Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ blink

Πριν διαβάσετε ό,τι ακολουθεί, ίσως αξίζει να ρίξετε μια ματιά εδώ... http://is.gd/hkNmU... (Έχω ενθέσει και στην παλαιά ανάρτηση τη συνέντευξη για ευνόητους λόγους). Λίγα λόγια, λοιπόν, του Αχιλλέα Μιχαηλίδη από τους Asteria Beat, Achill, Zachar a Bolek και τους Επίκουρους, όσον αφορά στην καριέρα του στην π. Τσεχοσλοβακία και την Ελλάδα...
Πώς έφθασαν στα χέρια σας, στα χέρια των Asteria Beat, τα τραγούδια των Charms και των Idols; Τα σινγκλ μας τα στέλνανε από την Ελλάδα. Με τ’ Asteria Beat τραγουδούσαμε σε χορευτικά κλαμπ. Για να ήσουν επαγγελματίας μουσικός θα έπρεπε να είχες δώσει μουσικές εξετάσεις. Και βεβαίως, ελληνικά τραγούδια ακούγονταν από ’μας και από τα άλλα ονόματα που έχετε καταγράψει στο χρονικό σας. Το κράτος προωθούσε ό,τι «ταλαντούχο» υπήρχε, μέσω των μίντια και των μουσικών περιοδικών. Μόνον η «ξένη» δισκογραφία ήταν περιορισμένη.
Όσον αφορά στους Achill, Zachar a Bolek; Τo διάστημα 1972-75, στην Πράγα, η Supraphon μάς ηχογραφεί στο σινγκλ “Mexico”, και με την πρώτη έκδοση το τραγούδι κρατάει «πρωτιά» για 13 εβδομάδες. Ακολουθεί το “Týden končí/ Kansas City” των Les Humphries Singers, το οποίο παίζεται ακόμη και σήμερα.
Πότε έρχεστε στην Ελλάδα; Το 1976, στο ζενίθ της καριέρας μας, φεύγουμε για την πατρίδα. Στη Θεσσαλονίκη δημιουργούνται οι Επίκουροι, με νονό τον δημοσιογράφο και κριτικό μουσικής Λευτέρη Κογκαλίδη. Το 1980 γινόμαστε πανελλαδικά γνωστοί, μέσω της εκπροσώπησης της Ελλάδας στη Eurovision με το «Ώτο-στοπ» (Άννα Βίσση και Οι Επίκουροι). Ανήκαμε από το 1977 στη CBS και από το 1980 στην PolyGram. Δυστυχώς, οι παραγωγές ήταν περιορισμένες, σχεδόν ανύπαρκτες. Υπήρχε διαφωνία με τους τότε υπεύθυνους στην επιλογή των τραγουδιών. Το μόνο που γράψαμε κάτω από το όνομα Επίκουροι είναι ένα remix χορευτικό. Το LP “Ράλλυ” στην Music Land της Θεσσαλονίκης το 1992.

Αν θέλετε ν' ακούσετε μόνο το "Mexico" με τους Achill, Zachar a Bolek πηγαίνετε κατ' ευθείαν στο 6:25... κλείνει, πάντως το "Apres toi" με την Helena Vondráčková... Προηγούνται, απ' ό,τι διάβασα στο βίντεο, οι Věra Špinarová & Bob Frídl στο "Put your hand in the hand", η Jitka Zelenková στο "Hallo A", οι Zelenáči στο "Orange blossom special", η Eva Pilarová στο "Gira l´amore" και ο Václav Neckář στο "Where do you go to (My lovely)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου