Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΤΑΚΗΣ Άβυσσος…

Σε μία σύντομη ανάρτηση αφιερωμένη στον Νίκο Παπατάκη (http://is.gd/jmKVK), πριν ένα μήνα περίπου (24/11), έγραφα πως «επειδή… ένα τέταρτο κειμένου είναι και τούτο ’δω υπόσχομαι να επανέλθω».
Λυπάμαι, γιατί επανέρχομαι, τώρα, με την πιο δυσάρεστη των αφορμών. Φίλος, πριν από λίγο μου τηλεφώνησε, λέγοντάς μου πως ο Νίκος Παπατάκης έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες (το διάβασε στην Καθημερινή). Ο έλληνας σκηνοθέτης πέθανε την 18/12 (η ημερομηνία από την Wikipedia), στα 92 του χρόνια.Νίκος Παπατάκης “Les Abysses” (1963) μουσική Pierre Barbaud, 45άρι στην Ducretet Thomson. Μία από τις πιο τολμηρές ταινίες των αρχών του ’60, στηριγμένη στο πραγματικό περιστατικό των αδελφών Christine και Léa Papin, δύο νεαρών γαλλίδων υπηρετριών, οι οποίες σκότωσαν τη σύζυγο και την κόρη του αφεντικού τους, το 1933. (Tο γεγονός ενέπνευσε, έκτοτε, πολλούς δημιουργούς σε κάθε χώρο της Τέχνης και της Σκέψης και βεβαίως τον Jean Genet στις «Δούλες»).

1 σχόλιο:

  1. Με τo έγκλημα των αδερφών Παπέν και την ψυχοπαθολογία τους ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Ζακ Λακάν. "Άβυσσος η ψυχή των γυναικών". Δεν ήξερα πως υπήρχε και ταινία. Το έγκλημα αυτό είχε συγκλονίσει τη Γαλλία για την φρικαλεότητά του, οπότε φαντάζομαι θα ενόχλησε κ η ταινία.
    (Ο ζενέ απλά εμπνεύστηκε απ' το γεγονός γράφοντας ένα έργο-σταθμό στην καλλιτεχνική του πορεία).

    κώστας παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή