Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

η φωνή της ALESSANDRA ERAMO

Η Alessandra Eramo είναι Ιταλίδα (γεννημένη στον Τάραντα, το 1982). Το καλλιτεχνικό πεδίο δράσης της είναι η φωνή και, περαιτέρω, οι τρόποι που καθιστούν τη φωνή όχι απλώς ένα επικοινωνιακό όργανο, αλλά κι ένα πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται ψυχο-αισθητικές καταστάσεις. Χονδρικώς, θα έλεγα πως είναι μία performer της sound poetry, κινούμενη στην καλύτερη παράδοση της fluxus καλλιτεχνίας. Ένα πρόσφατο 45άρι υπό τον τίτλο Roars Bangs Booms, κομμένο σε 150 αντίτυπα από την γερμανική Corvo Records μαρτυρά για τούτο.
Η Eramo στην πρώτη πλευρά του single (αλλά και στη δεύτερη – ένα-ένα) «παίζει» με τέσσερις φουτουριστικές λέξεις, παρμένες από το μανιφέστο της σχετικής μουσικής, το “Art of Noises” (1913) του Luigi Russolo. Οι λέξεις αυτές είναι οι: scoppi (εκρήξεις), gorgoglii (παφλασμοί), scricchiolii (δυστοκίες) και ronzii (βουητά) – οι μεταφράσεις προέρχονται από τον αυτόματο. Έτσι, αναπαράγει μ’ έναν δικό της… εξωπραγματικό τρόπο όχι μόνο το φωνολογικό κομμάτι τους, αλλά και τη σημασία τους, ανακατεύοντας το θέμα «φωνή» και με κάποια πρωτόλεια ηλεκτρονικά, δημιουργώντας στην πορεία ένα εντελώς… φουτουριστικό ακρόαμα.
Για τη δεύτερη πλευρά η Ιταλίδα επιλέγει τέσσερις άλλες λέξεις, τις crepitii (κουδουνίστρες), stridori (ουρλιαχτά), borbottii (μουρμουρητά) και fruscii (ψίθυροι), πάντα δανεισμένες από το μανιφέστο του Russolo, απλώνοντας τους ασυγκράτητους πειραματισμούς της. Το άκουσμα, και εδώ, έχει την αρχαιοπρέπεια μιας προγλωσσικής κατάστασης, η οποία συν τω χρόνω εξακοντίζεται στο… απώτατο μέλλον – καθώς οι ήχοι συμβάλλουν προς την αποτύπωση μιας ακουστικής βαβέλ.
Παράξενο, το λιγότερο, άκουσμα, από μία καλλιτέχνιδα, την Alessandra Eramo, που διαχειρίζεται με σθένος και όραμα μεγάλες ιταλικές καλλιτεχνικές παραδόσεις του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από τους φουτουριστές και μέσω του Giacinto Scelsi ν’ αγγίξει τον Demetrio Stratos και τους επιγόνους του.
Επαφή: www.corvorecords.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου