Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

BLUES REVIVAL 18: SCOTT DUNBAR (1904-1994)

Μπορεί ο Scott Dunbar να μην έχει ακόμη λήμμα στην Wikipedia, αλλά αυτό δεν σημαίνει, σώνει και καλά, κάτι. Εκείνο που σημαίνει όχι απλώς «κάτι» μα «πολλά» είναι η επανέκδοση, το 2000, του μοναδικού LP του από την Fat Possum. Δεν ήταν άπειρα, τότε, τα LP από το παρελθόν του blues στο ρόστερ της σημαντικής αυτής εταιρείας από το Mississippi και η συγκεκριμένη επιλογή –όπως κι εκείνη του δίσκου του Robert Pete Williams από το 1971, που επίσης τυπώθηκε από την Fat Possum– είχε το νόημά της.
Τι ένωνε τα άλμπουμ του Scott Dunbar και του Robert Pete Williams; Το γεγονός πως τυπώθηκαν αμφότερα σε μια θρυλική blues ετικέτα από την Νέα Ορλεάνη, την Ahura Mazda. Τρία ήταν όλα και όλα τα άλμπουμ που εκδόθηκαν εκεί. Το “From Lake Mary” (1970) του Scott Dunbar, το φερώνυμο (1971) του Robert Pete Williams και το φερώνυμο (1971) των Harmonica Williams with Little Freddie King. Τα πρώτα δύο επανεκδόθηκαν (όπως προείπαμε) από την Fat Possum. Δεν είναι ν’ απορείς. Επρόκειτο για άλμπουμ που ταίριαζαν απολύτως με το προφίλ τής εταιρείας, αυτό το πρωτόγονο ακουστικό blues, που κάποια στιγμή (εκεί στα late 90s) θεωρήθηκε hip και σαμπλαρίστηκε κατά κόρον (ο Moby ήταν η κορυφή του παγόβουνου).
Το κιθαριστικό και τραγουδιστικό ύφος του Scott Dunbar υπήρξε ξεχωριστό. Έπαιζε με φοβερό drive και με αλλεπάλληλες ρυθμικές αλλαγές στις μπάσες νότες, ενώ στις υψηλές «τοποθετούσε» τη φωνή του, χρησιμοποιώντας δικές του τεχνικές yodeling και scat singing, ήχους παράξενους και γέλια, μεταφέροντας στον ακροατή της εποχής του αυθεντικές εικόνες της παλαιάς αγροτικής ζωής.
Δουλεύοντας για χρόνια γύρω από την Old River Lake του Mississippi είτε ως ψαράς είτε ως οδηγός, ο Scott Dunbar δεν ήταν η περίπτωση του αρχαϊκού βαρέως bluesman τύπου Son House ή Robert Pete Williams. Όταν τον ανακάλυψε ο Frederic Ramsey, γύρω στο 1954, ο Dunbar ζούσε μια ήσυχη και καθαρή ζωή, βγάζοντας από τα τραγούδια του μόνο θετικές εικόνες, τις οποίες προσέφερε προς τέρψη και διασκέδαση.
Ο Scott Dunbar θα πεθάνει ήσυχα στο σπίτι του στην Woodville του Mississippi το 1994, σε ηλικία 90 ετών. 
Δισκογραφία 
1. Various – Music from The South Vol. 5/ Song, Play and Dance – Folkways FP 654 – 1956 (συλλογή)
2. Various – Music from The South Vol. 10/ Been Here and Gone – Folkways FA 2659 – 1960 (συλλογή) 
3. From Lake Mary – Ahura Mazda AMS SDS 1 – 1970 
–. From Lake Mary – Fat Possum LP 80338-1 – 2000 
4. Various – Blues from the Delta – UK. saydisc MATCHBOX SDM 226 – 1972 (συλλογή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου