Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

GÜNTER BABY SOMMER τραγούδια για το Κομμένο

Στο φετινό Jazzfest Berlin που θα διεξαχθεί από την 1η έως την 4η Νοεμβρίου (στο Βερολίνο φυσικά) θα παρουσιαστεί ανάμεσα σε άλλα κι ένα έργο με ελληνικό ενδιαφέρον. Την 2/11, ο γνωστός στη χώρα μας από τις συνεργασίες του με τον Σάκη Παπαδημητρίου, τον Φλώρο Φλωρίδη και τον Νίκο Τουλιάτο, γερμανός περκασιονίστας Günter Baby Sommer θα παρουσιάσει το project Songs for Kommeno, ένα έργο μνήμης αφιερωμένο στους 317 κατοίκους του χωριού Κομμένο της Άρτας που δολοφονήθηκαν από τη Wehrmacht την 12/8/1943. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ένα ποταπό έγκλημα στο οποίο βρήκαν το θάνατο ακόμη και παιδιά, ακόμη και νήπια (95 στον αριθμό κάτω των 15 ετών, όπως διάβασα στη Βικιπαίδεια).
Ο Günter Baby Sommer μπήκε, μάλιστα, προσφάτως σε στούντιο (3/2011-4/2012) ηχογραφώντας ένα ολόκληρο άλμπουμ υπό τον ίδιο τίτλο –“Songs for Kommeno” [Intakt, 2012]–, στο οποίο τον συνοδεύουν οι Σαβίνα Γιαννάτου φωνή, Φλώρος Φλωρίδης σοπράνο, κλαρινέτο, μπάσο-κλαρίνο, Ευγένιος Βούλγαρης γυαλί-ταμπούρ, ούτι και Σπήλιος Καστάνης μπάσο. Στην έκδοση, να μην το λησμονήσω, περιλαμβάνεται κι ένα booklet 156(!) σελίδων με κείμενα Ελλήνων και Γερμανών, που σχετίζονται με την κατάμαυρη αυτή σελίδα της γερμανικής ιστορίας. Περαιτέρω…
Ο Sommer από το καλοκαίρι του ’08 δηλώνει, κάθε Αύγουστο, κάτοικος Κομμένου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης στο χωριό, παίζοντας τη μουσική του και συνεργαζόμενος με έλληνες συναδέλφους του. Τότε, το 2008, τον κάλεσε για πρώτη φορά ο Νίκος Τουλιάτος στο πλαίσιο της «κρουστοπανήγυρης», με τον Sommer επί τόπου να παρουσιάζει μία πρώτη μορφή των “Songs for Kommeno”, ενώ εφέτος τον Αύγουστο, σε παγκόσμια πρώτη όπως λέμε, ακούστηκε ζωντανό στην πλατεία του χωριού το νέο CD από τους μουσικούς που το ηχογράφησαν. Όπως διάβασα και στο δίκτυο… τις μέρες των εκδηλώσεων βρέθηκαν στο Κομμένο δύο γερμανικά κινηματογραφικά συνεργεία, τα οποία ετοίμασαν ένα βίντεο με θέμα τη ζωή και το έργο του Sommer, αλλά κι ένα δεύτερο με θέμα το έγκλημα πολέμου στο αρτινό χωριό. «Ποιου πολέμου;» θα μου πείτε τώρα… Σωστά. Πολύ σωστά. Όταν απ’ την μια μεριά υπάρχουν όπλα και από την άλλη γέροι και γυναικόπαιδα η, ούτως ή άλλως, αποτρόπαια λέξη «πόλεμος» χάνει πια τη σημασία της και μετατρέπεται σε θηριωδία. 

7 σχόλια:

  1. Γαμώ τα άτομα.Ο Νίκος Τουλιάτος είναι πολύ φίλος του και μου έχει πεί ιστορίες καταπληκτικές.Δέν το ήξερα αυτό το καινούργιο cd.Έχω μείνει στο Hörmusik...
    ΦΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις Φ.Ν., κάποτε είχε βγει ένα βιβλιαράκι υπό τον τίτλο «Ο Günter Sommer στην Ελλάδα» [συν και πλην/Camera Obscura, Θεσσαλονίκη 1991]. Είχε κείμενα (των Σάκη Παπαδημητρίου, Γιώργου Χαρωνίτη, Günter Sommer, Άρι Γεωργίου), καθώς και φωτογραφίες. Υπήρχε, ανάμεσα, και η πλήρης έως τότε δισκογραφία τού Sommer. Σύνολο; 47 άλμπουμ, αν μέτρησα καλά! Πρώτο; Το “Manfred Krug und die Modern Jazz Big Band ’65” στην ανατολικογερμανική Amiga από το 1965…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. διορθωσε το Φωντα 16/8 ειναι η σφαγη του Κομμενου.
    ειμουν εκει στην παρουσιαση του cd.μοναδικη εμπειρια.μια κυρια απ αυτους που γλυτωσαν μας τραγουδησε ζωντανα ενα μοιρολοι για το Κομμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την ημερομηνία την δανείστηκα από την Βικιπαίδεια.

    http://is.gd/lfjqjl

    Άλλοι γράφουν για 12, άλλοι για 16. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό. Μάλλον το 16.

    Φαντάζομαι την εμπειρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=P979N42DGP8

    Nik Kar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Gunter Baby Sommer, Songs for Kommeno.
    Η σφαγή του Κομμένου έγινε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943. 120 στρατιώτες του 12ου λόχου της 1ης μεραρχίας εντελβάις κύκλωσαν από τα χαράματα το χωριό και άρχισαν να καίνε και να εκτελούν ό,τι συναντούσαν μπροστά τους. Μεταξύ των 317 δολοφόνησαν 36 παιδιά ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών. Τα περισσότερα τα έκαψαν ζωντανά μέσα στα σπίτια τους. Δεν είχε προηγηθεί καμιά πράξη δολιοφθοράς ή σαμποτάζ, όπως λέμε, κατά των Γερμανών. Η σφαγή του Κομμένου ήταν μια επίδειξη ισχύος, ένα μήνυμα προς τους Έλληνες που συνεργάζονταν με τους αντάρτες και μια πράξη ακραίας ναζιστικής βίας.
    Ο Gunter Baby Sommer, μέχρι εκείνη τη μέρα που έφτασε το καλοκαίρι του 2008 στο χωριό, καλεσμένος από τον Νίκο Τουλιάτο για να λάβει μέρος στην κρουστοπανήγυρη, δε γνώριζε τίποτε απολύτως για το ολοκαύτωμα του Κομμένου. Ήταν γι' αυτόν, όπως και για τους άλλους μουσικούς που έρχονται στο Κομμένο, μια συμμετοχή σε εκδηλώσεις ρουτίνας. Από τη μέρα εκείνη ο Gunter Baby Sommer έγινε όχι απλά φίλος αλλά και επίτιμος δημότης του Κομμένου.
    Στην παρουσίαση του project "Songs for Kommeno" στο Βερολίνο, μεταξύ των θεατών, θα βρίσκονται και έξι κάτοικοι του Κομμένου, προσκεκλημένοι από τον ίδιο τον Gunter baby Sommer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΑ ΦΩΣ ΑΝΑΜΜΕΝΟ

    Ένα φως αναμμένο
    στο καμπαναριό
    στη πλατεία σκοτωμένο
    όλο το χωριό!

    Πάει κι η μάνα κι ο πατέρας
    πάνε και τα παιδιά
    τους ξεκλήρισε ο αέρας
    που ρθε από το βορά!

    Από της γης τα πέρατα
    τα Γερμανικά τα τέρατα
    έφεραν το θάνατο
    στο χωριό το αθάνατο!

    Είναι αλήθεια δεν είναι ψέματα
    όλοι ήταν μες τα αίματα
    κι η νύφη κι ο γαμπρός
    μετά το γάμο έγινε χαμός!

    Δεν τέλειωσε ποτέ το πανηγύρι
    βουρκωμένος ο ήλιος στη Δύση είχε γύρει
    και το γλέντι το σταματημένο
    συνεχίζουν κάθε χρόνο στο Κομμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή