Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

REBEKKA KARIJORD & JON EKSTRAND για το OST “I Am Greta”

Όπως διαβάζουμε στα media, το I Am Greta είναι ένα ντοκιμαντέρ, σκηνοθετημένο από τον Nathan Grossman, το οποίον ακολουθεί την Greta Thunberg –την γνωστή νεαρή σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα– στη διεθνή «σταυροφορία» της, που στόχο έχει να κάνει τους ανθρώπους να ακούσουν τους επιστήμονες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Όλοι από κάπου έχουμε μάθει για την περίπτωση τής Thunberg (και από τα ελληνικά media εννοούμε), αλλά εμείς, εδώ, δεν θα πολιτικολογήσουμε (γιατί το θέμα, στο πρώτο-πρώτο επίπεδό του είναι εξόχως και σκληρά πολιτικό), απλώς θα σχολιάσουμε τις μουσικές τού “I Am Greta [Oona Recordings / Recordisc, 2021], που είναι συντεθειμένες από τους Rebekka Karijord & Jon Ekstrand.
H
R. Karijord, εξ όσων διαπιστώσαμε, έχει μια κάποια προϊστορία ως συνθέτρια (και όχι μόνον) τουλάχιστον από τις αρχές των 00s, είτε μέσω των συγκροτημάτων της (Rebbeka & The Mysterybox), είτε μέσω των προσωπικών δουλειών της, που, χοντρικώς, κινούνται σε ηλεκτρονικούς, pop, folk και νεο-κλασικούς δρόμους.
Και ο J. Ekstrand, όμως, είναι πλέον αρκετά γνωστός στην πατρίδα του (και εκτός αυτής αναλογικώς), βασικά για τις μουσικές που έχει συνθέσει για κινηματογραφικές ταινίες – ανάμεσα και για το soundtrack του “Life”, σε σκηνοθεσία Daniel Espinoza, που είδαμε και στην Ελλάδα, πριν από μερικά χρόνια.
Στο “I Am Greta”, που κυκλοφορεί σε πράσινο βινύλιο (φιλικό προς το περιβάλλον, όπως διαβάζουμε), οι Karijord και Ekstrand φαίνεται πως έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά (λέμε «φαίνεται», επειδή δεν έχουμε δει την ταινία), δημιουργώντας ένα soundtrack χαμηλών τόνων οπωσδήποτε, αλλά όχι και ambient αναγκαστικώς, με πολλά ελαφρώς avant και «δωματίου» (κλασικά) στοιχεία, ανακατεμένα φυσικά και με ηλεκτρονικά, που θυμίζει μουσικές τής εταιρείας 4AD επί το μελαγχολικότερον (παρότι και οι μουσικές της 4AD, πολλάκις, ήταν αρκούντως μελαγχολικές).
Δεν ξέρουμε αν αυτά τα κάπως θλιμμένα μοτίβα (δεν είναι όλα, αλλά πολλά είναι) σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές προοπτικές, που λογικώς προβάλλονται στην ταινία –είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο–, σε κάθε περίπτωση πάντως λειτουργούν πολύ καλά ως αυτοδύναμα συνθέματα, προσδίδοντας στο soundtrack τού “I Am Greta” μια ξεχωριστή οντότητα.
Επαφή: Music Corner, Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, τηλ. 210-3304000, www.musiccornerstore.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου