Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

AMIRANI RECORDS improv από την Ιταλία

Λίγα λόγια για κάποιες νεότερες κυκλοφορίες της ιταλικής Amirani Records – μια εταιρεία που μας έχει απασχολήσει, ξανά, στο παρελθόν.
Τρίο είναι οι MAGIMC αποτελούμενοι εκ των Edoardo Marraffa τενόρο, σοπρανίνο, Thollem McDonas πιάνο και Stefano Giust ντραμς, κρουστά. Το 41λεπτο CD τους έχει τίτλο Polishing the Mirror [Amirani AMRN031, 2012], είναι «ζωντανά» ηχογραφημένο στο Scuola Popolare di Musica Ivan Illich της Μπολώνια την 14/5/2011 και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα συγχρόνου, ελεύθερου και αυθόρμητου αυτοσχεδιασμού, προϊόν τριών μουσικών που δεν είναι απλώς «έτοιμοι» να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της στιγμής, αλλά, την ίδιαν ώρα, και απόλυτοι κύριοι των οργάνων τους (γι’ αυτό το λόγο ανταπεξέρχονται δηλαδή). Και τα πέντε κομμάτια (το μεγαλύτερο διαρκεί 16 λεπτά, ενώ το συντομότερο δυόμισι) είναι προϊόντα μιας εξω-μουσικής, προφανώς και κατά πρώτον, επικοινωνίας και περαιτέρω μιας… έκλυτης φαντασίας, μέσω της οποίας καθίσταται εκμεταλλεύσιμο το άπαν των οργάνων. Σαξόφωνα που ηχούν όχι μόνον ως πνευστά αλλά και ως κρουστά, πιάνο… μέσα-έξω, ντραμς και λοιπά percussions (κύμβαλα και πλήθος αντικειμένων) που εκλύουν «πύρινους μύδρους» προς πάσα κατεύθυνση. Μια μουσική με εικονοκλαστική αφετηρία, αλλά, ταυτοχρόνως, πλούσια σε εντάσεις και δονήσεις, όχι όμως και αισθητικώς… ανεξέλεγκτη, κάτι που πιστώνεται στην δημιουργική ικανότητα των τριών μουσικών και βεβαίως στις κεντρομόλες δυνάμεις που κρατούν τους MAGIMC σε «σώμα».
Στο Turbulent Flow [Amirani AMRN032/ Teriyaki TRK3, 2012] οι Gianni Mimmo σοπράνο και Daniel Levin τσέλο αυτοσχεδιάζουν, «ζωντανοί» επίσης, στην Εκκλησία της S. Maria Gualtieri, στην Pavia, την 16/10/2011. Με δύο όργανα «ασύμβατα» μεταξύ τους –υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται αναγκαστικώς για δύο «τζαζ» όργανα, ούτε για δύο «δωματίου»– οι Mimmo και Levin διαμορφώνουν ένα ιδιόμορφο ηχητικό περιβάλλον, το οποίο είναι καταγραμμένο για αμφότερα τα όργανα, αλλά οριοθετείται από ένα… τρίτο. Τον χώρο, την Εκκλησία. Έτσι, το προαιώνιο… στούντιο, είναι εκείνο που δίνει μία υπόγεια ταυτότητα στο άκουσμα, μέσα από τα στρώματα των αντηχήσεων και τα ποικίλα βάθη πεδίου. Η μουσική, ρέουσα, συναισθηματικώς φορτισμένη και με πρόδηλη πνευματικότητα αναδύεται και αναβλύζει από κάθε δευτερόλεπτο της ηχογράφησης.
Οι A Windy Season είναι ένα κουαρτέτο που το απαρτίζουν οι Angelo Contini τρομπόνι, ντιτζερίντου, κρουστά, jews harp, κοχύλια, Mirio Cosottini τρομπέτα, φλούγκελχορν, Gianni Mimmo σοπράνο και Alessio Pisani μπασούν, κοντραμπασούν. Στο Tidal/ Amphidromic Cotidal[AMRN033/ GRIM 006/ TRK004] που είναι μια συμπαραγωγή της Amirani Records, του GRIM (Musical Improvisation Research Group) και της Teriyaki Records, το «πνευστό» κουαρτέτο προσφέρει μία πλήρη, ηχητικώς και συναισθηματικώς, μουσική, οι οποίοι δανείζεται στοιχεία από την ελεύθερη jazz, τον αυτοσχεδιασμό, τη μουσική δωματίου και τους ήχους του κόσμου, δημιουργώντας ένα ωριαίο έργο, με συνθέσεις μέσης διάρκειας – πλην του εσχάτου 18λεπτου “Westerlies tale”, που αποτυπώνει στην εντέλεια το ευμετάβλητο πνεύμα των συνθέσεων των A Windy Season. Ολοκληρωμένες μελωδίες, κάθε φορά και από διαφορετικό όργανο, που καλύπτουν οτιδήποτε, απρόσμενες συνηχήσεις, μπασογραμμές (από το κοντραμπασούν) από άλλο πλανήτη, μια μουσική ρέουσα, απρόβλεπτη, πληθωρική και τελετουργική, με μιαν αίσθηση soundtrack της «επόμενης μέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου