Κυριακή 22 Μαΐου 2016

οι BEATLES στη Σκιάθο την Τετάρτη 26/7/1967

Το απόκομμα που βλέπετε προέρχεται από την εφημερίδα Μακεδονία της 9/8/1967 (ημέρα Τετάρτη) και αναφέρεται στην παρουσία των Beatles στη Σκιάθο, εκεί όπου έδωσαν κι ένα… κάπως ιδιότυπο live – αν και χωρίς τον Ringo Starr, ο οποίος είχε αφήσει την Ελλάδα ήδη από την 25/7 (μάλλον) για οικογενειακούς λόγους. Γι’ αυτή την κρουαζιέρα, που είχε να κάνει με μιαν «ιδέα» του John Lennon να βρουν οι Beatles κάποιο μικρό ελληνικό νησί, με τη βοήθεια του Magic Alex, ώστε να το αγοράσουν για να το μετατρέψουν σε κάτι σαν… hippie camp, θυμάται τα δικά του o George Harrison
“We rented a boat and sailed it up and down the coast from Athens, looking at islands. Somebody had said we should invest some money, so we thought: 'Well, let's buy an island. We'll just go there and drop out.' It was a great trip. John and I were on acid all the time (σ.σ. τα πίνανε κανονικά... πάνω από τη μύτη της χούντας), sitting on the front of the ship playing ukuleles. Greece was on the left; a big island on the right. The sun was shining and we sang 'Hare Krishna' for hours and hours. Eventually we landed on a little beach with a village, but as soon as we stepped off the boat it started pouring with rain. There were storms and lightning, and the only building on the island was a little fisherman's cottage - so we all piled in: ''Scuse us, squire. You don't mind if we come and shelter in your cottage, do you?'. The island was covered in big pebbles, but Alex (σ.σ. ο Αλέξης 'Μagic Alex' Μάρδας) said, 'It doesn't matter. We'll have the military (σ.σ. θα καθάριζε το καθεστώς δηλαδή) come and lift them all off and carry them away.' But we got back on the boat and sailed away, and never thought about the island again”.
Από το The Beatles Anthology [Chronicle Books, San Francisco 2000]
Στο απόσπασμα της Μακεδονίας, που, επαναλαμβάνω, προέρχεται από το φύλλο της 9/8/1967 (ημέρα Τετάρτη) αναφέρεται, όπως ήδη διαβάσατε, πως… «οι Μπητλς έφθασαν εις την Σκίαθον την περασμένην Τετάρτην με μίαν νοικιασμένην θαλαμηγόν». Όμως για ποια Τετάρτη μιλάμε; Αποκλείεται να ήταν η Τετάρτη 2/8/1967, επειδή, πρώτον, διαβάζουμε στο άρθρο για τον «ιουλιανόν ήλιον» και βεβαίως γιατί, τότε, οι Beatles είχαν φύγει από την Ελλάδα – στο βιβλίο The Beatles A Day in the Life [Omnibus Press, London 1980] αναφέρεται πως την 1η Αυγούστου του ’67 ο George Harrison πετούσε για Los Angeles, για να παρακολουθήσει ένα live του Ravi Shankar στο Hollywood Bowl. Τούτο σημαίνει πως το συγκεκριμένο αρθράκι, αν και δημοσιεύτηκε την 9/8, πρέπει να παραδόθηκε στην εφημερίδα προς το τέλος Ιουλίου και άρα η «περασμένη Τετάρτη» στη Σκιάθο δεν μπορεί να είναι άλλη από την 26/7. (Οι ημέρες, εξάλλου, κολλάνε μια χαρά).

5 σχόλια:

  1. Αυτή την ανάρτηση δεν είχα σκοπό να την κάνω, αν δεν είχα λάβει προηγουμένως τα δύο jpeg από τον «Αγώνα της Ιτέας» από τον Γ.Κ. Είπα λοιπόν να το… τριτώσω. Και μετά την Αράχωβα και την Ιτέα να πούμε δυο λόγια και για την παρουσία των Beatles στη Σκιάθο.
    Το ωραίο είναι πως πριν δυο μέρες, στην πρώτη σχετική ανάρτηση «όταν ο χουντικός ΕΟΤ είχε από κοντά τους BEATLES το καλοκαίρι του ’67», ένας ανώνυμος αναγνώστης είχε αφήσει το εξής σχόλιο:

    Ανώνυμος 20 Μαΐου 2016 - 3:10 μ.μ.
    Ο ανώνυμος λέει σαχλαμάρες. Το μόνο λάιβ των Μπητλς σην Ελλάδα έγινε στη Σκιάθο, κι όποιος ξέρει ξέρει. Χαχαχα.

    Σ’ αυτό το σχόλιο ο προηγούμενος ανώνυμος, που βιάστηκε να πει το δικό του (μάλλον πρόκειται για ’κείνον που αφήνει διάφορα βλακώδη, ψευτοπροκλητικά και εξυπνακίστικα σχόλια), απάντησε… αντιδημιουργικά:

    Ανώνυμος 20 Μαΐου 2016 - 5:42 μ.μ.
    Ναι; Και πώς παίξανε; Τραβήξανε μπαλαντέζες στην παραλία; ή παίξανε unplugged δίπλα στο κυματάκι και τη φωτίτσα; Ή μήπως είχανε φέρει εξοπλισμό από την Αγγλία; Ή μήπως δανείστηκαν μικροφωνική από τίποτα γύφτους στη Σκιάθο;
    Άντε ρε ο κάθε άσχετος λέει ότι του κατέβει.

    Για ν’ απαντήσω εγώ:

    ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ/ PHONTAS TROUSSAS 21 Μαΐου 2016 - 12:51 π.μ.
    Ανώνυμε της 20 Μαΐου 2016 - 5:42 μ.μ. μην τον λες "άσχετο" τον άνθρωπο, μπορεί κάτι να ξέρει. Μπορεί να ξέρω κι εγώ κάτι... Δεν τα λέμε όλα με την πρώτη... Σιγά-σιγά, για να τσιμπάνε και οι ψαρούκλες...


    Παρακαλώ τον πρώτο ανώνυμο, που έγραψε για τη Σκιάθο, να επικοινωνήσει με το δισκορυχείον και να μας πει από πού ακριβώς είχε τη συγκεκριμένη πληροφορία – ποια ήταν η πηγή του. Αν ήταν κάποια άλλη, δηλαδή, πλην της εφημερίδας «Μακεδονία». Ας το πράξει… είτε επιθυμεί να δημοσιεύσουμε το σχόλιό του, είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://janeashersource.tumblr.com/post/91340913750/monday-july-31st-1967-john-cynthia-and-julian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://janeasher-source.blogspot.gr/2015/07/greece-1963.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμφότερα ενδιαφέροντα.
      Εκείνο του ’67 επιβεβαιώνει και όσα λέμε παραπάνω σε σχέση με τις ημερομηνίες. Πότε έφυγαν οι Beatles από την Ελλάδα κ.λπ.

      Διαγραφή
  4. Κάποιος άσχετος στην ΑΥΓΗ, εν έτει 2016, δεν ξέρει να γράψει σωστά ούτε τους Beatles. Ου να μου χαθείτε κοπρίτες…

    http://www.avgi.gr/article/6557279/p-makkartnei-i-dialusi-ton-beetles-me-odigise-stin-katathlipsi-kai-sto-poto

    ΑπάντησηΔιαγραφή