Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

KIRI RA! ambient από την Σουηδία

Για την σουηδική εταιρεία Oona Recordings, που εισάγεται στην Ελλάδα από την Recordisc, έχουμε ξαναγράψει, αναφερόμενοι σε άλμπουμ των Lisa Montan, Subchamber Ensemble και Mambo Noir Trio (κείμενο της 19ης Μαΐου 2020). Τώρα επανερχόμαστε στις εκδόσεις των Oona Recordings με αφορμή το παρθενικό LP των Kiri Ra!, που έχει ως τίτλο το όνομά τους (2021) και που κινείται αισθητικώς σε χώρους του ευρύτερου ambient.
Μέλη των Kiri Ra! είναι οι Lau Nau modular σύνθια, live electronics, φωνή, βιολί, glockenspiel, Linda Fredriksson σαξόφωνα, μπάσο κλαρίνο, φλάουτο, πλήκτρα και Matti Bye πιάνο, πλήκτρα, live electronics, βιμπράφωνο.
Για την Lau Nau έχουμε γράψει ξανά στο blog, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει μέλος μερικών εκ των σημαντικοτέρων γκρουπ της σύγχρονης φινλανδικής weird σκηνής (Kiila, Anaksimandros, Avarus, Maailma), ενώ υπάρχει και σχετικό review για το άλμπουμ της “Valohiukkanen” (2012) στην Fonal. Περαιτέρω, πολλές φορές έχουμε γράψει και για τον Matti Bye, για τα άλμπουμ του “Music for the Silent Film The Phantom Carriage” (2003), “Drömt” (2008), “Bethanien” (2013), Den Allvarsamma Leken” (2016), “SuperSwede, O.S.T.” (2017) και “This Forgotten Land” (2017) όπως έχουμε γράψει και για την παρουσία του σε ευρύτερα σχήματα (The Panoptikon Orchestra) ή για συμμετοχές του (Lau Nau). Χοντρικώς θα λέγαμε πως ο Matti Bye είναι ένας πολύ ενδιαφέρων σύγχρονος συνθέτης, στον οποίον «πάει» πολύ το… ατμοσφαιρικό soundtrack.
Με soundtrack, τώρα, σχετίζεται και το παρόν LP των Kiri Ra!, καθώς οι μουσικές που είναι καταγραμμένες εδώ δημιουργήθηκαν για να συνοδεύσουν βουβές, πειραματικές, ερασιτεχνικές ταινίες από το αρχείο του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Άρα οι μουσικές, κατά πρώτον, παρουσιάστηκαν «επί τόπου» και, κατά δεύτερον, είναι αυτοσχεδιαστικές,
Ένας γενικός χαρακτηρισμός που «δουλεύει» καλώς για όσα ακούμε στο “Kiri Ra!”, είναι ο ambient – το ambient. Από ’κει και πέρα υπάρχουν πολλές αναφορές σε new age ηχοχρώματα, βορειοευρωπαϊκής jazz, ethnic, «κλασικά», ηλεκτρονικά κ.λπ. Ορισμένες φορές το άκουσμα παραπέμπει σε ιστορικά άλμπουμ τού παρελθόντος, φερ’ ειπείν στο “L'Apocalypse Des Animaux”  του Βαγγέλη Παπαθανασίου, στους ήχους τής εταιρείας Hearts of Space (Robert Rich, Steve Roach κ.λπ.), καθώς ήσυχες μουσικές, αβίαστες, στηριγμένες σε απλές πιανιστικές μελωδίες, συνυπάρχουν με ηλεκτρονικά δημιουργικής φύσεως, μαζί με τα πνευστά τής Linda Fredriksson.
Το όλον αποτέλεσμα αφήνει μιαν αίσθηση ζεν, χωρίς ποτέ να καταντά κουραστικό ή αέναα επαναλαμβανόμενο.
Και αυτό είναι το κέρδος της συγκεκριμένης εγγραφής, που εν τέλει έχει τον τρόπο να δίνει σοβαρό νόημα στην λεγόμενη (και) relax music.
Επαφή: Music Corner, Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, τηλ. 210-3304000, www.musiccornerstore.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου