Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

CAOILFHIONN ROSE το νέο άλμπουμ της βρετανίδας τραγουδοποιού

Για την Caoilfhionn Rose έχουμε ξαναγράψει, πιο συγκεκριμένα για το πρώτο άλμπουμ της “Awaken” [Gondwana, 2018], επισημαίνοντας την συνεργασία της με τους Durutti Column, το 2014, στο άλμπουμ τους “Chronicle XL”, και ακόμη, σε σχέση με το “Awaken” πως... η τραγουδοποιία τής Rose είναι συμπαθητική –ορισμένες δε φορές και κάτι παραπάνω– με καλές μελωδίες, που δεν είναι όλες τόσο… δυνατές, ώστε να αποτυπώνονται αμέσως στη μνήμη. Αυτό το τελευταίο ισχύει και για το πιο νέο CD της Caoilfhionn Rose, τοTruly” [Gondwana Records / ΑΝ Music, 2021], που γενικώς ακούγεται μάλλον κατώτερο του ντεμπούτου της.
Σε κάθε περίπτωση σ’ αυτό το άλμπουμ την Caoilfhionn Rose, που τραγουδά, παίζοντας ακουστικές κιθάρες, πλήκτρα, αρμόνιο και ηλεκτρονικά, συνοδεύουν κι άλλοι μουσικοί, όπως ο Rich Williams ακουστικές, ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρονικά και ο Joshua Cavanagh-Brierley μπάσο, ενώ συμμετέχουν ακόμη τρεις (δύο ντράμερ κι ένας μπασίστας).  
Τα τραγούδια τής Rose είναι αργόσυρτα, με πολλές pop, folk και folk-rock αναφορές, και η αλήθεια είναι πως κάποια απ’ αυτά, σαν το “Paths” για παράδειγμα, κατορθώνουν να προξενήσουν μια κάποιαν έκπληξη, αν και γενικώς το άκουσμα εξελίσσεται και ολοκληρώνεται μέσα σε πολύ προδιαγραμμένα και προβλέψιμα πλαίσια.
Η απλότητα, ακόμη και στα λόγια, είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά τής τραγουδοποιίας τής Caoilfhionn Rose και η αλήθεια είναι πως ορισμένες φορές η καλλιτέχνιδα καταφέρνει να ξεπεράσει το προφανές, προτείνοντας ένα φρέσκο άκουσμα (εντός του οποίου ο λόγος της θα έχει πάντα ένα ενδιαφέρον). Όμως αυτές οι φορές είναι λίγες.
Το κλείσιμο με το ακουστικό (μόνο κιθάρα) “All that light” δείχνει πως η Rose μάλλον θα τα πήγαινε καλύτερα ή και πολύ καλύτερα, αν αποφάσιζε να κάνει ένα δίσκο με τα λιγότερα δυνατά όργανα ή μάλλον μόνον με την κιθάρα της. Η φωνή της εξάλλου εκεί, κατ’ ευθείαν, παραπέμπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου