Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

FRANK KIMBROUGH κουαρτέτο

Πιανίστας με περγαμηνές, ο Frank Kimbrough έχει νέο CD στην Palmetto (στην εταιρεία που έχει ηχογραφήσει τα επτά από τα δώδεκα άλμπουμ της καριέρας του). Εμφανιζόμενος με κουαρτέτο (Steve Wilson άλτο, σοπράνο, Jay Anderson κοντραμπάσο, Lewis Nash ντραμς), ο Kimbrough επιτυγχάνει να καταγράψει και προσωπικό στίγμα, δίνοντας συγχρόνως στους μουσικούς του (και ιδίως στον σαξοφωνίστα Wilson) την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους στον οργανωμένο αυτοσχεδιασμό, προσφέροντας μια σειρά πρωτότυπων συνθέσεων και στάνταρντ, οι οποίες, το λέω, αναδεικνύονται στο έπακρο. Ξεκινώντας από τα στάνταρντ θα έλεγα πως το “Trouble man” του Kurt Weill δεν απεμπολεί ίχνος της μελωδικής ευστροφίας του (πιανίστας, σαξοφωνίστας και rhythm section το μετατρέπουν, απλώς, σε μία ξεχωριστή και με μαεστρία «αποδομημένη» jazz-ballad), με το “Afternoon in Paris” του John Lewis να χρωστά πολλά στο παίξιμο του μπάσου, που ορθώνει ανυπέρβλητο σκηνικό (είτε παίζει soli, είτε συνοδεύει) και με το “It never entered my mind” των Rodgers & Hart (που έχουν αποδώσει απαξάπαντες – από τον Miles Davis και τον Stan Getz, μέχρι τον Keith Jarrett και τον Larry Coryell) να χαρακτηρίζεται από την πάντα «αισθαντική» μελωδική γραμμή του.
Και αν οι διασκευές είναι επιλεγμένες, λες, για να προσφέρουν αυτά τα τόσο... θεραπευτικά slow vibes, τα πρωτότυπα κομμάτια (άπαντα συνθέσεις του Kimbrough) ξεκινώντας από το εισαγωγικό “The call” και καταλήγοντας στο “Beginning”, διαθέτουν σε επάρκεια όλο εκείνο το τζαζ οπλοστάσιο, που είναι ικανό να συγκινεί και να γοητεύει κάθε μουσικόφιλο, που εξακολουθεί να διακατέχεται από τις bop και blues «αγωνίες». Και αναφέρομαι σε tracks όπως το… soul-jazz Kudzu” π.χ. ή το “Herbivore” («κολλημένο» στην Coltrane-ική παράδοση), τα οποία αποτελούν άψογα δείγματα σύγχρονης jazz, βαθιά μελετημένης και εμπεριστατωμένης.
Με πιανιστική τακτική που εκθειάζει πάθος και συναίσθημα ο Frank Kimbrough είναι ο πιανίστας που, αν και πλησιάζει τα 60, έχει ακόμη «ιδέες» να προσφέρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου