Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

EDEN MacADAM-SOMER προσωπικό εκτόπισμα

Περίεργο CD από ένα πρόσωπο του New England Conservatory, την Eden MacAdam-Somer. Τραγουδίστρια και percussive dancer, που χειρίζεται ακόμη βιολί και βιόλα, η MacAdam-Somer είναι μία «πλήρης» καλλιτέχνιδα, με συγκεκριμένο αισθητικό προφίλ. Το δε CD που μας παρουσιάζει κι έχει τίτλο My First Love Story [a-side records, 2015] δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να επιβεβαιώνει αυτήν ακριβώς την πληρότητα, με τον μέγιστο δυνατό τρόπο. Μόνη της, εντελώς μόνη της, η MacAdam-Somer παράγει, ενορχηστρώνει, ελέγχει και προτείνει ένα διαφορετικό ρεπερτόριο, που αναδεικνύει όχι μόνο την εκφραστικότητά της, αλλά και την ποικιλία των (μουσικών) ενδιαφερόντων της.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Κατ’ αρχάς τη σύνθεσή της “Fourteen miles”, ένα φοβερό (εισαγωγικό) country/bluegrass track, στην καλύτερη παράδοση του είδους… από ’κει που ξεκινά, μέχρι την Alison Krauss. Ακολουθούν τρεις μελοποιήσεις ισάριθμων ποιημάτων του πέρση «μυστικού» Rumi (1207-1273). Οι τίτλοι τους: “My first love story”, “Phrases and pages” και “Transformed”. Εδώ η MacAdam-Somer καταθέτει τις συνολικότερες, θα έλεγα, αναφορές της, που δεν είναι άλλες από την «κλασική μουσική», τον τζαζ αυτοσχεδιασμό και την folk παράδοση – όλα σ’ ένα σώμα, με διακριτά, όμως, τα επιμέρους στοιχεία. Η φωνή μεταφέρει μηνύματα οπωσδήποτε, αλλά από την άλλη είναι και η ίδια ένα όργανο. Το “Jump for joy” είναι το στάνταρντ του Duke Ellington από το 1941 (στίχοι από τους Sid Kuller και Paul Francis Webster). Η MacAdam-Somer αποτείνει φόρο τιμής στην… παλιά αμερικανική μουσική, εκθειάζοντας την αφρικανική επίδραση και τον τρόπο μέσω του οποίου μετατράπηκε αυτή σε αφροαμερικανική. Το “Lullaby” είναι ένα δικό της νανούρισμα, που επιβάλλεται μέσω παιξιμάτων και ερμηνείας, ενώ το “Barbara Allen/ Gonje song” μάς μεταφέρει πίσω στις ρίζες, στη Δυτική Αφρική (το gonje ή και goje είναι μικρό μονόχορδο ή άλλοτε δίχορδο βιολί, που χρησιμοποιείται, όπως γράφει η MacAdam-Somer, μ’ έναν τρόπο, που θυμίζει τις μουσικές των Απαλαχίων). Το “Along the field” είναι έργο του άγγλου συνθέτη Ralph Vaughan Williams (1872-1958). Είναι το πρώτο κομμάτι το οποίο παρουσίασε η αμερικανίδα μουσικός ως σόλο performer. Αν και είναι συντεθιμένο για φωνή και βιολί (από δύο ξεχωριστούς performers), η MacAdam-Somer το παρουσιάζει μόνη της, ενσωματώνοντας στο κυρίως σώμα και δύο βρετανικά folk songs (“Watching the white wheat”, “Shropshire Lass”), αλλά και αυτοσχεδιαστικά ιντερλούδια. Το άλμπουμ θα κλείσει με το “Say darlinsay”, ένας συνδυασμός παραδοσιακού νανουρίσματος από τα Απαλάχια και μιας πιο προσωπικής εκδοχής του, που αφορά στα παιδικά χρόνια της βιολίστριας/τραγουδίστριας.
Το “My First Love Story” μπορεί να μην είναι ένα… ακατάτακτο άλμπουμ, είναι όμως ένα άλμπουμ μεγάλου προσωπικού εκτοπίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου