Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

NICK FINZER hear & now

Τον Ιούλιο του ’15, όταν γράφαμε για το προηγούμενο CD τού τρομπονίστα Nick Finzer, ξεκινούσαμε με την επικεφαλίδα… το μέλλον στο τζαζ τρομπόνι. Ναι, καθότι και σ’ αυτό το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, που έχει τίτλο “Hear & Now” [Outside in Music, 2017], ο Finzer δείχνει πόσο «μετράει» όχι μόνον ως εκτελεστής, αλλά και ως συνθέτης (κάτι, που το είχαμε επισημάνει και στο προηγούμενο κείμενο).
Έχοντας, λοιπόν, στη δούλεψή του μιαν ομάδα μουσικών την οποίαν αποτελούν οι Lucas Pino τενόρο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο, Alex Wintz κιθάρα, Genn Zaleski πιάνο, Dave Baron μπάσο και Jimmy McBride ντραμς, ο Finzer απλώνει μια σειρά έξοχων δικών του συνθέσεων (η μόνη διασκευή, εδώ, αφορά στο “Single petal of the rose” του Duke Ellington), με προδιάθεση πολύ σεμνά «γκρουβάτη». Βασικά εννοώ αυτό το πολύ ωραίο, ήσυχο vibe όχι μόνο από το τρομπόνι, αλλά και από την κιθάρα (που έχει, και αυτή, πολύ χρόνο και μερίδιο ευθύνης στο οριστικό αποτέλεσμα). Το “Again and again” π.χ. είναι μια θαυμάσια «κυκλική» σύνθεση, με το βασικό μελωδικό θέμα να έρχεται και να επανέρχεται, και να εμπλουτίζεται ανεπαίσθητα, με νέα μέτρα, δίχως ποτέ να χάνεται ή να επαναλαμβάνεται. Αυτό και μόνο δείχνει τη μαεστρία του Finzer, o οποίος μεγαλουργεί, φανερώνοντας παικτική δύναμη και δεξιοτεχνία και στο πολύ γρήγορο “Race to the bottom” – με όλη την μπάντα, εδώ, να φεύγει με χίλια. Άλλου τύπου, τώρα, το “Lullaby for an old friend” (βαθύ, μελαγχολικό track, γραμμένο για κάποιαν απώλεια) και τυπικό up-tempo το αμέσως μετά “Dance of persistence”, που σουινγκάρει με τέχνη, φέρνοντας την μπάντα ξανά σε μια φουριόζα κατάσταση.
Γενικώς, με τέτοια «πάνω-κάτω» θα έλεγα πως προχωράει αυτό το πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ του Nick Finzer, ενός νέου και πολλά υποσχόμενου μουσικού, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τα 30 του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου