Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

BJARNI GUNNARSSON ισλανδικά «ελληνικά» electro/ambient μονοπάτια

Ένας ισλανδός πειραματιστής ή sound artist, όπως γενικώς αποκαλούνται αυτού τού τύπου οι συνθέτες, ο Bjarni Gunnarsson (για τις κυκλοφορίες του ρίξτε μια ματιά εδώ… http://bjarnig.herokuapp.com/releases) έχει έτοιμο CD στην ελληνική αναλόγων ηχητικών ενδιαφερόντων εταιρεία Granny Records. Το άλμπουμ αποκαλείταιPathsκαι είναι τυπωμένο σε 100 αριθμημένα αντίτυπα.
Ο Gunnarsson προτείνει στο “Paths” πέντε μεσαίας και μεγάλης διάρκειας tracks (σύνολο χρόνου περί τα 53 λεπτά), τα οποία, σε γενικές γραμμές, θα τα αποκαλούσαμε ambient. Στο πρώτο απ’ αυτά, το “Ubieties”, το περιβάλλον που αναπαρίσταται ή δημιουργείται έχει πολλά ηλεκτροστατικά χαρακτηριστικά, που πλουτίζονται στην πορεία από ποικίλων ειδών electro ερεθίσματα. Αν και οι στάθμες των θορύβων είναι μάλλον υψηλές, εντούτοις δεν απουσιάζουν και τα πιο χαμηλά περάσματα. Τούτο δε, σε συνδυασμό με τους ποικίλους χρωματισμούς (τα electro timbre δηλαδή), μετατρέπει το κομμάτι σε «περιπέτεια». Αυτή η γραμμή θα έλεγα πως παρατηρείται και στο επόμενο “Mecolico”, ενώ στο “Pulsatiles” που ακολουθεί η κατεύθυνση αλλάζει. Αισθητά. Εδώ υπάρχει ένα πιο αποφασιστικό «συνεχές», που ενίοτε παραπέμπει στο πειραματικό ηλεκτρονικό kraut. Εξαιρετικό κομμάτι, space θα έλεγα διαμόρφωσης. Στο 15λεπτο “Verlat”, που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια track του “Paths”, ο συνδυασμός εικονοκλαστικής «περιπέτειας» και ενός πιο κατανοητού αφηγήματος δίνει τρανό αποτέλεσμα, καθώς το κομμάτι πλέει μέσα σ’ έναν κοσμικό ωκεανό. Κι αυτό πολύ καλό!
Το άλμπουμ θα κλείσει με το σχεδόν 7λεπτο “Gallivant”, που ανασαίνει μέσα από σειρές βόμβων και χαμηλής έντασης ηλεκτροστατικών εφφέ, ορίζοντας ένα χώρο.
Επαφή: www.grannyrecords.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου