Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Στις 16 Δεκεμβρίου θα γίνη έκλειψις ηλίου»

Όταν έγραψα πρώτη φορά, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, για το τραγούδι των Γιώργου Ρωμανού και Δημήτρη Ιατρόπουλου «Θα γίνη έκλειψις ηλίου», με τον αρχικό στίχο «Στις 16 Δεκεμβρίου/ θα γίνη έκλειψις ηλίου», είχα λάβει, φυσικά, τα μέτρα μου. Δες εδώ... http://diskoryxeion.blogspot.gr/2014/12/16.html. Εν ολίγοις. ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΕΛΕΓΑ. Είχα την πάντα έγκυρη πληροφόρηση του Θοδωρή Κρίθαρη, είχα φυσικά το label σκαναρισμένο (από τη συλλογή του Θοδωρή) και είχα βεβαίως και την γραπτή μαρτυρία του Γιάννη Κακουλίδη από το βιβλίο του Το Ελληνικό Τραγούδι [Περγαμηνή, Αθήνα 1971], εκεί που αποτυπώνονται καθαρά και ξάστερα οι στίχοι «Στις 16 Δεκεμβρίου/ θα γίνη έκλειψις ηλίου».
Ο Κακουλίδης δεν θα το έγραψε αυτό... επειδή θα το είχε δει στον ύπνο του. Γιατί να μην είχε γράψει δηλαδή… 31 Φεβρουαρίου ή… 65 Ιανουαρίου; Κάπου θα το είχε ακούσει ο άνθρωπος. Κάποιος θα του το είχε δώσει γραμμένο ή τυπωμένο. Αυτή την απλή σκέψη δεν μπορεί να την κάνει ο βλάκας (με πιστοποιητικό πια) Μανώλης Νταλούκας. Είναι ανίκανος να σκεφτεί απλά.
Ο άνθρωπος αυτός (ο Νταλούκας), που είναι πλημμυρισμένος από απέραντο κόμπλεξ και ύπατη κακεντρέχεια (αναφορικά μ’ αυτά που καταθέτω στο δισκορυχείον τα τελευταία 5-6 χρόνια), επιχειρεί για έναν ανεξήγητο λόγο, και με κάθε τρόπο, να με διαβάλλει. Να με συκοφαντήσει. Το γνωρίζετε εξάλλου... Το παρακολουθείτε... Αν κι εγώ, οφείλω να το πω, έχω χάσει την μπάλα πλέον. Δεν μπορώ να θυμηθώ, πια, τις τόσες πολλές ξεφτίλες του.
Το label του single με τους στίχους "Στις 16 Δεκεμβρίου / θα γίνη έκλειψις ηλίου" (συλλογή Θ. Κρίθαρη)
Η τελευταία είναι και η πιο επώδυνη (για ’κείνον) έως τώρα. Δεν αρκέστηκε στα στοιχεία που έδωσα για το τραγούδι των Ρωμανού-Ιατρόπουλου (την μαρτυρία ενός ανθρώπου που είχε στον κατοχή του το 45άρι, τον διαφορετικό τίτλο, την γραπτή απόδειξη από το βιβλίο του Κακουλίδη, το γεγονός πως άκουσα με τα αυτιά μου το δήθεν επίμαχο σημείο), πάρα θέλησε να το «ψάξει». Να μην αποδεχτεί αυτά τα ατράνταχτα στοιχεία δηλαδή, αλλά να ψάξει να βρει άλλα που να τα αναιρούν!
Ένας νοήμων άνθρωπος, όμως, και όχι ένας βλαμμένος, ένα μόνο ψάξιμο θα επιχειρούσε να κάνει. Θα προσπαθούσε να βρει το συγκεκριμένο 45άρι, ώστε να το ακούσει – και τούτο πριν ανοίξει το στόμα του και αρχίσει να λέει τις μπούρδες του… πως «έχω αποτρελαθεί» και πως «πρέπει επειγόντως να (μου) χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή» (ακούστε πράγματα χριστιανοί!).
Σελίδα από το βιβλίο του Γιάννη Κακουλίδη (έκδοση του 1971) με τους στίχους "Στις 16 Δεκεμβρίου / θα γίνη έκλειψις ηλίου"
Δυστυχώς Νταλούκα το ’χει μοίρα σου να τρως πολλά γκολ από το δισκορυχείον. Πανωλεθρίες αδελφάκι μου… Σε λυπάται η ψυχή μου... Φρόντισε λοιπόν ή να προπονηθείς περισσότερο ή ν’ αλλάξεις αντίπαλο. Με τόσο χουνέρια, με τόσες κασκαρίκες, δεν σε παίρνει για τίποτ’ άλλο πια. 
Και μια συμβουλή από έναν μικρότερο. Μανώλη Νταλούκα ζήτα συγγνώμη πρώτα-πρώτα από τους αναγνώστες σου – εμένα άσε με. Σ’ αυτούς θα πρέπει κάποια στιγμή με θάρρος και παρρησία να απολογηθείς, για τις αρλούμπες που τους σερβίρεις κάθε λίγο και λιγάκι. Βρες τη δύναμη να το κάνεις.
Άιντε και καλή ακρόαση... Ή όπως θα το λέγαμε αλλιώς... ζήσε τώρα το δράμα σου...

7 σχόλια:

  1. Το label της Zodiac με τον τίτλο «Θα γίνη έκλειψις ηλίου» (και με τους στίχους «Στις 16 Δεκεμβρίου/ θα γίνη έκλειψις ηλίου») το βούτηξε ο Νταλούκας από το δισκορυχείον και το κότσαρε στο blog του δίχως να αναφέρει την πηγή (το λέω γιατί αυτό το label δεν έχει εμφανιστεί πουθενά αλλού), όπως το πήρε και ο άσχετος στο rate your music, νομίζοντας πως πρόκειται για το τραγούδι με τους στίχους «Στις 15 Ιουλίου/ θα γίνη έκλειψις ηλίου».
    Ο Νταλούκας λέει πως εγώ κι ο Κρίθαρης κάναμε καθυστέρηση για να βρούμε και ν’ αγοράσουμε το single (από το rate your music, το οποίο όμως δεν πουλάει δίσκους, γι’ αυτό και ο δίσκος δεν έχει τιμή!) ελπίζοντας πως θα ακούγαμε σ’ αυτό «16 Δεκεμβρίου» και όχι «15 Ιουλίου». Και πως αν τελικά το αγοράζαμε, θα την πατάγαμε!!

    Ρε, δεν αντέχουμε άλλο από τα γέλια. Λυπήσου μας!

    Αν η φαντασία του Νταλούκα οργιάζει, είναι επειδή με την πραγματικότητα έχει κόψει κάθε σχέση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναγνώστης του blog, με λογαριασμό στο rate your music, προέβη στη διόρθωση, τοποθετώντας σωστά labels και τίτλους. Έτσι έπρεπε…

      http://rateyourmusic.com/release/single/%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1_%CE%B3%CE%BB%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%85/%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82_15_%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85_%CE%B8%CE%B1_%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B7_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B9%CF%82_%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85___%CE%BF_%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82__%CE%BF_%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%BB%CE%BF%CE%BB%CE%B1/

      Διαγραφή
  2. Τι συγγνώμη να ζητήσει από τους αναγνώστες; Εδω ζητάει και οικονομική στίριξη απο πάνω... λες και ειναι η Wikipedia.

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τον Νταλούκα τον στηρίζω οικονομικά από τα eighties. Έχω αγοράσει όλα τα βιβλία του εκείνης της εποχής, όπως αγόρασα και την πρώτη έκδοση του «Ελληνικού Ροκ». Νομίζω πως έχω δώσει ήδη πάρα πολλά, παίρνοντας πίσω τόσο λίγα…

      Διαγραφή
  3. Είναι ιδέα μου ή τελικά αυτή η ιστορία αρχιζει να γίνεται
    λίγο "σκοτιενή"? Εχουμε λοιπόν και τους τρεις συντελεστές
    του τραγουδιού να αρνούνται με θέρμη την ύπαρξη της εκτέλεσης
    με το στίχο "στις 16 Δεκεμβρίου" (μάλιστα η Δέσποινα Γλεζου λέει
    οτι δεν υπάρχει περίπτωση να το εχει τραγουδήσει και να μην το
    θυμάται). Λογικα μπορεί κανείς να πει οτι αφου και οι τρεις το
    αρνούνται μάλλον δεν υφίσταται τέτοια εκτέλεση. Όταν όμως εμφανίζεται
    ότι υπάρχει τέτοια εκτέλεση τι γίνεται? Μήπως τελικά πίσω από την
    εκτέλεση με το στίχο ¨Στις 16 Δεκεμβρίου" κρύβεται κάποια "σκοτεινή"
    ιστορία, που έχει οδηγήσει και στην απόσυσρη του δίσκου και τους
    τρεις συντελεστές να "θέλουν να την ξεχάσουν"? (να το έχουν απλά
    ξεχάσει και οι τρεις μάλλον θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ σύμπτωσης).
    Αρα κατι εχει γίνει, κάπου παραπέμπει αυτη η εκτέλεση και όλοι
    θέλουν να τη "Θάψουν".... Τι να είναι αυτο? Να μία ιστορία που
    θα άξιζε όποιος ξέρει ολη την αλήθεια να την αποκαλύψει κάποτε....
    και με αυτο το πρίσμα η εικααία του Φώντα θα μπορούσε να στέκει...
    ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, θα μπορούσε να στέκουν οι χουντο-εικασίες, αλλά πως έγραψα και σ’ εκείνο το κείμενο… «προσπάθησα να βρω μια λογική εξήγηση, αλλά μπορεί να είναι και κάτι άλλο που να μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή ή να μην το βάζει ο νους μου…».

      Η ημερομηνία «16 Δεκεμβρίου» για κάποιο λόγο, πάντως, δεν άρεσε. Μπορεί απλώς να μην άρεσε στον Πατσιφά και να την άλλαξε έτσι επειδή γούσταρε. Αυτό που λέει ο Ιατρόπουλος είναι σωστό.

      Ο Πατσιφάς διεκδικούσε (δεν το κατάφερε) να κατακρεουργήσει ακόμη και τον Ελύτη! Υπάρχει γραπτή μαρτυρία γι’ αυτό. Χαρτί με στίχους του Ελύτη από το ποίημα «Ο ταχυδρόμος» (μουσική Λίνος Κόκοτος, ερμηνεία Ρένα Κουμιώτη), πάνω στο οποίο ο Πατσιφάς έχει σημειώσει (για δύο δίστιχα)… «να φύγουν»!! (περιοδικό Panderma #4, Φλεβάρης 1973).

      Διαγραφή
  4. Ο ίδιος ο Γιώργος ο Ρωμανός σε συζήτηση μας πρόσφατη τις γιορτές,όταν αναφέρθηκε το 16 Δεκεμβρίου ήταν αρνητικός και μου είπε δεν το γράψαμε ποτέ έτσι.Έμεινε έκπληκτος όταν το άκουσε κι η εξήγηση που δίνει είναι ότι δεν θα ήταν παρόν όταν γράφτηκε η φωνή της Γλέζου δεύτερη φορά.Τα νούμερα στα 2 δισκάκια όντως δείχνουν ότι πρόκειται για 2 διαφορετικα takes (εκδοχές) και τα βγαλαν στην αγορά είτε μαζι,είτε με κάποια χρονική διαφορά,τείνοντας να καταργήσουν την δεύτερη μάλλον ως μη εμπορική,ή για άλλους λόγους άγνωστους,πάντως δεν φαίνεται να είναι απο την λογοκρισία της εποχής γιατί θα υπήρχε σχετικό έγγραφο,κι η ιστορία θα ήταν πιο γνωστή καθώς το single θα ενέπιπτε στα "αντιστασιακά",('οπως πολλά άλλα,σχετικά και άσχετα με όποια προσπάθεια αντίστασης μέσω στίχου) με την ανάλογη εκμετάλευση απο πλευράς εταιρειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή