Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ μια ιστορία αμέσως μετά τη γερμανική κατοχή...

Πριν λίγο καιρό βρήκα στο γιουσουρούμ ένα κιτρινισμένο βιβλίο, παλιό, πολύ παλιό, βγαλμένο σίγουρα πριν απ’ το ’50. Μπορεί να υπάρχουν και οι επανατυπώσεις, αλλά εγώ είχα την τύχη να πιάσω στα χέρια μου την πρώτη-πρώτη έκδοση τού θεατρικού τού Αλέξη Δαμιανού «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» στις Εκδόσεις Γκοβόστη από το 1947. Στο βιβλίο δεν αναγράφεται χρονολογία τυπώματος (υπάρχει μόνο μιαν ημερομηνία, η 20/12/46 στο τέλος του κειμένου), ψάχνοντας όμως στην Εθνική Βιβλιοθήκη εντόπισα τον «κωδικό εισόδου» του βιβλίου (1947/1-0029), κάτι που ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει εκείνο που υπέθεσα (μετά βεβαιότητος).
Το έργο του Δαμιανού ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια, από τον θίασο «Ενωμένοι Καλλιτέχνες» την 26/11/1945 (όπως διαβάζουμε σε καταχώρηση του «Ριζοσπάστη» της εποχής) σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι (στο βιβλίο το επώνυμο είναι γραμμένο ως «Χατζιδάκης», αλλά και ως «Χατζηδάκης») και σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου.
Οι «Ενωμένοι Καλλιτέχνες» ήταν κατά βάση ένας ΕΑΜικός θίασος, που ιδρύθηκε στις αρχές του ’45 και πορεύτηκε, αγωνιστικά-θεατρικά μέχρι και την επόμενη χρονιά. Μέλη του υπήρξαν σημαντικότατοι ηθοποιοί, κάποιοι εκ των οποίων υποδύθηκαν ρόλους και στο συγκεκριμένο έργο. Ανάμεσά τους οι Στάσα Ιατρίδου, Δήμος Σταρένιος, Νίκος Βασταρδής, Νάσος Κεδράκας, Δημήτρης Βεάκης, Ασπασία Παπαθανασίου, Τίτος Βανδής, Καίτη Ασπρέα, Δ. Μπαλαδήμας, ενώ ρόλος υπήρχε και για τον ίδιο τον συγγραφέα… 

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/58327

20 σχόλια:

 1. Στους ενωμένους καλλιτέχνες μετείχαν όλοι αυτοί που ζήταγαν τον θάνατο της Ελένης Παπαδάκη και που αντί να ικανοποιηθούν μετά όπως ήταν το λογικό, μετά αγανάκτησαν κι όλας με την εκτέλεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, άστα αυτά τώρα ανώνυμε νεοφιλελέ.
   Δες τα εγκλήματα της Δεξιάς τις «φωτεινές» εποχές (παλαιότερες και νεότερες) και άσε το τι συνέβη σε μια σκοτεινή και ανεξιχνίαστη, εν πολλοίς, εποχή.

   Διαγραφή
  2. Καταρχήν ανασύρεις μια περίπτωση από την εποχή που μόλις τελείωσε η Κατοχή, για την εκτέλεση μιας ηθοποιού που είχε όπως έλεγαν ειδικές σχέσεις με τους κατακτητές ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πέθαιναν από λιμό. Σε άλλα κράτη ξέρεις τι έκαναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Δες το «Χιροσίμα, αγάπη μου» για τη Γαλλία ή αντίστοιχες ιταλικές ταινίες να μάθεις.

   Ανάμεσα στους χιλιάδες νεκρούς κάτι τρέχει στα γύφτικα αν από μαλακία κάποιον εκτελέστηκε ένας ή μια παραπάνω (και από τις δυο πλευρές).

   Δεύτερον, σε ενοχλεί που την εκτέλεσαν κάποιοι αριστεροί (ή «αριστεροί»), σε ενοχλεί και που αγανάκτησαν οι άλλοι για την εκτέλεση. Αποφάσισε τι θέλεις, όχι μονά ζυγά δικά σου (κακοί και αυτοί που την εκτέλεση κακοί και οι άλλοι που καταδίκασαν την εκτέλεση).

   Μάλλον φαίνεται ότι θα σε βόλευε να ήταν όλοι πορωμένα κτήνη και να ενθουσιάζονταν με την εκτέλεση αλλά δεν σου βγήκε.
   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος24 Ιουνίου 2015 - 2:37 π.μ. Λες: "για την εκτέλεση μιας ηθοποιού που είχε ΌΠΩΣ ΈΛΕΓΑΝ ειδικές σχέσεις με τους κατακτητές ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πέθαιναν από λιμό." Λοιπόν όπως δεν πέθανε ο Βεάκης ούτε κανείς απ τους ηθοποιούς που αναφέρονται παραπάνω από λιμό, έτσι δεν πέθανε και η Παπαδάκη από λιμο, το έγκλημά της ποιό ήτανε? ότι κάποιοι λέγανε?
   Δεύτερον: δεν με ενοχλεί που κάποιοι αριστεροί αγανάκτησαν υποτίθετε με την δολοφονία της, αλλά με αηδιάζει πως οι ίδιοι αριστεροί ηθοποιοί που ζήταγαν τον θάνατό της πχ Γλυνός, Ντιριντάουα, Παιζή και πολλοί άλλοι το παίζαν ξαφνιασμένοι με αυτό που έγινε- συμπτωματικά σιμπίπτει με την χρονική στιγμή που διαπίστωσαν πως το παιχνίδι της εξουσίας είχε χαθεί. Νομίζω μπορείς να ξεχωρίσεις τι λέω και το τι προσπαθείς να δείξεις ότι λέω.

   ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ/ PHONTAS TROUSSAS: το ότι η δεξιά έκανε εγκλήματα, αυτό δικαιολογεί το ένα και μοναδικό αν θέλεις, έγκλημα που διέπραξαν ηθοποιοί της αριστεράς? που θέλανε να λέγονται και "καλλιτέχνες"? είναι εντελώς διαφορετικό το ένα απ το άλλο.

   Διαγραφή
  4. Ρε μεγάλε να σου πω κάτι. Εγώ έκανα μιαν ανάρτηση για ένα παλιό θεατρικό του Δαμιανού, κι εσύ μας έμπλεξες με την Παπαδάκη.
   Εμένα δεν με απασχόλησε αυτό το θέμα στην ανάρτηση, εσύ το έριξες. Θες λοιπόν να πεις αυτά που θες να πεις; Ωραία πες τα… Τα είπες... Όμως από ’κει μέχρι την επιδίωξή σου να δυναμιτίσεις την κουβέντα (αναφέρομαι και στα υβριστικά σχόλια που σου «έκοψα»), την οποία κουβέντα εσύ την «άνοιξες» το ξαναλέω, για να μας πεις για τους «εγκληματίες» του ΚΚΕ και δεν συμμαζεύεται υπάρχει απόσταση.
   Ένα θα σου πω μόνο, γι’ αυτή την περίπτωση. Επειδή κάποτε είχα διαβάσει τα σχετικά, και ήταν αυτό, τότε, το συμπέρασμά μου. Μη… σκίζεις το μαγιό σου πως τα πράγματα συνέβησαν έτσι όπως τα λες. Κράτα και καμμιά πισινή…

   Διαγραφή
  5. Να κρατίσω πισινή τύπου: η Παπαδάκη κατέδιδε πατριώτες στους Ναζί? 'οχι δεν ισχύει
   Η Παπαδάκη δεν έσωσε ανθρώπους επί το πλείστον αντιστασιακούς ηθοποιούς? Όχι ξέρω ότι έτσι είναι, έσωσε.
   Θα έβρισκε το ίδιο τέλος αν ο Δαμιανός και οι λοιποί αριστεροί δεν κάναν θέμα την διαγραφή της? ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕ!!!!
   Να κρατίσω πισινή τύπου: η απαδάκη δεν πέθανε στην κατοχή γιατί ήταν με τους ναζί, ενώ ο Βεάκης και ο Δαμιανός πεθάναν απ την πείνα και τις κακουχίες. Απ ότι ξέρω δεν πεθάναν απ αυτό τον λόγο, ούτε απ τα βασανιστήρια των ναζί.
   Να κρατίσω πισινή ότι η στάση των ηθοποιών του εαμ θεάτρου ήταν σωστή? όχι δεν ήταν ούτε σωστή ούτε έντιμη.
   Λοιπόν δεν έχω να κρατήσω καμοία απολύτως πισινή για τίποτα πάνω στο θέμα.

   Διαγραφή
  6. Δεν λες ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ/ PHONTAS TROUSSAS ποια ειναι η γνωμη που έβγαλες για την Παπαδάκη.

   Διαγραφή
  7. Όποια γνώμη έβγαλα είναι δική μου και την κρατάω για τον εαυτό μου.
   Και κυρίως δεν είμαι διατεθειμένος να υποστώ τα καπρίτσια διαφόρων κολλημένων και φανατισμένων… αναρχοφιλελέδων, που ανοίγουν «θέματα» άσχετα με τις αναρτήσεις.
   Τελειώσαμε.

   Διαγραφή
 2. Γράφετε και κανένα όνομα ρε παιδιά, για να ξεχωρίζουμε ποιος λέει τι... Για μια στιγμή νόμισα ότι ο 2ος ανώνυμος είναι ο 1ος και άρα ότι πρόκειται για σχιζοφρενή άτομο...
  Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμε αναρχοφιλελέ, εσύ που γράφεις για τον Μαμία (που τάχα δεν γνωρίζουμε), μάθε πρώτα να σέβεσαι εκείνους που σου παρέχουν χώρο για να πεις την άποψή σου. Στο λέω, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση πάνε τα σχόλιά σου χαμένα… Όπως αυτά που έστειλες πριν λίγο… Να μην κουράζεσαι άδικα λοιπόν…

  Αν από την άλλη δεν θέλεις να σέβεσαι είναι δικαίωμά σου. Είναι όμως και δικό μου δικαίωμα, τότε, να απαιτήσω από σένα πλήρες και σαφές ηλεκτρονικό ίχνος, ώστε να δημοσιευτούν αυτά που λες. Ξεκάθαρα πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τον Ευάγγελο Μαμία δεν τον ήξερες, σήμερα πρωτοάκουσες για αυτόν.

   Διαγραφή
 4. Δεν φταίει αυτός Φώντα. Εσύ φταις που ντρέπεσαι τον εαυτό σου και δεν παίρνεις το θάρρος να μην δημοσιεύεις εξ αρχής τέτοια εμπρηστικά και άσχετα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τo δισκορυχείον δεν μετανιώνει ΠΟΤΕ για τα σχόλια που δημοσιεύει. Ούτε φυσικά για ’κείνα, τα ελάχιστα, που ΔΕΝ δημοσιεύει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι "ενωμένοι καλλιτέχνες" δεν είναι άσχετοι με την Ελένη Παπαδάκη και δεν είμαι εγώ αυτός που τα μπέρδεψε, οι ίδιοι του εαμ θεάτρου τα μπερδέψαν 70 χρόνια πριν. Δεν ήταν επιλογή της Παπαδάκη η οποία δεν είχε καμια σχέση με το εαμ και δικαιωμά της ήτανε, ήταν επιλογή ΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΘΟΠΟΙΩΝ να μπερδέψουν το συγκεκριμένο πρόσωπο με το εαμ τους. Απο κει και πέρα δαιμονιστήκατε όλλοι επειδή ανέφερα απλά την αληθινή λεπτομέρια πως όλλοι οι αναφερόμενοι Στάσα Ιατρίδου, Δήμος Σταρένιος, Νίκος Βασταρδής, Νάσος Κεδράκας, Δημήτρης Βεάκης, Ασπασία Παπαθανασίου, Τίτος Βανδής, Καίτη Ασπρέα, Δ. Μπαλαδήμας ζητούσαν την διαγραφή της- δεν θέλετε την δολοφονία? αυτή η διαγραφή όμως άνοιξε τον δρόμο.
  Το ξαναλέω δεν φταίει για αυτό η Παπαδάκη και δεν έχετε να της χρεώσετε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μα ούτε και εγώ εμπρηστηκοποιώ τίποτα επειδή αναφέρω την αλήθεια. Τους δυναμιστισμούς, τα υβριστικά σχόλια, τον εμπριστικό διχασμό ΤΑ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ρε φίλε τι θα γίνει με την περίπτωσή σου; Έχεις στείλει ένα σωρό προκλητικά και ανώνυμα (πάντα) σχόλια, βλέπεις πως δεν στα δημοσιεύω, αλλά εσύ… εκεί… επιμένεις…
  Το έγραψα και πιο πάνω, κάπως πιο σκληρά… πως «δεν είμαι διατεθειμένος να υποστώ τα καπρίτσια διαφόρων κολλημένων και φανατισμένων… αναρχοφιλελέδων, που ανοίγουν θέματα άσχετα με τις αναρτήσεις»… στο λέω και τώρα…
  Μην ξαναστείλεις άλλο σχόλιο. Όταν κάνω στο μέλλον κάποια σχετική ανάρτηση τότε να τα πούμε… Μέχρι τότε μην με ξαναπασχολήσεις. Σε παρακαλώ δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Άραγε όλλοι αυτοί οι "προοδευτικοί" καλλιτέχνες, όταν μάθαν την δολοφονία (όσοι δεν το γνώριζαν από πριν δηλαδή) πως να ένιωσαν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αααα, εσύ δεν υποφέρεσαι με τίποτα!!
   Ρε φίλε τι είπαμε πιο πάνω, μόλις πριν από 15 μέρες;
   Δεν είπαμε να… «Μην ξαναστείλεις άλλο σχόλιο. Όταν κάνω στο μέλλον κάποια σχετική ανάρτηση τότε να τα πούμε… Μέχρι τότε μην με ξαναπασχολήσεις. Σε παρακαλώ δηλαδή». Αυτό δεν είπαμε;
   Τρίτη προειδοποίηση δεν θα έχει.

   Διαγραφή