Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

COURTNEY DOWE ένα προφίλ διαμαρτυρίας

Το τραγούδι διαμαρτυρίας, το πολιτικό τραγούδι, δεν θα παύσει ποτέ να παράγεται στην Αμερική (ή όπου αλλού), κι η Courtney Dowe δεν μπορεί παρά να είναι μία ακόμη (μία σημερινή) εκπρόσωπος του είδους. Παίρνοντας τη σκυτάλη δηλαδή από τις ανάλογες φωνές των sixties, των seventies και των eighties (η φωνή της έχει ένα «κάτι» από το μέταλλο τής Tracy Chapman), η Dowe, στο “Accomplice” [CounterPoint, 2010], παρουσιάζει μία σειρά τραγουδιών με κοινωνικό περιεχόμενο, τα οποία άλλοτε προβάλουν τις απόψεις και τις προτροπές της και άλλοτε στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία και μετατρέπονται σε οξύτατες καταγγελίες έναντι του ρατσισμού, του ολοκληρωτισμού και της ανελευθερίας.
Στο “A song for Sean Bell” ας πούμε υπερασπίζεται των αγώνα των μαύρων στις ΗΠΑ, η καθημερινότητα των οποίων παραμένει σκληρή και πολλές φορές εντελώς έξω από το πνεύμα και βεβαίως τα όρια μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης πολιτείας – τον Bell εξετέλεσαν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο του ’06, λίγο μετά από το bachelor πάρτυ του, τρεις εκ των οποίων, αφού κατηγορήθηκαν και πέρασαν από δίκη, τελικώς αθωώθηκαν… – ενώ στο φερώνυμο “Accomplice” τα χώνει στο κινέζικο καθεστώς, όσον αφορά στις διώξεις του απέναντι στη Falun Dafa, ένα σύστημα θεωρίας και πράξης, ηθικού και πνευματικού περιεχομένου, που αντιστρατεύεται την καθεστηκυία τάξη.
Υπάρχουν κι άλλα κομμάτια με πολιτικά μηνύματα στο άλμπουμ, όπως υπάρχουν και κομμάτια αγάπης και συμπαράστασης σε πρόσωπα, αλλά και σε καταστάσεις οικείες της καλλιτέχνιδας, τα οποία και προκαλούν σημαντικά τραγούδια· το “Serenade” π.χ. ή το “I do”. Αλλά και από ηχητικής πλευράς, η Dowe κι οι συνεργάτες μουσικοί της έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ένα protest σκηνικό, που ναι μεν στηρίζεται στις ακουστικές κιθάρες, κατά την προαιώνια folk παράδοση, αλλά από την άλλη δεν αρνείται και κάποιες soul, funk και blues αναφορές· συμπληρώνοντας, έτσι, ένα χαρμάνι που ανακαλεί στη μνήμη μου το… ανάλογο του Terry Callier.
Ας σημειώσω, τέλος, πως το “Accomplice” ηχογραφήθηκε στη Βαλτιμόρη, αλλά βγήκε από βρετανική εταιρία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου