Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΟΤΑΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΕΓΡΑΦΕ ΠΟΙΗΣΗ ως ένα περιφερειακό μέλος της «γενιάς του ’70» και των ποιητών της «αμφισβήτησης»

Κάτι οι πρόσφατες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη σε ραδιοφωνικό σταθμό πως… «το μόνο που θα σας πω είναι ότι στις προηγούμενες και στις προ-προηγούμενες εκλογές ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοψήφισμα ψήφισα ΟΧΙ, και θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ», κάτι το καυστικό κείμενο του Δημήτρη Πολιτάκη εδώ στο lifo.gr υπό τον τίτλο «Φώτης Κουβέλης, ο αυθεντικός κύριος Τίποτα» με οδήγησαν ξανά στη βιβλιοθήκη και σ’ ένα εν τάχει ξεφύλλισμα των ποιητικών βιβλίων του, εκεί στις αρχές του ’70.
Ο επικεφαλής πια της ΕΚΙΕΑ (Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς) υπήρξε ένας ελάσσων εκπρόσωπος της ποιητικής γενιάς του ’70, της γενιάς των «ποιητών της αμφισβήτησης» όπως έγιναν πιο γνωστοί, τυπώνοντας τρία βιβλία με ποιήματά του στο πρώτο μισό εκείνης της δεκαετίας. Οι τίτλοι τους: Συνοπτική Ιστορία [Δωδώνη, 1971], Τοπογραφικό Σημείο [Τύμφη, 1973] και Το Μαύρο Ηχείο [Τύμφη, 1974].
Όπως γράφει ο Αλέξης Ζήρας στον τόμο «Γενιά του ’70» [Όμβρος, 2001] για τους ποιητές εκείνης της περιόδου:
«Η αυξανόμενη πολιτική ένταση του ’60 και οι βίαιες πολιτειακές αλλαγές που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την εγκαθίδρυση του στρατιωτικού καθεστώτος του 1967, μπορεί να μην είχαν θεαματικές επιπτώσεις στην διάπλαση του ορίζοντα της πολιτικής τους συνείδησης, συνετέλεσαν όμως στη μεταξύ τους προσέγγιση. Και κατά προέκταση στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας σύμπνοιας, κοινού προβληματισμού και παράλληλων αναζητήσεων στο χώρο της τέχνης και της λογοτεχνίας».

Η συνέχεια εδώ…

7 σχόλια:

  1. lifo=η χαρα του καθε πικραμενου φιλελερα οννεδιτη και φαν του μητσοτακεικου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε δώσε ίχνος για να πιάσουμε κουβεντούλα, αλλιώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εσύ να πετροβολάς από την ανωνυμία σου κι εμείς να φυλαγόμαστε μη μας πάρει καμμιά κοτρώνα.

      Διαγραφή
  2. Μάγκες, όταν θέλετε να κάνετε κριτική σε πρόσωπα (που δεν μπορούν να σας απαντήσουν) και πράγματα (λέγοντας το κάτι παραπάνω) να το κάνετε επώνυμα (έχοντας σαφές ηλεκτρονικό ίχνος). Κάποιο facebook, κάποιο blog, κάποιο λογαριασμό τέλος πάντων, που να δουλεύει.
    Τότε, να το ξέρετε, θα δημοσιευτούν τα όποια σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παντως Φωντα ο μπαρμπα Φωτης απεδειχθει ΜΕΓΑΣ πολιτικος τυχωδιωκτης.....λαγος του μνημονιου και ταγος του συστηματος.........οταν ειναι για μασα Φωντα οι ιδεες πανε περιπατο.....απορω πως ασχολεισαι μαυτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα της ποίησής του ασχολήθηκα.

      Δεν είναι κακό να μαθαίνει ο κόσμος και κάποιες άγνωστες πτυχές των πολιτικών ή όποιων άλλων.

      Συμπληρώνεται καλύτερα το παζλ (νομίζω).

      Διαγραφή
  4. Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή