Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

OSIRIS

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν άρχιζα να ξεσκονίζω τα δισκάδικα της Πάτρας και των περιχώρων ψάχνοντας για… παραμελημένα άλμπουμ, είχα βρει, σ’ ένα λιγάκι απόκεντρο μαγαζί της πόλης, ένα long play που με «τσίμπησε». Μία ελληνική συλλογή υπό τον τίτλο «Ρυθμός και Νειάτα» ή “Rhythm and Youth”, που είχε βγει στην Pan-Vox [EXTRA SPV 1] το 1975. Το μαγαζί εκείνο το είχε μια μπαμπόγρια (δεν ήταν τόσο μεγάλη, αλλά έτσι την έβλεπα τότε), η οποία όχι απλώς σε κοίταζε καχύποπτα με το που πάταγες στην πόρτα, αλλά ήταν έτοιμη να σε πετάξει κι έξω, αν τολμούσες να αντιμιλήσεις· ζητώντας της, ας πούμε, να σου πουλήσει κάποιο παλαιό LP. Με τα λίγα με τα λιγότερα, κι αφού είχα αρχίσει να γράφω τη μια κασέτα μετά την άλλη (κάτι East of Eden, κάτι Skin Alley και τέτοια), μπόρεσα ν’ αποκτήσω ολίγα «δικαιώματα» στη διαδρομή. Μπορούσα δηλαδή να ψάχνω στα κατασκονισμένα ράφια με μιαν άνεση, δίχως να με... διαολοστέλνει· χωρίς και τότε, εννοείται, να μου περνάει από το μυαλό πως θα μπορούσε να μου πουλήσει κάτι. (Η μπαμπόγρια δεν αποχωριζόταν τα βινύλια εκείνη την εποχή, έγραφε, απλώς, κασέτες). Αργότερα, βεβαίως, στα χρόνια του ’90 – και όπως είχα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι κάποια στιγμή – είχε δώσει όλα τα καλά κομμάτια σε αθηναίο συλλέκτη, υποκύπτοντας στα φράγκα του. Η ίδια μου το είχε πει.Κάπως έτσι λοιπόν είχα ακούσει, εν τάχει, στο μαγαζί της το άλμπουμ «Ρυθμός και Νειάτα», το οποίο μου είχε φανεί από την αρχή εντελώς... χαζοχαρούμενο, τη εξαιρέσει δύο κομματιών τα οποία απέδιδε ένα συγκρότημα ονόματι Osiris. (Το ένα – τελευταίο στην πρώτη πλευρά – είχε τίτλο «Παντάπ» και το άλλο – τρίτο στη δεύτερη – είχε τίτλο «Μίλησε ο Θεός»). Στην εξηντάρα Maxell που είχα γράψει πάραυτα χώρεσαν τα «Δυο Μικρά Γαλάζια Άλογα» (τότε τα πρωτάκουσα, 2-3 χρόνια πριν επανεκδοθούν από τη Lyra/Zodiac δηλαδή), για να συμπληρώσω με Osiris, με δύο των Sunset από το «Επί Σκηνής» και κάτι από την «Επικίνδυνη Ισορροπία»… Την κασέτα την έχω ακόμη φυσικά, όπως έχω πια και το LP, το οποίον εντόπισα αργότερα, εκεί γύρω στο ’97, στους Γύφτους, στο Μοναστηράκι.
Το άλμπουμ είναι φισκαρισμένο στις διασκευές ξένων τραγουδιών (με ελληνικούς στίχους). Η Χριστίνα λέει το “So long” των ABBA ως «Μεσ’ την εποχή μας», η Νέλλη Μάνου το “Alle porte del sole” της Gigliola Cinquetti ως «Σου τα χάρισα όλα», ο Λάκης Τζορντανέλλι το “Mille lire” του Drupi ως «Οικονομία Μαργαρίτα», ο Γιάννης Φουντής (δεν ξέρω αν είναι ο τραγουδιστής των Hooks) το “For the good times” του Kris Kristofferson ως «Γύρνα ξανά», η Tammy το “It never rains in Southern California” του Albert Hammond ως «Όταν φύγουν δεν γυρνούν τα καλοκαίρια» κ.λπ. Εκεί λοιπόν, ανάμεσα, και τα δύο τραγούδια των Osiris, το «Μίλησε ο Θεός» και το «Παντάπ», που ήταν βεβαίως το “Ba-dup” των Damnation of Adam Blessing ή απλώς Damnation, από το δεύτερο LP τους στην United Artists, το 1970. Και το λέω αυτό, επειδή στα credits αναγράφεται “Osiris”· ότι ήταν δικό τους δηλαδή – έλα Παναγία μου! Μια χαρά η διασκευή και καλό το «Μίλησε ο Θεός» – το στυλ μού φέρνει στο νου τα πιο σκληρά κομμάτια των 2002 και του Ηλία Ασβεστόπουλου, που συμμετείχαν κι εκείνοι μ’ ένα τραγούδι τους στο «Ρυθμός και Νειάτα».Στοιχεία ιδιαίτερα για τους Osiris δεν γνωρίζω. Στο δίκτυο αναφέρεται πως συμμετείχε στην μπάντα η Πωλίνα, ενώ παλαιότερα είχα διαβάσει σ’ ένα blog – τώρα δεν το βρίσκω – αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (του Λευτέρη Κογκαλίδη νομίζω) πως οι Osiris συνόδευαν τον Μάικ Ροζάκη στο τραγούδι του «Εγωισμός», το 1973. Ακόμη, ο Ντίνος Δηματάτης γράφει στο “Get That Beat, Ελληνικό Ροκ 60s & 70s” [εκδ. Κατσάνος, Θεσσαλονίκη 1998] πως από τις… στάχτες τους δημιουργήθηκαν οι Sunset, αν και, προσωπικώς, έχω την εντύπωση πως τα δύο γκρουπ υπήρχαν ταυτόχρονα· το λέω γιατί οι Sunset έπαιζαν τουλάχιστον από το 1973. Πιθανώς λοιπόν κάποια μέλη να μεταπήδησαν από τους Sunset στους Osiris (ή το ανάποδο). Σ’ αυτά τα μέλη θα ανέφερα τον βασικό τραγουδιστή Άλκη Τσάρτα (το λέω με μεγάλη επιφύλαξη) και βεβαίως την Πωλίνα, η οποία παίρνει μέρος στο 45άρι των Sunset «Γυρνώ και ζητάω/ Μνήμες» στην EMI/ Columbia από το 1975. Η φωτογραφία των (τεραμελών) Osiris που βλέπετε είναι από το back cover τού «Ρυθμός και Νειάτα». Δεν υπάρχει λεζάντα, αλλά πρόκειται γι’ αυτούς, επειδή η άλλη φωτογραφία με γκρουπ που υπάρχει (στο οπισθόφυλλο) αφορά στον Ηλία Ασβεστόπουλο και τους 2002. Όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ας το προσθέσει...

20 σχόλια:

  1. Οι OSIRIS ουσιαστικά ήταν η μετεξέλιξη των SOUNDS. Η πρώτη τους μορφή ξεκίνησε την άνοιξη του 73, παίζοντας στον On The Rocks. Η ιστορία τους είναι "σχετικώς" συνυφασμένη με τους SUNSET (που δημιουργήθηκαν το 1970!!!). Πραγματικά συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσ/νικης του 73, συνοδεύοντας τον Ροζάκη στον "Εγωισμό" όπως και στο ομόνυμο single. Διατηρήθηκαν ως το 1975 (μάλλον αρχές καλοκαιριού). Η Πωλίνα ήταν μαζί τους για μία σεζόν, και πριν πάει στους Sunset. Ο Τσάρτας δεν έπαιξε καθόλου μαζί τους (βάση των λεγομένων του).

    ΥΓ. Αν δεν κάνω λάθος, το τραγούδι των 2002, βρίσκεται μόνο σε αυτήν την συλλογή. Σωστά?

    Νικος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα, χα!! Νόμίζω ότι την ξέρω αυτήν την "μπαμπόγρια". Και τους δίσκους πρέπει να τους είχε δώσει δεκαετία του 2000.
    Τα 2 κομμάτια των Osiris, ήταν να βγουν σε single αλλά μάλλον δεν έγινε ποτέ...ή μήπως έγινε???

    Νικος Καρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σου μέρα Φώντα!
    Σημαντικές οι πληροφορίες σου σχετικά με το LP και τους Όσιρις. Εκτιμώ που τις διάβασα.
    Εδώ σου παραθέτω 2 σχόλια που έιχα συλλέξει στο παρελθόν για το εν λόγω γκρουπ. (Οι πηγές είναι από internet - μόνο που δεν είχα κρατήσει τις διευθύνσεις...φυσικά το πρώτο πρέπει να είναι εφάμιλλο ή αντιγραφή αυτού του Δηματάτη)

    1: "Στους Αθηναιους ποπιστες(???) ΟΣΙΡΙΣ που ιδρυθηκαν το '73 συμμετειχαν η γνωστη μετεπειτα τραγουδιστρια Πωλινα και ο εξαιρετικος ντραμερ Νικος Αντυπας. Το ιδιο ετος ελαβαν μερος μαζι με τον Μαικ Ροζακη στο φεστιβαλ τραγουδιου της συμπρωτευουσας με την συνθεση "Εγωισμος".Απο τις σταχτες της μπαντας θα δημιουργηθουν οι Sunset(*).

    2:"Η Πωλίνα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Το πραγματικό της όνομα είναι Πωλίνα-Παρασκευή Μισαηλίδου. Ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι ερασιτεχνικά, το 1974, τραγουδώντας ξένα τραγούδια τζαζ-ροκ. Εμφανιζόταν με το συγκρότημα "ΟΣΙΡΙΣ" στο ON THE ROCKS, παρέα με τον Μάικ Ροζάκη και τον Τάκη Αντωνιάδη. Συμμετείχε(**) το 1975, με το group της σε 2 τραγούδια, στο δίσκο "Rhythm and youth", ο οποίος ήταν συλλογή διαφόρων καλλιτεχνών. Αργότερα έγινε μέλος στο συγκρότημα SUNSET με τον Νίκο Αντύπα στα τύμπανα. Ο δίσκος των SUNSET, μετά από αρκετά singles, κυκλοφόρησε το 1977"

    *Στους Sunset, έπαιζε ήδη ο Αντύπας ντραμς το ΄75...

    **Πάντως Πωλίνα δεν ακούγεται σε κανένα απ'τα δύο τους τραγούδια...μήπως σαν Β' φωνητικά...μήπως σαν Γ'?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Νίκο.
    Μετεξέλιξη των Sounds οι Osiris;
    Στο βίντεο του Μαστοράκη από το live των Sunset το ’73 (http://www.youtube.com/watch?v=8McPlpkW10g) ο τραγουδιστής τους μοιάζει με τον τελευταίο δεξιά της φωτογραφίας των Osiris (γι’ αυτό ανέφερα τον Τσάρτα – αλλά, ίσως, να τραγουδάει άλλος).
    Το τραγούδι των 2002 στο «Ρυθμός και Νειάτα» είναι το «Έλα πιο κοντά» από την «Πόλα».
    Η «μπαμπόγρια» Νίκο πούλησε τα LP στα 90s. Ξέρω και σε ποιον τα έδωσε.
    Για single των Osiris πρώτη φορά ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι η τελευταία μορφή των Sounds (με την Διόνη) ήταν και η πρώτη των Osiris.
    Δεν νομίζω να είναι ο ίδιος και όπως σου είπα, μου είχε πει ότι δεν ήταν στους Osiris. Τώρα βέβαια γίνονταν πολλές και σύντομες ανακατατάξεις και ίσως και ο ίδιος να μην το θυμόταν. Αλλά ούτε και ο Αντύπας είχε αναφέρει τον Τσάρτα.

    Σωστός με τους 2002. Το είχα ξεχάσει...

    Είχα παέι στην "μπάμπο" τέλη 90'σ αρχές 00'σ, κάνα δυο φορές, και είχε ακόμα αρκετό πράγμα, που δεν σ'αφηνε να το αγγίξεις. Την μία μου είχε κάνει χοντρό χουνέρι....χαχαχα

    Νίκος Καρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δειτε την Ντισκοτεκ για Νεολαια στο You Tube,Στα 8.30 περιπου θα δειτε τους Οσιρις (πρωην Σαουντς),με Πανο Καρμπουλωνη κιθαρα,Γιαννη Αγαπητο μπασσο,Νικο Αντυπα ντραμς,Μακη Τσιλιφη πληκτρα,Διωνη Τραγουδι.Μετα πηγε η Πωλινα

      Διαγραφή
  6. Νίκο, ακόμη και σήμερα έχει υλικό το μαγαζί (το έχει ο γιός της πια). Φίλος Πατρινός πήγε πριν από λίγες μέρες και βρήκε ενδιαφέροντα πράγματα. Όχι τα «Δυο Μικρά Γαλάζια Άλογα» και τον «Ηλεκτρικό Αποσπερίτη», αλλά κάποιους από 'κείνους τους δίσκους που τους ανακαλύπτεις σιγά-σιγά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άρης Καραμπεάζης18 Ιουνίου 2011 στις 10:47 μ.μ.

    Φοβερό το εξώφυλλο της συλλογής, με την ζουμερή μπασίστρια.
    Ό,τι πρέπει για άρθρο του τύπου "το ροκ διαφθείρει τη νεολαία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να κράταγε τουλάχιστον κιθάρα. Γιατί έτσι όπως κρατάει το μπάσο είναι σαν να κρατάει… ταβανόβουρτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρης Καραμπεάζης21 Ιουνίου 2011 στις 2:36 μ.μ.

    Χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους παιξίματος η κοπέλα, για να είναι είναι πιο εμφανές το ντεκολτέ προφανώς. χαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λοιπόν, φωτογραφία OSIRIS (α->δ):
    Καρμπουλώνης (ex-SOUNDS) ; guit- Γερακαρίτης (ex-ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. υπήρχαν 2 μπάντες με αυτό το όνομα στα 70's): vox- Αγαπητός (ex-SOUNDS): bass- Τσιλίφης (ex-SUNSET, όπου εκεί εκτελούσε χρέη τραγουδιστή στην θέση του Τσάρτα): keys, vox. Δεν εμφανίζεται ο Αντύπας (ex-Reflections, Ιωνάθαν, Sounds):dr. Αυτός ήταν και ο 2ος & σταθερός πυρήνας της μπάντας.

    Αν προκύψει κάτι διαφορετικό, θα επανέλθω.

    Νικος Καρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΚ Φώντα, είναι η τετράδα που σου έγραψα.
    Δισ-διασταυρωμένο...

    Νικος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O Τσιλίφης, είναι και ο τραγουδιστής στο βίντεο απο το ΜΙΝΩΑ, με τους Sunset.

    Νίκος Καρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Takis '75:
    Φωντα καλησπέρα. Ποιο είναι το μικρό του Τσιλιφη των Osiris;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάκης Τσιλίφης.

    Νίκος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ξερει κανεις για τον Τσιλιφη σημερα που ειναι? ηταν μεγαλος μουσικος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρισκεται στην Ολλανδια και συνεχιζει να παιζει κανονικα και κατι παραπανω!
      Mimis G Vas

      Διαγραφή
  16. Οι Sunset iδρύθηκαν το Σεπτέμβριο του 1971
    Αμέσως στο "ON THE ROCKS" για 3 χρόνια,1971-1974, με τραγούδι τον Μάκη Τσιλίφη (Μike Silk). OI SUNSET TOY '71-'74 ήταν : Μάκης Τσίλφης,Κώστας Παπαδούκας,Στέλιος Γκιούκης,Αριστείδης Βακιρτζής(DIDIS), Κίμων Καμπίτσης.
    O Άλκης Τσάρτας ήταν ακόμα στην Γαλλία. Το 1974 ο Μάκης Τσιλίφης πήγε στους Sounds,που μόλις είχαν έρθει απο Θεσσαλονίκη,.Ταυτόχρονα,το όνομα τους έγινε "Osiris" .Το 1974, ως τραγουδίστης ανέλαβε ο Αλκης Τσάρτας. Αργότερα επανήλθε στο συγκρότημα, για 3 χρόνια 1978-80 στην Ρόδο,ο Μάκης Τσιλίφης παίζοντας Keyboards. Ο Νίκος Αντύπας μπήκε στους Sunset to 1976.
    Μάκης Τσιλίφης ( Μaik Silk) (Keyboards,vocals) Άλκης Τσάρτας [Alkis Tsartas] (Percussion, vocals), Νίκος Αντύπας [Nikos Antypas] (drums, vocals), Κώστας Παπαδούκας [Kostas Papadoukas] (organ, piano, synthesizer, strings, vocals), Τάκης Τσώνης [Takis Tsonis] (acoustic guitar, vocals), Στέλιος Κιούκης [Stelios Kioukis] (bass), Πωλίνα [Polina] (vocals)
    Manager of Sunset Κώστας Έξαρχος
    Να αναφέρουμε οτι ο εξαίρετος Κώστας Παπαδούκας,εδώ και αρκετά χρόνια,ασχολείται με τις ενορχηστρώσεις,των τραγουδιών της Χαρούλας Αλέξίου αλλα και άλλων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
    Οσο για τον Νίκο Αντύπα,οπως γνωρίζουμε,αποτέλεσε μέλος του rock συγκροτήματος "SOCRATES". Ενορχηστρώσεις,οπως το τραγούδι "Ζεστά ποτά"των Αφοι Κατσιμίχα και "Μένω εκτός" της 'Ε. Αρβανιτάκη αλλα και την τεράστια επιτυχία,ως δημιουργός πια "Δι ευχών" της Χ. Αλεξίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το πλέον ενημερωμένο και εγγυρο
    σχολιο.
    Ιδρυτικό μέλος των Sunset ο Κίμων Καμπιτσης και ο Αριστείδης Βακιρτζης (Didis). Ο Τσιλιφης ζει και τραγουδάει ακόμη στην Ολλανδία ως Mike Silk.
    Την Πωλίνα την έφερε ο Βακιρτζης στο On the Rocks όπου προσχώρησε στους Osiris αφού τότε οι Sunset είχαν ήδη δύο τραγουδιστές Τσαρτα και Τσιλιφη και δύο πλήκτρα ( Παπαδούκας + Τσιλιφης)
    Αργότερα προσχώρησε και ο Τσιλιφης στους Osiris. Ο Βακιρτζης πήγε φαντάρος και ήρθε ο Αντύπας από τους Osiris στην θέση του. Ο Καμπιτσης κιθάρα πήγε Βέλγιο και ήρθε ο Τσώνης κιθάρα στους Sunset Έτσι διαμορφώθηκε το τελικό σχήμα των Sunset .

    ΑπάντησηΔιαγραφή