Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

NEKROPSI

Οι Τούρκοι Nekropsi (Νεκροψία, προφανώς) δεν είναι καινούριοι στο χώρο. Αν κι έχω στην κατοχή μου ένα CD τους από το 1996, το “Mi Kubbesi” [Ada Muzik], δεν είμαι σίγουρος αν έγραψα, κάποια στιγμή, για ’κείνους στο περιοδικό.
Τώρα, έχω εμπρός μου ένα μεταγενέστερο άλμπουμ τους, το… “Nekropsi” [A.K. Muzik Yapim] από το 2006 (μάλλον το προτελευταίο τους), το οποίο με ξανασυνδέει με την ψυχω-μεταλλική συνταγή και την κάπως ιδιότυπη αφήγησή τους.
Σχηματισμένοι στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές των 90s, οι Nekropsi αποτελούνται – στην εν λόγω ηχογράφηση – από τους Cem Omeroglu κιθάρες, Cevdet Erek ντραμς, Tolga Yenilmez κιθάρες και Kerem Tuzun μπάσο (οι περισσότεροι τραγουδούν, ενώ κάποιοι χειρίζονται και ηλεκτρονικά).
Εκείνο που χαρακτηρίζει τις συνθέσεις τους είναι μία σχεδόν εν τω γενάσθαι δυναμική, που πηγάζει λες άνευ αιτίας και αφορμής. Το συγκρότημα, δηλαδή, σε πιάνει από τα… μούτρα και σε χτυπάει ανελέητα. Μονότονοι ρυθμοί – οι Can θα είναι πάντα εκεί –, spacey κιθάρες που θυμίζουν Hawkwind ή έστω Ozric Tentacles, μπάσο-ντραμς ηχογραφημένα στο κόκκινο, φωνητικά βαριά, «επαναλαμβανόμενα», προσαρμοσμένα σε punky κατευθύνσεις, αλλά, από καιρού εις καιρόν, και anadolu στοιχεία να ανακατεύονται με όλα τα προαναφερόμενα, προσφέροντας ταυτότητα. Το “Yok var” και ιδίως το “Baglama” είναι κομμάτια που δεν μπορείς να τ’ αγνοήσεις (όπως και τα υπόλοιπα – για άλλους λόγους).

4 σχόλια:

 1. Καλησπέρα,
  Πολύ ωραίο post, μπράβο!
  Να πω για τον τίτλο του συγκεκριμένου cd ότι ονομάζεται Sayı 2 (Νούμερο 2) με υπότιτλο: 10 yılda bir çıkar (Ένα ενδιαφέρον σε 10 χρόνια...ή τουλάχιστον κάτι τέτοιο, σημ.ότι είναι μεταφρασμένο από Google Translator), προφανώς εννοώντας την επάνοδό τους με το συγκεκριμένο άλμπουμ 10 χρόνια μετά το ντεπούτο τους (1996). Επίσης είχε προηγηθεί στα μέσα του '90 και ένα demo τους με τίτλο "Speed Lessons Part 1" (σε 700 αντίτυπα)
  το οποίο όμως κυκλοφόρησε στο στενό τοπικό κύκλο.
  Σέργιος Ηλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα Σέργιε. Αυτά τα περί “Sayı 2” και “10 yılda bir çıkar” που μου λες, δεν φαίνονται πουθενά στο CD (ούτε στο εξώφυλλο, ούτε στη ράχη, ούτε στο label, ούτε «μέσα»).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα.
  Για την κόπια που έχεις πιστεύω ότι πρόκειται για εξώφυλλο που εκδόθηκε εκτός Τουρκίας(ή για κάποιες χώρες?) ή τουλάχιστον για κάποια παρτίδα χωρίς τον τούρκικο τίτλο. Διαφορετικά το αποδίδω σε λάθος από το print.
  Πάντως εγώ το είχα αγοράσει από cd-άδικο στα Πριγκηπονήσια ένα χρόνο μετά την έκδοσή του και είναι ακριβώς έτσι:
  http://zattirizat.blogspot.com/2010/11/nekropsi.html
  Σέργιος Ηλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα κι από μένα. Αυτό που είδα, στο site που με παρέπεμψες, μοιάζει με αυτοκόλλητο, κι εν πάση περιπτώσει η δική μου (σφραγισμένη) κόπια δεν το είχε. Πιθανώς να μπήκε σε κάποια μόνον αντίτυπα. Αν είναι τυπωμένο και δεν είναι αυτοκόλλητο πιθανώς, τότε, να αφορά σε διαφορετική έκδοση.
  Πάντως, όπως σου είπα και πιο πριν, πουθενά στο CD που έχω (ούτε στο cover, ούτε στη ράχη, ούτε στο label) δεν αναγράφεται κανένας τέτοιος τίτλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή