Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

RICH HALLEY 4 αναπτύσσοντας δομές

Ηχογραφημένο στο μεγαλύτερο μέρος του στο Portland του Oregon, τον Μάιο του 2014, το Creating Structure [Pine Eagle, 2015] είναι το νέο CD των Rich Halley 4. Το συγκρότημα, μέλη των οποίων είναι οι Rich Halley τενόρο, κρουστά, Michael Vlatkovich τρομπόνι, κρουστά, ακορντεόν, Clyde Reed μπάσο και Carson Halley ντραμς, μάς έχει απασχολήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν (θυμόμαστε π.χ. το περυσινό “The Wisdom of Rocks”), τώρα, όμως, το επαναλαμβάνει μ’ έναν ξεχωριστό, για ’κείνο, τρόπο.
Το “Creating Structures”, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, είναι ένα αυτοσχεδιαστικό CD, με τους τέσσερις μουσικούς να επιδίδονται σε όχι οριακές συμπλεύσεις, προβάλλοντας το «ειλικρινές» και το «αυθόρμητο». Έτσι, το γεγονός πως οι Rich Halley 4 είναι μαζί για αρκετό καιρό τους βοηθά να βρίσκονται διαρκώς «κοντά» σ’ εκείνο που έχουμε παρακολουθήσει στα παλαιότερα άλμπουμ τους, όμως, από την άλλη, έχουν τώρα την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέους δρόμους, προτείνοντας μια ποικιλία ρυθμικών και μελωδικών δομών, ικανές να πάνε τη μουσική τους παραπέρα. Η «ελευθερία» τους, με άλλα λόγια, υπάγεται σ’ ένα… μακροχρόνιο σχεδιασμό, μέσα από τον οποίο διαφαίνεται η γνώση της ιστορίας της jazz και κυρίως ο τρόπος μετάδοσής της στο σήμερα.
Επί του προκειμένου, λοιπόν, ο τενορίστας Rich Halley μπορεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στην καταγραφή του απροσδόκητου, όμως τόσο ο τρομπονίστας Vlatkovich, όσο και κυρίως το rhythm section επιτελούν ένα εξ ίσου σοβαρό έργο, δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ένα δίσκο, ώστε να καταγραφούν σαφή και μετρήσιμα χαρακτηριστικά.
Και τα 16 tracks του “Creating Structures” (από το εναρκτήριο “Analog counterpoint” μέχρι το έσχατο “The response”) μπορεί να μοιάζουν με… ασκήσεις, με τζαμαρίσματα (κάπως σαν πρόβες δηλαδή), στην πράξη όμως έχουμε να κάνουμε με μια σειρά πλήρων και ολοκληρωμένων καταγραφών μιας ομάδας μουσικών, που ξέρει να ανανεώνεται παραμένοντας διαρκώς η «ίδια».
Επαφή: www.richhalley.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου