όσους έχουν χρήματα γενικά. Πόσους "αριστερούς" θα βρούμε εκεί μέσα;

    Τι επεξεργασία έκανε στη λίστα αυτή ο Βαξεβάνης; Γιατί αφαίρεσε τα ποσά; Γιατί δεν την ανάρτησε απλώς δωρεάν στο διαδίκτυο αλλά την έκανε έκτακτο παράρτημα; Γιατί δεν την κατέθεσε στον εισαγγελέα δηλώνοντας συγχρόνως δημόσια ότι αν δεν δει δράση θα τη δημοσιοποιήσει; Ο Βαξεβάνης τάισε ένα αδηφάγο και αδιάκριτο κοινό, ακριβώς όπως το έκανε πιο παλιά π.χ. ο Τριανταφυλλόπουλος. Εσύ δηλαδή τι ανακάλυψες στη λίστα; Ότι ο Μπόμπολας έχει κάποια χρήματα στην Ελβετία;
    Για να μην σχολιάσω και την όλη παράσταση "οι γερμανοτσολιάδες έρχονται να με συλλάβουν". Όταν οι εκδότες επί Μητσοτάκη είχαν δημοσιεύσει την προκήρυξη της 17Ν είχαν συλληφθεί και δικαστεί κανονικά και με το νόμο, χωρίς ηρωισμούς (με προνομιακή υποστήριξη συγκεκριμένου κόμματος).
    uctl68

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Uclt68, ψυχολογια ειναι η λεξη που ξεχνας, ανθρωπος και μετα πολιτης.
      Εγω ντρεπομαι γι αυτους που μπροστα σε ολο αυτο το βιντεο γκεϊμ γυρναν και λεν " πως θιγονται με την κινηση του Βαξεβανη, καθως ειναι μεσα στις λιστες αδικως ή καταλαθος..μπλα μπλα"
      Προσωπικα τα θεωρω σαλια, αφενος μεν "των καταλαθος εντος λ(η)στας" θιγεται ο εγωισμος επι της πραγματικοτητας και μονο, αφετερου δε, μαθηματικα αν το εξετασουμε, αυτοι οι "πεντε-δεκα" αδικημενοι ας το πιουν το πικρο ποτηρι του δυνητικα αδικου διασυρμου, ας ειναι.. θα"ανεβασει" τα υπολοιπα εκατομμυρια ελληνες. Θυσια!
      Συρε και πες στον μπαρμπα οτι ηταν λαθος που δημοσιευθηκε η λιστα γιατι σου βγηκε τονομα.. αυτου του βγηκε ο κ.λ.ς και δεν τ αφηκαν και συνταξη..του λες;δεν του λες! Μονο ελπιδα του δινεις να μη χασει το χαμογελο και το κουραγιο γιατι μετα και οι δυο τρεις "μαλακιες" που λεγατε για να περνα η ωρα θα κοπουν..καταθλιψη φιλε μου.
      Το βλεπω απ τιυς γερους μου το βλεπω απ τους γειτονους..οσοι μιλουν ακομα.

      Φιλικα παντα και με "επομενη δοση" ...χιουμορ

      Διαγραφή
  5. Μα ποιος μίλησε για τα 100 ευρώ βρε φίλε μου; Μη με διαολίζεις βραδιάτικα (με παρρησία το λέω).

    Όσον αφορά στα υπόλοιπα, τι θέλεις να σου πω; Μία λίστα που… περιεφέρετο ασκόπως, από ’δω κι από ’κει και που κανείς δεν εύρισκε τη διάθεση, τη δύναμη, το κουράγιο να την βγάλει προς τα έξω και η οποία «ζυγίζεται» με όλα τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα της καθημερινής οικονομικής εξαθλίωσης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα που έπρεπε με κάποιο τρόπο να προχωρήσει; Εγώ λέω ναι. Τώρα, αν την επεξεργάστηκε ο Βαξεβάνης ή όχι (που την επεξεργάστηκε) δεν έχει και τόσο σημασία. Ας απαντήσει ο ίδιος σε τελευταία ανάλυση σ’ αυτό (και για όσα άλλα τον εγκαλείς). Όχι εγώ.
    Και γιατί να τη βγάλει στο δίκτυο ρε φίλε; Μαλάκας είναι; Όπως είμαι εγώ (κάποιοι μού το έχουν πει), που γράφω κάθε μέρα εδώ πέρα για την ψυχή τού πατέρα μου; (Δεν συγκρίνω, λέω). Οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν έξοδα φίλε μου, τρέφουν κόσμο, οικογένειες, τα χρειαζόμαστε και πρέπει να επιβιώσουν.

    Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, για να επανέλθω στα της λίστας, που για μένα είναι ηθικής τάξεως και είναι σημαντικότερο, ενδεχομένως, ακόμη και από τους πιθανούς φοροφυγάδες. Στη συνείδησή μου όσοι έχουν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό (έστω και νομίμως) για λόγους… ασφαλείας είναι υπόλογοι. Έτσι το νοιώθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλέξανδρε και κ. Τρούσσα,
    ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
    Δεν ξέρω αν έχετε όρεξη για συνέχεια, θα πω πάντως κάποια πράγματα ακόμη.
    1. Αλέξανδρε, αν η δημοσιοποίηση της λίστας έκανε έστω ψυχολογικά καλό στους άνεργους, πεινασμένους και άστεγους Έλληνες, χίλια μπράβο στον Βαξεβάνη. Αν κάποιος νιώθει καλύτερα τώρα που έμαθε ότι ο Μπόμπολας έχει λογαριασμό στην Ελβετία, τι να πω. Δεν το νομίζω όμως. Έκανε καλό σε όλους τους λάτρεις του κουτσομπολιού, της κλειδαρότρυπας, της κρυφής κάμερας και της Ζούγκλας.
    2. κε. Τρούσσα, αφού η λίστα δεν γράφει ποσά, μπορούμε να υποψιαζόμαστε 100 Ευρώ ή 100 δις Ευρώ για το κάθε πρόσωπο. Πάντως ο Βαξεβάνης δεν μας είπε τι ισχύει και μένουμε με την απορία.
    3. Για το "δωρεάν": πρώτον, η δική σας επιλογή να μας μορφώνετε δωρεάν με αυτό εδώ το blog εκτιμάται και αξιολογείται δεόντως. Το ίδιο και η επιλογή του Βαξεβάνη να πουλήσει τη λίστα που, πιθανότατα, αγόρασε. Να θυμίσω τον Assange και το Wikileaks με απείρως σημαντικότερες, δωρεάν αποκαλύψεις.
    4. Για το θέμα της ηθικής τάξης των λογαριασμών στο εξωτερικό διαφωνώ επίσης. Αν έχεις μαζέψει τις οικονομίες μιας ζωής, και μάλιστα νόμιμα και φορολογημένα και βλέπεις ότι οι χειρισμοί του ανεκδιήγητου ΓΑΠ, του δοτού Παπαδήμου και του απίθανου Σαμαρά πάνε τη χώρα σκόπιμα στην ξέρα, γιατί να αφήσεις τις οικονομίες σου να χαθούν; Γιατί να τις εμπιστευθείς στον Κοσκωτά, στον Λαυρεντιάδη ή στον Σάλλα; Μήπως αν μείνουν στην Ελλάδα θα φάνε ψωμάκι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι; Για να μιλήσω και με προσωπικά παραδείγματα, ο πατέρας μου, 40 χρόνια υπάλληλος και ο πεθερός μου, 35 χρόνια ναυτικός, έβγαλαν από 50.000 Ευρώ στο εξωτερικό, ακριβώς για λόγους ασφαλείας. Είναι οι οικονομίες μιας ζωής (τους). Δεν τους θεωρώ υπόλογους ή ανήθικους.
    5. Το κλείνω για να μην σας κουράζω. Είδατε ονόματα πολιτικών στη λίστα; Το ΣΔΟΕ 2 χρόνια δεν έκανε τίποτε με τη λίστα αυτή, θα κάνει μήπως κάτι τώρα; Γιατί δεν γίνεται κάτι με την πιο απλή λίστα, αυτή των ανθρώπων που έβγαλαν γενικά χρήματα στο εξωτερικό από το 2008 και μετά; Μήπως το θέμα μας είναι ο πλούτος γενικά; Αν ο Βαξεβάνης θέλει να προσφέρει και όχι να προβληθεί, γιατί δεν βρίσκει και τους λογαριασμούς όλων των Ελλήνων στην Εθνική Τράπεζα; Πόσα χρήματα έχει π.χ. ο Αλαβάνος, ο Κωνσταντόπουλος, ο Καμμένος ή ο Μητρόπουλος; Αμέσως θα μου απαντούσε κάθε λογικός άνθρωπος ότι δεν απαγορεύεται να είσαι πλούσιος και να έχεις χρήματα, παρά μόνο να φοροδιαφεύγεις. Ε ακριβώς εδώ θέλω τον δημοσιογράφο που κάνει ρεπορτάζ και όχι σόου. Να κάνει έρευνα, να βρει στοιχεία, να χτίσει μια υπόθεση εκεί που το κράτος σφυρίζει αδιάφορα και κόβει τις συντάξεις, όχι να μου τυπώσει έναν τηλεφωνικό κατάλογο.
    Συγγνώμη για την πολυλογία, κε. Τρούσσα δεν το χρειάζεστε, αλλά ειλικρινά σας εκτιμώ για τις γνώσεις, τις απόψεις και την προσφορά σας.
    Γιάννης (uctl68)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα μεγέθη Βαξεβάνης-Assange είναι ανόμοια. Δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε.

    Όσον αφορά στις «οικονομίες» που λέτε, η λίστα Λαγκάρντ φαίνεται πως παραδόθηκε την Άνοιξη του 2010 (όταν ακόμη ο Παπανδρέου δεν ήταν και τόσο… ανεκδιήγητος – αφήνω κατά μέρος τους Παπαδημοσαμαράδες, που ακόμη δεν είχαν πιάσει δουλειά). Θέλω να πω πως ο Έλλην εμπιστεύεται-εμπιστευόταν το ελληνικό κράτος (δεν υπαινίσσομαι τίποτα για τους δικούς σας ανθρώπους – προς Θεού) έως του σημείου που θα μπορούσε να το κλέψει. Αφού το έκλεβε, έπειτα, και για να μην τα βουτήξει πίσω το ελληνικό κράτος, εκείνος φυγάδευε το χρήμα εις την αλλοδαπήν προκειμένου να το γλυτώσει. Αυτή η σχέση (ελληνικό κράτος/έλληνας πολίτης) –τι να πω!– πρέπει να περάσει στο βιβλίο με τους μεγαλύτερους… έρωτες όλων των εποχών.

    Όσον αφορά στο τρίτο που λέτε, την έρευνα τη σχετική με το ντόπιο χρήμα των επωνύμων, τι περιμένετε να σας απαντήσω; Να γίνω πάντως εγώ (που μου αρέσει η έρευνα) Βαξεβάνης στη θέση του Βαξεβάνη, ή οποιουδήποτε άλλου σχετικού αποκλείεται. Εμένα –όπως διαβάζετε και στο δισκορυχείον– άλλα είναι εκείνα που με καίνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα και παλι σε ολους,
    Χμμ, ισως να χεις δικιο Γιαννη, δε λεω. Ισως και να μη εδωσε κουραγιο τελικα· ισως να επρεπε να γινει διαφορετικα, επρεπε κατι να γινει ΚΑΙ με αυτο το θεμα, δε θαρρεις; Προσωπικα, ειμαι φιλυποπτος χωρις αυτο να σημαινει οτι ειμαι και μαλακας. Δεν εγινε ηρωας για μενα ο Βαξεβανης ,{παν αγαν}..τη δουλεια του εκαμε. Αν την καμει καλα και καθαρα δεν ξερω κι ουτε μπορω να κρινω. Εχω παρατηρησει παντως αυτο το οποιο λες, πως, αυτοι που κατα καιρους ..μας "ανοιγαν τα ματια"..πισω απο την πλατη μας ,"κοβαν και κολλουσαν τα κομματια"..Προσπαθω να συλλογιεμαι, παρατηρω με επιμονη φυσιοδιφη τους ανθρωπους και τις καταστασεις γυρω μας αλλα "μα τον τουτατη" δε βγανω ακρη με την κατασταση μας. Ωσαν νεος το μονο που αισθανομαι ειναι πως η χωρα μου δε με θελει εκει.
    Δεν θελω να πιασω το κομ.ματι της ηθικης, στην Ελλαδα παντελονιαζουν κρυφα αλλα γκρινιαζουν φανερα, ας καμει ο καθεις οτι μπορει για να "νοιωσει"καλυτερα, αρκει να μην πραττει εις βαρος αλλων. (καθολικα μιλαω)
    Τελοσπαντων κι εγω αντιλαμβανομαι πως κουραζω το θεμα με τον τροπο που γραφω γι αυτο και το αφηνω εδω..

    Φιλικα εστω και διαδικτυακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωρραιο!!Μασ(το) αφιερωνω.
    Τρωες


    Είν’ η προσπάθειές μας, των συφοριασμένων·
    είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων.
    Κομμάτι κατορθώνουμε· κομμάτι
    παίρνουμ’ επάνω μας· κι αρχίζουμε
    νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες.

    Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.
    Ο Aχιλλεύς στην τάφρον εμπροστά μας
    βγαίνει και με φωνές μεγάλες μάς τρομάζει.—


    Είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων.
    Θαρρούμε πως με απόφασι και τόλμη
    θ’ αλλάξουμε της τύχης την καταφορά,
    κ’ έξω στεκόμεθα ν’ αγωνισθούμε.

    Aλλ’ όταν η μεγάλη κρίσις έλθει,
    η τόλμη κι η απόφασίς μας χάνονται·
    ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει·
    κι ολόγυρα απ’ τα τείχη τρέχουμε
    ζητώντας να γλυτώσουμε με την φυγή.

    Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω,
    στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.
    Των ημερών μας αναμνήσεις κλαιν κ’ αισθήματα.
    Πικρά για μας ο Πρίαμος κ’ η Εκάβη κλαίνε.

    Κ.Π. Καβαφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή