Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ο ALLEN GINSBERG ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ, ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1961 ακούει Βαμβακάρη και Τσιτσάνη από δισκάκια σε ταβέρνα της παραλίας, και γράφει έναν ποιητικό ύμνο για το τζουκμπόξ και την ελληνική λαϊκή κουλτούρα

Ο Allen Ginsberg (1926-1997), η πιο επιφανής φιγούρα της beat generation (και της beat poetry), έρχεται στην Ελλάδα (Πειραιάς-Αθήνα) από την Ταγγέρη με το θρυλικό υπερωκεάνιο S.S. Vulcania. Ήταν 29 Αυγούστου 1961.
Πάνος Κουτρουμπούσης – Άλλεν Γκίνσμπεργκ στον πυργίσκο της οδού Γιάννη Σταθά, στο Κολωνάκι
Στη χώρα μας ο Ginsberg θα μείνει περί τους δυο μήνες, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δηλαδή, και θα επισκεφθεί διάφορα μέρη (Δελφοί, Ολυμπία, Ύδρα, Μυκήνες, Κρήτη…), πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ και από ’κει για την Μομπάσα (Κένυα) με τελικό προορισμό την Ινδία.
Στην Αθήνα θα μείνει στο ξενοδοχείο Παρκ και σε σπίτια φίλων στην πορεία, ενώ θα γνωριστεί με διάφορους Έλληνες, όπως τους ποιητές Σπύρο Μεϊμάρη και Νάνο Βαλαωρίτη, τον Πάνο Κουτρουμπούση, τον Μίνω Αργυράκη, τον Γιώργο Κατσίμπαλη κ.ά. (όλοι αυτοί συνευρίσκονταν στο Zonars, στο καφενείο του Ζαχαράτου στο Σύνταγμα και αλλαχού) και βεβαίως την Amy Mims (σύντροφος του Μίνου Αργυράκη), που θα αποδειχθεί η ξεναγός του.
Στην Αθήνα ο Ginsberg θα βρεθεί ν’ ακούει τον Τσιτσάνη (7/9/1961) στο Φαληρικόν και συνεπαρμένος από την επαφή του με το λαϊκό τραγούδι θα φθάσει να γράψει ακόμη και στίχους με στόχο να περαστούν στο μπουζούκι(!) –“Poem written in Café, intended as Bouzouki lyric”… όπως διαβάζουμε στο “Journals/ Early Fifties Early Sixties” [Grove Press, New York 1992]– ενώ η Άμυ Μιμς-Σιλβερίδη στο βιβλίο της «Ο Θησαυρός της Χέλεν Σάλλιβαν» [Οδός Πανός, Αθήνα 2007] θυμάται σχετικώς…

Η συνέχεια εδώ…

2 σχόλια:

  1. Ένα από τα δισκάκια, που μπορεί να έστριψαν σ’ εκείνο το τζουκμπόξ στο Πέραμα τον Οκτώβρη του ’61…

    «Η αχάριστη» [His Master’s Voice 7PG 2808, τέλη 1960]
    (Πόλυ Πάνου, Στράτος Διονυσίου & Βασίλης Τσιτσάνης, με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσιτσάνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ανάρτηση. Θερμούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή