Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

FABRIZIO SAVINO κιθαριστικό groove με δόσεις

Ιταλός τζαζ κιθαρίστας είναι ο Fabrizio Savino, που συνεχίζει, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, μια μεγάλη τοπική παράδοση στο συγκεκριμένο όργανο, η οποία αν δεν ξεκινά τουλάχιστον πιάνει κορυφή με τον περίφημο Franco Cerri. Ο Savino, βεβαίως, αναπτύσσει εδώ και κάποια χρόνια το δικό του ύφος, που σε επίπεδο αισθητικής (ενδεχομένως και τεχνικής) δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε μια φάση εξέλιξης. Ας πούμε… στα προηγούμενα άλμπουμ του ο Ιταλός εμφανιζόταν με σχήματα μεγαλύτερα του τρίο, ενώ εδώ, στο Gemini [A.MA Edizioni, 2016], πέφτει στο κλασικό (και για την jazz) κιθάρα-μπάσο-ντραμς.
Αυτή η «αφαίρεση», η ανάγκη, δηλαδή, για ένα πιο μικρό και ευέλικτο σχήμα, δίνει άλλη πνοή στις συνθέσεις τού Savino (όλες δικές του), οι οποίες αναπνέουν κλασικούς bop και περί το bop αέρηδες (αν και όχι πάντα) αναδεικνύοντας τις ποικίλες μελωδικές επεξεργασίες – χαρακτηριστικές, εν πάση περιπτώσει, τής jazz του Ιταλού, όπως βεβαίως και οι αυτοσχεδιασμοί του περί το βασικό μελωδικό θέμα. Σ’ αυτή την προσπάθεια, το λέμε και πάλι, ο Savino επιζητά τις λιγότερες δυνατές βοήθειες. Δεν είναι μόνο το απέριττο κοντραμπάσο-ντραμς, είναι και το γεγονός πως ο ίδιος δεν «βαραίνει» την κιθάρα του με πετάλια, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ήχος του είναι «καθαρός», δίχως φιοριτούρες και εφφέ. Αυτό, δίνει τη δυνατότητα στον ιταλό κιθαρίστα να επικεντρωθεί στην ουσία – στη δημιουργία πολύ συγκεκριμένων ηχοχρωμάτων, δηλαδή, ικανών άλλοτε να… χαλαρώνουν (τον ακροατή) και άλλοτε να γκρουβάρουν.
Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του “Gemini” είναι το trackEverything flows”, που ως πέμπτο στη σειρά βρίσκεται ακριβώς στη μέση του CD δίνοντας στίγμα. Εδώ υπάρχει μια… λατινοροκάδικη βάση, πάνω στην οποία «κάθεται» η πενιά του Savino, ικανή εν προκειμένω να σε ταξιδεύει κατά τα ας-τα-πούμε πρότυπα τού Nicola Conte. Το groove, εν ολίγοις, είναι θανατηφόρο και η χορευτική διάθεση απαράμιλλη.
Πολύ ωραίο το πακετάρισμα-εικαστικό (σπανίως αναφέρομαι σε τέτοια θέματα), που δείχνει πως, στο σχέδιο, όταν θέλουν, οι Ιταλοί είναι άπαιχτοι.
Επαφή: www.amaedizioni.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου