Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 16

29/4/2017
Χθες βρήκα ξανά ένα ΙΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ. Μια συγκεκριμένη έκδοση εννοώ που είχε πάει... δανεική και αγύριστη πριν 25 χρόνια, και που δεν είχε φύγει ούτε για μια στιγμή από το μυαλό μου και τα ψαξίματά μου. Μιλάω για το συγκλονιστικό πόνημα του μεγάλου θεατρανθρώπου ΑΛΕΞΗ ΣΟΛΟΜΟΥ «Ο Άγιος Βάκχος» [Β έκδοση Πλειάς, 1974], στο οποίο περιγράφεται η πορεία του θεάτρου, του χριστιανικού θεάτρου, στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μιαν εποχή όπου στη Δύση το θέατρο δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα (στο απολύτως μεγαλύτερο μέρος της).
«Το λόγο της ανεκτικής ή τουλάχιστον ουδέτερης στάσης του Βασιλείου και των δύο Γρηγορίων απέναντι στη διονυσιακή τέχνη, πρέπει να τον γυρέψωμε στην κλασική τους μόρφωση. Ο Λιβάνιος, ο δάσκαλός τους, ήταν φλογερός θεατρόφιλος και είχε υψώσει το ανάστημά του ενάντια στις αντιθεατρικές επιθέσεις, με τη διατριβή του ‘Υπέρ των ορχηστών’. Για τον εθνικό αυτό ρήτορα, το θέατρο συμβόλιζε την κοινωνική ευδαιμονία.(…) 
Μαθητής του Λιβάνιου είχε κάνει κι ο Χρυσόστομος και έτρεφε τον ίδιο θαυμασμό με τους καππαδόκες συμποιμένες του για τους αρχαίους. Είναι γνωστή η αδυναμία του ακόμη και για τον Αριστοφάνη. Στα ορμητικά του κηρύγματα είχε για υπόδειγμα τους ρωμαλέους ανάπαιστους του αττικού κωμωδιογράφου. Οι ομιλίες του, ωστόσο, τον παρουσιάζουν σαν έναν από τους πιο ανήλεους διώκτες της θεατρικής τέχνης. Ίσως επειδή θαύμαζε τα παλιά της μεγαλεία, να μην της συγχωρούσε το λογοτεχνικό της ξεπεσμό. Ίσως να μην ήταν μονάχα η ηθική αγανάκτηση του ιεράρχη, μα και η λατρεία του ρήτορα για το κλασικό θέατρο, που έκανε τον Χρυσόστομο εχθρό της σκηνής. Σ’ αυτή τη λατρεία θα πρέπει να αποδώσουμε και τη βαθειά κατανόηση του θεατρικού ιδανικού που φανερώνουν πολλά του εδάφια.(…)». 

28/4/2017
ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Προχθές που το έχωσα στο κείμενο για το Star Academy (http://www.lifo.gr/articles/tv_articles/142646) πλησίαζε τα 9 εκατομμύρια views. Τώρα που το ξανακοιτάω πλησιάζει τα 9 εκατομμύρια 100 χιλιάδες. 100 χιλιάδες views, δηλαδή, μέσα σε δύο μέρες! Γεια σου ρε Παντελίδη αθάνατε! Και άσε το Θηβαίο να κουρεύεται…
9.101.019 τώρα (3:36 μμ)

28/4/2017
Βρήκε ο Άκης 200 χιλιάρικα και ΒΓΗΚΕ από τη φυλακή. Εμάς, μόνο άμα μας ΧΩΣΟΥΝ φυλακή μπορεί και να 'χουμε καβατζώσει 200 χιλιάρικα…
Πουτάνα ζωή. 

28/4/2017 
Πώς και δεν έχει ζητήσει ακόμη συζήτηση για τα Σκόπια, στη Βουλή, ο Μητσοτάκης; Θα το μάθουνε και στη Βενεζουέλα οι άνθρωποι και θ' απορούνε... 

27/4/2017 
Ο Κωστής Χρήστου ήταν δεξιός. Έκανε καλή καριέρα επί χούντας και ίσως ακόμη καλύτερη επί ΝΔ στα σέβεντις. Το ΠΑΣΟΚ, το ’81, τον εξαφάνισε. Σήμερα, μέσω Καμμένου, μπορεί να στηρίζει ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ… Πολύ μεγάλος τραγουδιστής. Απ’ το σωρό να πιάσεις 30 δεν κάνουν μισό α____ι τού Κωστή Χρήστου.
(Το βίντεο παίζει για το πρώτο τραγούδι που έχει μουσική τού Δήμου Μούτση και στίχους τού Γιώργου Κανελλόπουλου)
 

26/4/2017 
Τόσο ο Δήμου με το ηλίθιο τουίτ του για τη γυναίκα του Τσίπρα (ο οποίος δεν… ερωτεύθηκε την καθηγήτριά του, για να δει θεού πρόσωπο), όσο και η Ακρίτα με το εξ ίσου βλακώδες σχόλιό της στο fb, που επέχει ρόλο «ιατρικού ανακοινωθέντος» (για το… πραγματικό πρόβλημα της υποψήφιας γαλλίδας «πρώτης κυρίας»), δείχνουν πως τα πάλαι ποτέ ΒΠ, της περιλάλητης αστικής ευγένειας και του κοινωνικού καθωσπρεπισμού, γειτνιάζουν πλέον με το κατιναριό.
Ο αγνός ελληνικός λαός, που δεν θα παρασυρθεί από τους λουσάτους κράχτες, οφείλει να κρατήσει ψηλά τη σημαία της ευπρέπειας και να δώσει τη μάχη για το Β Γύρο των γαλλικών εκλογών με καθαρά πολιτικούς όρους… 

26/4/2017 
«Η Αραβική Κοινή Αγορά γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1965. Είναι τέκνο του Αραβικού Συνδέσμου και απάντηση στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά ιδιαίτερα, αφού το 1964 το Ισραήλ συνδέθηκε με την ΕΟΚ με ειδική συμφωνία.
Αρχικά οι Άραβες εθνικιστές της Αιγύπτου, της Συρίας και του Ιράκ θεωρούσαν την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά ως μορφή νεοαποικισμού και εμπορικού ιμπεριαλισμού, που απέβλεπε στην διατήρηση της ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας επί των αναπτυσσομένων χωρών(...)».
Έπεσαν, στην πορεία, τα μεγάλα μέσα, βασικά οι αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι, τα αντιδραστικά χαλιφάτα-προτεκτοράτα κ.λπ. και το πράγμα δεν προχώρησε...
[Νέα Οικονομία, τεύχος 2, Φεβρουάριος 1966] 

26/4/2107 
«Στο Ημεροβίγλι, ξημερώματα τ' Απρίλη
ήρθε στo μυαλό μου το παλιό το βάσανό μου»
Ο Χρήστος Κυριαζής μπορεί να είναι φάλτσος, αλλά υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους λαϊκούς τραγουδοποιούς (μουσική, στίχοι, τραγούδι, όλα δικά του), με κομμάτια ευπρεπέστατα, και κυρίως φτιαχτικά, που έφτασαν στα χείλια όλου του κόσμου. Εγώ θα την (ξανα)πώ τη λέξη και ας την αρνηθεί όποιος θέλει. Σπουδαίος!  

25/4/2017
Θέλω να ανεβάσω κάποια παλιά ελληνικά τραγούδια από το YouTube κι έχω βρει το μπελά μου. Τα βίντεο είναι άθλια – και δε μιλάω για την ηχητική απόδοση, αλλά για τις εικόνες που προβάλλουν. Λέει το τραγούδι κάτι για… μαχαίρι και ψυχή και δείχνει ο άλλος ένα… μαχαίρι γεμάτο αίματα και δίπλα μια καρδιά να στάζει!
Ρε μαλάκες σοβαρευτείτε! Μόνο το εξώφυλλο του δίσκου χρειάζεται ή έστω μια-δυο φωτογραφίες του καλλιτέχνη. Άιντε να χαθείτε… παλιοψωνάρες… 

25/4/2017
ΠΟΙΟΙ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ; ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΔΕΣ ΠΡΩΤΟΙ-ΠΡΩΤΟΙ…
Η Ουρανία έχει την τιμητική της στη φιλελέδικη iefimerida… 
Κασιμάτης: Η ευκαιρία της Χρυσής Αυγής για τη δημοκρατία(!!) 
Ο Παπαχελάς και το… βιολογικό ξέπλυμά του στον Καρατζαφίρερ…
Και πάλι η Ουρανία… Εδώ στην Athens Voice… 
Όταν ο Πρετεντέρης ξεπλένει τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες, που μαζί με τους Άγγλους αιματοκύλησαν την Αθήνα τον Δεκέμβρη του ’44… 
Βαριέμαι να συνεχίσω…

25/4/2017
Τα παλαιά κομμουνιστικά κόμματα, και στην Ελλάδα και στη Γαλλία και παντού τα έχουν φάει τα ψωμιά τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Το μόνο που τους νοιάζει, τηρουμένων των κατά τόπους αναλογιών, είναι να διαφυλάξουν και να στηρίξουν τη λεγόμενη «αστική νομιμότητα», κρεμώντας στα μανταλάκια την ιστορία τους. Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν πια στο περιθώριο των εξελίξεων, καθώς με τα θλιβερά ποσοστά που λαμβάνουν αποτελούν σκιά του παλιού εαυτού τους.
Η περίπτωση Μελανσόν μάς δείχνει πως μπορεί να υπάρξουν πρακτικά και επικεντρωμένα νεο-κομμουνιστικά, όπως τα λένε, κόμματα, που να μπορούν να ελκύουν τα πλήθη, καθώς δείχνουν να αφουγκράζονται τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Δεν ξέρω αν είναι η λύση, όμως δεν υπάρχει και τίποτα καλύτερο αυτή τη στιγμή.
 Χρειαζόμαστε ασυμβίβαστα αριστερά, ριζοσπαστικά, κόμματα του 20 και του 30% και όχι ανυπόληπτες πατερίτσες του 1 και του 2%, στις οποίες περιποιούν τιμές μέχρι και οι φιλελέδες. 

24/4/2017
Σπεύδουν οι φιλελέδες να υπερθεματίσουν την απόφαση του ΚΚΓαλλίας να στηρίξει Μακρόν στο Β Γύρο, κατηγορώντας τον Μελανσόν, που δε δίνει γραμμή για Μακρόν, για ίσες αποστάσεις.
Οι φιλελέδες μπορούν να συμμαχήσουν ακόμη και με τον (ξεδοντιασμένο) διάολο, όπως είναι το ΚΚΓ, ένα ανυπόληπτο πια κόμμα (το ότι δεν υπάρχει το σφυροδρέπανο πλέον στα σύμβολά του είναι μια ισχνή λεπτομέρεια), που στις Περιφερειακές Εκλογές του 2015 κατρακύλησε στο 1,55%, έχοντας πριν τροφοδοτήσει με κόσμο και στελέχη του το Εθνικό Μέτωπο (δες περίπτωση Bertrand Dutheil de la Rochère), προκειμένου να συκοφαντήσουν κάθε MAZIKH φωνή από τ’ Αριστερά, που αντιτίθεται στο ψευτοαφήγημα της «Ευρώπης των λαών» και της ολιγαρχικής «παγκοσμιοποίησης».
Εμετός… 

24/4/2017
>>Ηλεκτρικό ρεύμα πωλούν από σήμερα Δευτέρα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που στοχεύουν μέσω χαμηλών τιμολογίων στη δυναμική είσοδό τους στην αγορά.<<
Ρε κοιτάτε να πουλήσετε κανα γραμματόσημο και να μας δώσετε κανα δέμα, χωρίς να περιμένουμε στην ουρά μισάωρο και βάλε. Λες κι έχουμε χρόνο για πέταμα. Άιντε τώρα, θέλετε να πουλήσετε και ρεύμα… αρχοντοχωριάτες… 

24/4/2017
«Ο μόνος τρόπος για ν’ αποφύγει ο λαός ένα νέο εμφύλιο, ήταν ν’ ακουστεί σ’ Ανατολή και Δύση στεντόρεια η διαμαρτυρία του. Μια διεφθαρμένη, βασικά ξενόδουλη, άρχουσα κάστα βίαζε ξετσίπωτα την εκφρασμένη θέλησή του να κυβερνηθεί επιτέλους δημοκρατικά, πάσχιζε μ’ όλους τους σκοτεινούς μηχανισμούς της να κρατήσει αυτόν τον τόπο εκατό χρόνια πίσω, στον απολυταρχισμό και την ξενοκρατία του Όθωνα. Να φωνάξουμε τόσο δυνατά, που να τρίξουν τα θεμέλια του πύργου απ’ όπου μας φοβέριζαν σφετεριστές και δυνάστες».
Στρατής Τσίρκας «Η Χαμένη Άνοιξη» [Κέδρος, 1976] σελ. 163

1 σχόλιο:

  1. Το μόνο μέλλον που υπάρχει στον καπιταλισμό για τους λαούς, όπου γης είναι αυτό του σύγχρονου δούλου: αποδοχές ίσα ίσα να βαστιούνται στα πόδια τους.
    Κομμουνισμός είναι αυτό που ξεκινάει από τη βασική τούτη αλήθεια.
    "Νεοκομμουνισμός" δεν ξέρω τί είναι, πάντως διαφορετικό από τον Τσίπρα δεν το βλέπω να είναι - και κάποια στιγμή θα έπρεπε να αναλογιστούν όσοι τους ενδιαφέρει ο τρόπος που θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο , για ποιό λόγο η αποτυχία Τσίπρα και κομπανίας υπήρξε τόσο παταγώδης.

    Τσεμ Καρατσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή