Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 389

4/8/2021 
>>Εκτός ΕΜΑΚ 54 ανεμβολίαστοι πυροσβέστες<< 
>>Τα κενά, αναμένεται να συμπληρωθούν άμεσα, καθώς ήδη έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εκπαίδευσης για πυροσβέστες, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ειδικές ομάδες.<< 
54 μάχιμους πυροσβέστες τους έστειλαν στα γραφεία, πριν από 15 μέρες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, με τα κενά να αναμένεται να συμπληρωθούν... όταν θα έχει καεί κι η τελευταία ρίγανη.
Επιτελικό κράτος εν δράσει...
 
4/8/2021
>>δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής... τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν... το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει... το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά... οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν<<
Λόγια ενός ολίγιστου ΠΘ
Υπάρχει βίντεο που δείχνει πυροσβέστες –και όχι απλούς κατοίκους– να περνάνε με όχημα μέσα από τη φωτιά για να σωθούν. Που σημαίνει πως αν δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα αυτό οφείλεται καθαρά σε σύμπτωση, βεβαίως στη γεωγραφία μιας απλωμένης περιοχής με οδικό δίκτυο κ.λπ. και βασικά στο ότι δεν υπήρξαν ακραίες συνθήκες τύπου Μάτι.
Τώρα για τα υπόλοιπα, περί σπιτιών και δασών που ξαναγίνονται, περί υποδομών πού άντεξαν κ.λπ., μόνο να καγχάσεις μπορείς. Κι αυτό, επειδή θες να είσαι ευγενικός...
Ελλάδα 2.0, ίσον πανωλεθρία χωρίς αντίπαλο...

3/8/2021
Τα έχουν ρίξει όλα στην «κλιματική αλλαγή», που κατά τα φαινόμενα πρέπει να ξεκίνησε... απόψε, όχι μόνο για να κάνουν μπίζνες, τσεπώνοντας εκατομμύρια, αλλά και για να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ολική καταστροφή.

3/8/2021
Γεννηθήκαμε σε μιαν επανάσταση και πεθαίνουμε σ’ έναν χαμένο πόλεμο...
Phil Ochs
https://www.youtube.com/watch?v=cDy6jApT11Q

3/8/2021
Περιοδικό «Αθλητισμός και Νιάτα», τεύχος Σεπτεμβρίου 1973. Σκανάρισα το πάνω μέρος του. Όλο το τεύχος είναι αφιερωμένο στην 32α Βαλκανιάδα – στους βαλκανικούς αγώνες στίβου, οι οποίοι για πολλές δεκαετίες μονοπωλούσαν σχεδόν το ενδιαφέρον των φίλων του «κλασικού αθλητισμού». Ίσως σκανάρω και κάτι άλλο αργότερα, γιατί υπάρχουν πολύ ωραίες φωτογραφίες...
Εδώ στο εξώφυλλο, αριστερά, ο Βασίλης Παπαδημητρίου νικητής στο άλμα εις ύψος, με 2,21 (μεγάλη επίδοση – βαλκανικό και πανελλήνιο ρεκόρ τότε) και δεξιά ο Σταύρος Τζιωρτζής, με τη σκυτάλη, στα 4Χ400 (η Ελλάδα ήταν δεύτερη), ο οποίος, όμως, ήταν πρώτος στα 400μ. με εμπόδια, με χρόνο 50:72 (είχε ακυρωθεί ο «πρώτος» Ρουμάνος, που περνούσε τα εμπόδια «απ’ έξω»).
Είδα πριν από λίγο και την κούρσα στα 400μ. με εμπόδια ενός Νορβηγού στους Ολυμπιακούς, που έκανε απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ με 45:94. Πέντε δευτερόλεπτα πιο κάτω από τους χρόνους του Τζιωρτζή, πριν από 50 χρόνια, έχοντας στην υπηρεσία του την τελευταία λέξη της προπονητικής, της αθλητιατρικής, της διατροφολογίας και της φαρμακολογίας.

2/8/2021
Επειδή έχω ζήσει τον οδυνηρό καύσωνα του 1987 και τον θυμάμαι πολύ καλά, και μάλιστα σε συνθήκες αφόρητης υγρασίας, λέω πως αυτό που ζούμε τώρα στην Αθήνα (ok, να δούμε και πόσο θα τραβήξει) είναι αστείο μπροστά σ’ εκείνο.
Ένα θα πω μόνο, που το θυμάμαι ακόμη και δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσω. Να είσαι επάνω σε μηχανή, στις δέκα η ώρα το βράδυ, να κινείσαι εκτός πόλης (έξω από τα ντουβάρια δηλαδή) και να λούζεσαι στον ιδρώτα... σαν να σε έκαιγε σεσουάρ.
(της εποχής εκείνης το τραγουδάκι)
https://www.youtube.com/watch?v=xrJd059ibws

2/8/2021
Το 1988 κυκλοφορεί ένα άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου, που είχε τίτλο «Αυθεντικές Ηχογραφήσεις από τις Ταινίες Διωγμός / Κυκλάδες».
Ο «Διωγμός», στην πρώτη πλευρά, κατέγραφε τη μουσική του Μαρκόπουλου για την ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου με τον ίδιο τίτλο από το 1965, ενώ οι «Κυκλάδες», στην δεύτερη πλευρά είχαν να κάνουν με το σάουντρακ της ταινίας τού Φράνσις Κάραμποτ από το 1975.
Το σάουντρακ ήταν πολύ καλό. Ξεκινούσε μ' ένα σύντομο τραγούδι («Σε τούτη εδώ τη χώρα») σε στίχους του ίδιου του Μαρκόπουλου, που απέδιδε ο Λάκης Χαλκιάς, για να ακολουθήσουν διάφορα θέματα, στο γνωστό ύφος του συνθέτη εκείνης της περιόδου – του συνδυασμού, δηλαδή, παραδοσιακών, εντεχνολαϊκών και μοντέρνων στοιχείων.
Ανάμεσα και τούτο το ροκ κομμάτι, από τα πιο ωραία crossover, στην ελληνική δισκογραφία, εκείνων των χρόνων. Ο τίτλος του; «Η Μύκονος και τα ηλεκτρικά της μπαρ»…
https://www.youtube.com/watch?v=TG_-ayfh6L4

2/8/2021
ΝΟΥΜΕΡΑ-«ΕΙΔΙΚΟΙ»
>>Ας έχουμε κατά νου ότι η Μύκονος αυτή την περίοδο δεν κατοικείται από 10.431 κατοίκους, που είναι ο μόνιμος πληθυσμός της, αλλά από πάνω από 150.000<< υπογραμμίζει ο καθηγητής Τ.
Ένα νησάκι με έκταση 85 τ.χ. έχει πάνω από 150.000 κόσμο; Ρε τ’ ακούτε αυτά που λέτε;
Μόνον αν είχε τις κτηριακές και λοιπές υποδομές τού... Χονγκ-Κονγκ ή της Σιγκαπούρης.
Update
Εν τω μεταξύ και το 10.431, που λέει, πρέπει να είναι το 10.134 (της απογραφής του 2011), που λογικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα (την τότε ή την τωρινή).
Βγάζουν ποσοστά, συμπεράσματα και ασκούν πολιτικές με νούμερα τελείως στο περίπου, αν όχι στο βρόντο.

1/8/2021
Βυρηττός, 1970...

9 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Βυρηττός, 1970..."

    Kwstas Agas
    Δημιουργίες υπέροχες!! Και η ηθοποιός Γωγώ Αντζολετακη , με την οποία είμαστε ιντερνετικοί φίλοι, όταν έφυγε από τη ζωή ο Τσεκλένης ανάρτησε στο προφίλ της παλιές φωτογραφίες από το αρχείο της, όπου φορούσε ρούχα που είχε σχεδιάσει ο Τσεκλένης. Πανέμορφη, κούκλα, τι να λέμε ....

    George Ioakeimidis
    Η Ατζολετακη στη Βηρυτό?Δε το πιστεύω!

    Kwstas Agas
    Ω, όχι, οι παλιές φωτογραφίες που ανάρτησε η Γωγώ Αντζολετακη στο προφίλ της, για να τιμήσει τη μνήμη του Τσεκλένη, ήταν όλες αθηναϊκές ....

    Giorgos Kontogiannis
    “Το Παρίσι της Μέσης Ανατολής...”

    Ελένη Στόικου
    Και μετά θεοκρατία

    Vassilis Serafimakis
    μετά Ισραήλ Παλαιστίνιοι Φαλαγγίτες Δρούζοι Σάϊκα - και γάματα.

    Ferris Costas
    Γειά σου πατρίδα!

    Alexis Tambouras
    Υπήρξε παροικία της Ελληνικής Σκηνής Αθηναϊκού αντεργκράουντ στην Βηρυτό . Εκεί συνάντησε τους Βeat o Mεϊμάρης και πέρασαν πολλοί ακόμα από εκείνα τα μέρη τράνζιτ για ανατολή ή βόρεια Αφρική - Κουτρουμπούσης κλπ Κωλύομαι να πώ περισσότερα ονόματα για λόγους προσωπικών... δεδομένων. Ολα αυτά πριν τον εμφύλιο τότε που ο Λίβανος ήταν παράδεισος .

    George Ioakeimidis
    Παρήγαγε και πρώτης ποιότητος χασίς ο Λίβανος τότε, από την κοιλάδα Μπεκάα...

    Spyros Diastimikos
    κόκκινο λιβανεζικο τούβλο...

    George Ioakeimidis
    Εγγζακτεμαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Επειδή έχω ζήσει τον οδυνηρό καύσωνα του 1987<<...

    Zak Famellos
    Tι μηχανή αν επιτρέπεται;

    Ανδρέας Αγγελόπουλος
    νομίζω είχαμε και πολλούς νεκρούς τότε;

    Jim Jimakos
    Ήταν πολυτέλεια τα a/c τότε, ούτε τα νοσοκομεία είχαν με ανεμιστήρες την εβγαζαν...

    Aris Karampeazis
    Υγρασία σημαντικός παράγοντας, εγώ σήμερα ήρθα από Θεσσαλονίκη και η Αθήνα μου φάνηκε παράδεισος

    Christos Vakalopoulos
    Ο καύσωνας του 1987 βρήκε τον κόσμο απροετοίμαστο. Όποιο σπίτι είχε ανεμιστήρα ήταν τυχερό. Κλιματισμός λέξη άγνωστη. Ήταν οκτώ μέρες με θερμοκρασίες που δεν κατέβαιναν από τους 40 ούτε το βράδυ και με το τοξικό νέφος της Αθήνας εκείνη την εποχή στα φόρτε του. Υγρασία μεγάλη. Επίσημοι νεκροί 1.300. Όμως πρέπει να ήταν πολλοί περισσότεροι. 'Ισως και διπλάσιοι. Τραγική εμπειρία...

    Δημήτρης Θ. Νικολάου
    Στον Καρέα, η HONDA μου είχε κάψει φλάντζα!!!!!

    John Drake
    Εγώ ήμουν 17 τότε και χαμπαρο δεν πήρα!!!

    Chourdakis Kostas
    Εγώ τον θυμάμαι εκτος Αθήνας και πάλι δε θα ξεχάσω ότι ολη μερα βρέχαμε πετσέτες και τις βάζαμε πανω μας. Εννοείται πως το θέμα a/c που προανεφεραν είναι μεγάλη διαφορά.

    Aris Kontoangelos
    Ο Μανώλης Κορρές, τότε χαμηλόμισθος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, τους είχε προτείνει να μεταφέρουν κόσμο στην Πεντέλη και δη στη σπηλιά του Νταβέλη που είχε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Τον αγνόησαν.

    Panagiotis Peristrefomenos
    έχει καύσωνα αυτές τις μέρες κ δεν το πήρα χαμπάρι; Το 2007 που έζησα ήταν πραγματικός καύσωνας απλά δεν έβγαινες έξω.

    Γιώργος Δαραβίγκας
    Κι έξω απ΄το Λαικό στο Γουδί τα φέρετρα ακουμπισμένα στο πεζοδρόμιο,ζούσα εκει τότε,μακάβριο θέαμα

    Γιάννης Φρέρης
    Ρε παιδιά 24 ήμουνα, γιατί δεν θυμάμαι τίποτα; Πόσους βαθμούς δηλαδή κάτω είχε στις Κυκλάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Περιοδικό «Αθλητισμός και Νιάτα», τεύχος Σεπτεμβρίου 1973.<<...

    George Nikolopoulos
    Χουντική έκδοση πολυτελείας! "Κάθε πόλη κ στάδιο, κάθε χωριό κ γυμναστήριο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή, ο Βαγγέλης Φουντουκίδης ήταν υπεύθυνος, αλλά είναι "καθαρή". Δεν υπάρχει πουθενά ουδεμία άμεση ούτε έμμεση αναφορά στη χούντα (να φαίνεται κάπου το "πουλί" ας πούμε).

    Kosmas Vassiliou
    ήταν μάλλον την περίοδο "φιλελευθεροποίησης" του καθεστώτος, όταν έγινε ο παπαδόπουλος "Πρόεδρος δημοκρατίας". Κι ύστερα ήρθε ο Ιωαννίδης...

    Ηλίας Ηλιάδης
    Ο Παπαδημητρίου έκανε τα άλματα στο ύψος, με το παλιό στυλ . Όχι με την πλάτη ,σε στυλ φοσμπερυ

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Υπάρχει και σχετική φωτό μέσα, να πηδάει τον πήχυ.

    Kwstas Agas
    Υπήρχε τέτοιο περιοδικό!! Απίστευτο ...

    Andreas Frogoudakis
    Ο Τζώρτζης ήταν (είναι) Κύπριος αν θυμάμαι καλά...

    Harry Gordon
    Aθλητισμος κ πρεζα φαινεται αυτος

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Μεταδίδει ο Διακογιάννης: "Και, τελικά, ο Τζιωρτζής στον τελικό!"
    Επειδή ήταν χούντα δεν σημαίνει πως όλα ήταν για πέταμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Γεννηθήκαμε σε μιαν επανάσταση και πεθαίνουμε σ’ έναν χαμένο πόλεμο... Phil Ochs<<...

    Δημήτρης Θ. Νικολάου
    Σπουδαίος καλλιτέχνης!!! Κρίμα που "έφυγε" νωρίς....

    Taprantzis Haris
    Knock on the door ένα σπουδαίο τραγούδι από ένα σπουδαίο άνθρωπο

    Zina Koz
    Κι όταν ο Ντυλαν έκανε στην ουσια στροφή κ αποφάσισε να αποπολιτικοποιησει πληρως τα τραγούδια του, είπε στον Phil ότι αυτά που γράφει είναι βλακείες και τρίχες και τιποτα δεν έχει σημασία παρα μονο αυτό που νιώθεις μέσα σου. Ο Ochs βέβαια δεν έπαψε ποτέ να παλεύει,τον αποκαλούσαν αλλωστε "δημοσιογραφο" της μουσικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Τα έχουν ρίξει όλα στην «κλιματική αλλαγή»>>...

    νικος ηλιοπουλος
    Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρήκαν απροετοίμαστους είπε ο κάπταιν Αμέρικα, φαντάσου τι θα γινόταν αν είχε και κανά εφτάρι μποφόρ, ο άνθρωπος έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, χρειάζεται επειγόντως ψυχίατρο.

    Tsividis Petros
    Πάντως για τις πυρκαγιές στην Τουρκία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, φταίει η ανικανότητα του Ερντογάν!

    Nikos Zozos
    Και τα δικά μας δικά τους και τα δικά τους δικά τους. Από παντού κερδισμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μου, μέσα σ' αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα του Τζωρτζή και του Νορβηγού δεν βρίσκεται μόνο η τεχνογνωσία και η τεχνολογία και η φαρμακολογία του αθλητισμού στίβου των τελευταίων πενήντα ετών, αλλά και μια πλειάδα σπουδαίων επωνύμων και ανωνύμων αθλητών του στίβου ανά τον κόσμο. Έτσι για να μην δημιουργούμε εθνικές κορώνες και εντυπώσεις δημοσιογραφικών φωτοβολίδων. Οι σπουδαίοι αθλητές και ρέκορντμαν δεν κρίνονται ούτε από έναν αγώνα ή από μια συμμετοχή ή ένα ρεκόρ αλλά από ένα σύνολο χαρακτηριστικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων χαρακτήρα, ήθους και ευ αγωνίζεσθαι. Όλα αυτά το τελευταίο μισό του αιώνα ο κλασικός στίβος έχει πολλούς τόμους και πολύ ιστορία που δεν εξαντλείται σε μια παρατήρηση. Που ναι μεν σπουδαία αλλά ίσως ιστορικά ελαφρώς ξεπερασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Έτσι για να μην δημιουργούμε εθνικές κορώνες και εντυπώσεις δημοσιογραφικών φωτοβολίδων.<<
      Κατάλαβες τελείως λάθος. Δεν είχα ουδεμία τέτοια διάθεση (για "εθνικές κορώνες" κτλ.).
      Άλλο ήταν το νόημα του ποστ.

      Διαγραφή
  7. Στο δημόσιο λόγο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τις διαθέσεις μας, όσο για τα νοήματα, όπως ξέρεις οι ερμηνείες ποικίλουν γι' αυτό υπάρχει και διάλογος και αντίλογος. Και αν όπως είναι γνωστό στο διαδίκτυο ο καθένας γράφει ότι του κατέβει - όπως και σωστά σημειώνεις επανειλημμένα - τότε πρέπει να είμαστε εμείς που θα προσέχουμε περισσότερο να μην παρεξηγηθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γράφω για αγνώστους στο fb γράφω για τους φίλους μου και για όσους με γνωρίζουν. Χοντρικά για τους ίδιους γράφω και στο μπλογκ.
      Αν θες να κάνεις κριτική κάνε, αλλά μην είσαι προπέτης – και αν σ’ ενδιαφέρει πραγματικά να κάνεις κριτική πρέπει πρώτα να με παρακολουθήσεις μέσα στα χρόνια, πώς γράφω και πώς σκέπτομαι, και μετά ν’ ανοίξεις το στόμα σου. Εγώ τουλάχιστον έτσι κάνω.
      Προσπαθώ δηλαδή να έχω μια σφαιρική εικόνα για κάποιον, προκειμένου να ασκήσω τέτοιου τύπου κριτική. Διαβάζω κείμενά του, παρακολουθώ τον τρόπο σκέψης τους, τις ιδέες που εκφράζει κ.λπ. Αλλιώς ή αδιαφορώ ή το βουλώνω.

      Διαγραφή