Δεν ανήκω στο Δήμο Αθηναίων, αλλά σ’ ένα γειτονικό. Παρά ταύτα όλες μου οι δραστηριότητες γυροφέρνουν την Αθήνα (ολούθε Παγκράτι, πάνω Κουκάκι, κάτω Κολωνάκι, κάτω απ’ την Ομόνοια, μέσα Εξάρχεια, έξω Μοναστηράκι, πέρα Κυψέλη…). Η κατάσταση δεν είναι καλή. Τις προάλλες έψαχνα σ’ ένα μαγαζί, στο αγριεμένο κέντρο, και επί τόπου έκλεψαν την ιδιοκτήτρια, που είναι και Κερκυραία (κοντοχωριανή μου, από τους Καρουσάδες). Δύο «πελάτισσες» άρπαξαν την τσάντα της. Άκουσα τη γυναίκα να οδύρεται. Ειδοποίησε την αστυνομία· που ήρθε στο πι και φι. Με ρώτησαν αν είδα τίποτα. Τι να δω; Ποιος να δει; Ποιος προλαβαίνει να δει;
Δε φταίει ο Κακλαμάνης γι’ αυτό. Μπορεί να φταίει (δηλαδή φταίει) για άλλα. Για τα άθλια πεζοδρόμιά του, πρώτα-πρώτα. Το σκουπιδαριό του. Ούτε ο Καμίνης θ’ αλλάξει τίποτα, άμα βγει. Άντε να μαζέψει καμιά σύριγγα παραπάνω. Αν του δώσουν τη δυνατότητα να το κάνει. Η κατάσταση είναι χάλια. Και τα πρόσωπα παίζουν ένα ρόλο όλο και πιο ανύπαρκτο, στην προσπάθεια να πάρουμε μια μικρήν ανάσα. Μας πατάνε στο στέρνο. Έτσι, προσωπικώς, βλέπω με καχυποψία (φύγετε εσείς να ’ρθούμε εμείς) κάθε προσπάθεια στράτευσης πίσω από τα κυρίαρχα ονόματα.
Είναι δυνατόν δήμαρχοι, περιφερειάρχες που στηρίζονται από το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία ν’ αλλάξουν την κατάσταση; Με ποιους θα συζητάνε; Με τον Γιωργάκη ή με τον Σαμαρά; Τον Κακλαμάνη τον αφήνω... Τον Καμίνη τον σώζει ότι δεν είναι ο στυγνός κομματικός, αλλά τον θάβει (στα δικά μου μάτια) το γεγονός ότι τον υποστηρίζει το ΠαΣοΚ, και μαζί η… πεφωτισμένη ιντελιγκέντσια. Όσοι σκέφτονται – υποτίθεται – αντί για ’μας. Έπρεπε, ο Καμίνης, ή να αυτοπροτεινόταν ή να προτεινόταν μέσω κάποιας… λεπτοφυούς διαδικασίας, αρνούμενος, σε κάθε περίπτωση, κάθε επίσημη στήριξη. Όχι, έτσι, για τα μάτια του κόσμου, αλλά για το μυαλό του (τού κόσμου).
Επαναληπτικές εκλογές, λοιπόν. Για μένα, διλήμματα δεν υπάρχουν. Ψηφίζω, όποιους ψήφισα και την προηγούμενη Κυριακή· πήγαν-δεν πήγαν β γύρο… (Κράτησα το σχετικό υλικό από τα «παρατημένα» στο παραβάν).
Το δίλημμα είναι υπαρκτό και μεγάλο Φώντα.Μην τα κάνουμε όλα ίσιωμα.Προφανώς ούτε αυταπάτες πρέπει να έχουμε και βεβαίως η γενικότερη πολιτική συγκυρία αλλά και το ποιος σε υποστηρίζει παίζει ρόλο.Όμως οι ακραίες υποψηφιότητες Κακλαμάνη και Γκιουλέκα πρέπει να ηττηθούν.Πολιτικα υπερσυντηρητικές επενδύουν στο λαϊκισμό,τη μισαλλοδοξία,τον εθνικισμό.Υποψηφιότητες παρακμής,κακοδιαχείρισης και οπισθοδρόμησης.Και για να ολοκληρωθεί η απεχθής συνταγή με γκρότεσκο τρόπο,πρόσθέτουμε και ολίγη αντιμνημονιακή σως.Ε,όχι δα,έχει και η κοροϊδία όριο.Για το δε πολιτισμικό τους φορτίο τα λόγια περιττεύουν.Στους δυο μεγάλους δήμους Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη με νου,καρδιά και κριτική διάθεση(πάντα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘοδωρής
Θοδωρή, μπορεί να τα βρίσκουμε στα περί την μουσική, αλλά επί του συγκεκριμένου διαφωνούμε. Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ κανέναν Κακλαμάνη και κανένα Γκιουλέκα (δεξιός δεν υπήρξα ποτέ), αλλά αυτό που λες για «ακραίες υποψηφιότητες» δεν ισχύει. Τότε, τι είναι οι υποψηφιότητες της Χρυσής Αυγής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε ισχύει το «παρακμής, κακοδιαχείρισης και οπισθοδρόμησης» για τον Γκιουλέκα (όπως δεν ισχύει για τον Μπουτάρη και τον Καμίνη), ο οποίος δεν έχει ξαναϋπάρξει δήμαρχος. Να λέμε ό,τι συμβαίνει.
Τα… αντι-μνημονιακά της ΝΔ είναι παραμύθια – μόνον οι χαζοί μπορεί να δίνουν βάση –, όπως είναι παραμύθα και το ότι θα μας… εκπολιτίσει ο Καμίνης ή ο Μπουτάρης. Αλλοίμονο, αν περιμέναμε από τις εξουσίες να μάς υποδείξουν το τι πρέπει ν’ ακούμε, να βλέπουμε ή να διαβάζουμε. Έχουμε μάθει να στηρίζουμε – το διδαχθήκαμε από τις οικογένειές μας και τους δασκάλους μας – τις πηγαίες και αγνές απόπειρες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δίχως σάλια, καπελώματα και ύπουλες σκέψεις.
Προσωπικώς, δεν μ’ ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά οι ευρύτερες πολιτικές απόψεις που θα κληθούν (τα πρόσωπα) να υπηρετήσουν. Θα πάμε κόντρα στους νεο-φιλελεύθερους και τους σοσιαλ-φιλελεύθερους (που αποδεικνύονται τρις χειρότεροι) ή θα γλιστρήσουμε πατώντας πάνω στα «κομψά λόγια» των πληρωμένων editorials και τις… αναρχο-καλλιτεχνικές ανησυχίες;
«Αν και οι οπαδοί του νέο-φιλελευθερισμού (σ.σ. και του σοσιαλ-φιλελευθερισμού) εμφανίζονται συχνά σαν θιασώτες ενός “αναρχο-καπιταλισμού”, δεν πρέπει να νομίσει κανείς ότι προτείνουν μ’ αυτό την επιστροφή στον “άγριο” ανταγωνιστικό καπιταλισμό, ο οποίος εξάλλου είναι ανέφικτος: το Κράτος εξακολουθεί να έχει οργανικό ρόλο στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Στην ουσία αυτό που προτείνουν είναι η ανάκληση – έχει ήδη αρχίσει (σ.σ. το κείμενο δημοσιεύτηκε το 1979!!) – των κοινωνικών λειτουργιών του Κράτους-Πρόνοια, που ήταν μια σημαντική κατάκτηση των λαϊκών μαζών».
ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ, Για τον Γκράμσι, εκδ. Πολύτυπο, Αθήνα 1984
Εύκολα λόγια,πολύ μπλά-μπλά...έχετε κάποια πρόταση όμως ? αλλοιώς τουμπεκί και στο καναπέ σας...εμείς ψηφίσουμε για νέο δήμαρχο Αθηναίων αύριο,και το δικαιούμαστε αφού γεννηθήκαμε ΕΔΩ και μένουμε ΕΔΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε, για άραξε λίγο. Και να είσαι λιγότερο προσβλητικός. Εγώ, δεν είμαι πολιτικός για να προτείνω τίποτα και σε κανέναν. Και όταν μιλάω, τον μόνο που εκπροσωπώ είναι τον εαυτό μου. Μπορεί να ψηφίζω δίπλα στην Αθήνα, αλλά στην Αθήνα κινούμαι καθημερινώς κι έχω γνώμη για το τι παίζει στην πόλη. Τι «τουμπεκί», «καναπέδες» και αηδίες μας λες. Και ποιος είσαι εσύ, που προάγεις την εντοπιότητα, ως «προϋπόθεση», για να ομιλούμε; Ήξερα πως έχει γεμίσει ο τόπος Ελληναράδες, αλλά για… Αθηναράδες πρώτη φορά μαθαίνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα πράγματα ειναι πολιτική.Και αφου μένεις..,δίπλα ! και δεν προτείνεις κάτι, μίλα με τον εαυτό σου και κράτα την γνώνη σου για σένα.Εγώ είμαι κάποιος που ζει 4 γενιές ΕΔΩ και έχω άποψη για την Αθήνα κι όχι για την Κέρκυρα...Το Αθηναράδες μικροαστοί κομπλεξικοί απο την Ανω Αγουλινίτσα αλλού...νισάφι πιά με τους εσωτερικούς μετανάστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμμία γνώμη δεν έχεις αν δεν ψηφίζεις εδώ,και ευκαιρία δοθείσης με την κρίση, να γυρίσεις στο χωριό σου .Καλά στα λέει ο ανώνυμος.Εμείς προτείνουμε και προσπαθούμε να αλλάξουμε την πόλη μας, αλλά απο 800.000 που είμασαν μας φορτωθήκατε 5.000.000 Σε ενόχλησε το τουμπεκί που σου είπε, υπάρχει κι ο σκασμός,που δεν είναι προσβλητικό άντε και το silence is golden !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΘΗΝΑΙΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Αθηναίοι ανώνυμοι, κάντε μου τη χάρη (για να μην πω τίποτα βαρύτερο). Μένω 20 χρόνια μονίμως Παγκράτι/ Καισαριανή και ψηφίζω Καισαριανή, από τότε που ήρθα. Καθώς λοιπόν, απόψε, πέρασα τα… σύνορα, μετά το Caravel και μπήκα στο «Κλειστόν Άστυ», έπεσα πάνω σε μια περίπολο, η οποία με ανάγκασε να επιστρέψω και πάλι στην Καισαριανή, καθότι η βίζα μου είχε λήξει… Θα μου την ανανεώσουν, μου είπαν, μόλις τα… εγγόνια μου αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας την κερκυραϊκή καταγωγή του… παππού τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πάτε καλά μου φαίνεται. Δεν πάτε καθόλου καλά. Ρε ουστ! Απόγονοι του Δελαπατρίδη… (Τιμή σάς κάνω, όταν σας αποκαλώ έτσι).
ΤΕΡΜΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
Με τον Καμινη και τον Μπουταρη θα την πατησετε οπως περσυ με το ΠΑΣΟΚ. Μη σας γελανε τα δηθεν προοδευτικα τους
ΑπάντησηΔιαγραφήwraia fasizousa apopsi! an den eisai 4 genies se enan topo voulwne to...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦώντα δυστυχώς είδα τώρα την απαντηση σου και μάλλον είναι άχαρο να απαντήσω αν και διαφωνώ ριζικά.Σημερα θα μιλήσει ο λαός που λένε... Μια διευκρίνιση μόνο θα κάνω.Όταν μιλάω για παρακμή,οπισθοδρόμηση και κακοδιαχείριση εννοώ την παρατάξη και το καθεστώς που δίνει τη σκυτάλη στο Γκιουλέκα.Αλίμονο αν η αλλαγή προσώπου εξαφάνιζε όλα αυτά ως δια μαγείας.Δεν αναφέρομαι στον Γκιουλέκα ως φυσικό πρόσωπο προφανώς αλλά στο τι εκπροσωπεί.Άλλωστε και συ λες ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα πρόσωπα.Και στο τι εκπροσωπει εμμένω μέχρι κεραίας στην άποψη μου.Τώρα τα όσα είπαν κάποιοι ανώνυμοι είναι ακατανόητα σε μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘοδωρης
Τα περί τεσσάρων γεννεών κλπ είναι αυτονόητα σαχλαμάρες. Τα όρια των Δήμων στις μεγάλες πόλεις δημιουργούν πρόβλημα. Στην Καλαμαριά υπάρχει ένας δρόμος (και αλλού φαντάζομαι) που ανήκει ο μισός στον Δ. Θεσσαλονίκης (αριστερή πλευρά) και ο άλλος μισός στον Δ.Καλαμαριάς (δεξιά πλευρά), με αποτέλεσμα ο μισός να είναι μόνιμα γεμάτος σκουπίδια! Και μάλλον για αυτό δεν ευθύνονται οι "εσωτερικοί μετανάστες" της Καλαμαριάς. Γνώμη μου είναι ότι έστω και για δύο χρόνια να μείνεις σε έναν τόπο έχεις το δικαίωμα να ψηφίζεις τον τοπικό δήμαρχο. Γιατί για αυτά τα δύο χρόνια από αυτόν εξαρτώνται πολλά στη ζωή σου. Πλέον με τις δημοτικές υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Από ότι φαίνεται ελάχιστοι ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Πολιτεία κατεβαίνει στα Εξάρχεια και το Πανόραμα στην Παύλου Μελά...Μύλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα αν κάποιοι θεωρούν τίτλο τιμής να είσαι οριτζινάλε Αθηναίος ή Σαλονικιός, μάλλον δεν έχουν καταλάβει καν σε ποιες πόλεις αναφέρονται.
Στη Θεσσαλονίκη η αλλαγή της Δημαρχίας είναι περισσότερο θέμα αισθητικής πλέον. Νομίζω ότι περισσότερο θα το αισθανθεί η πόλη σε θέματα όπως η αντιδημαρχία πολιτισμού κλπ Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να μην έχουν επιστροφή. Στην Αθήνα (που για χρόνια "ειρωνεύονταν" τη Θεσσαλονίκη για Ψωμιάδηδες και Παπαγεωργόπουλους... αλλά κατάφερε και έπεσε στα χειρότερα) η αλλαγή δείχνει να είναι θέμα επιβίωσης όλων: της πόλης, των Αθηναίων, των μεταναστών, των εσωτερικών μεταναστών και των επισκεπτών ακόμη. Στο τέλος όλοι θα αλληλοφαγωθούν. Και δεν ξέρω αν θα καταφέρει να το αλλάξει ο Καμίνης, αλλά ο Κακλαμάνης σίγουρα όχι. Δηλαδή θέλω να πω ότι καμιά σύριγγα παραπάνω τελικά ίσως και να μην είναι λίγο πράγμα.
Καλή ψήφο το λοιπόν.