Τρίτη 24 Μαΐου 2016

VASIL HADŽIMANOV BAND fusion του καλού καιρού

Η μπάντα του πιανίστα-κιμπορντίστα Vasil Hadžimanov σχηματίστηκε και αναπτύχθηκε στο Βελιγράδι προς τα τέλη των nineties, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την πόλη όπως και για τη Σερβία γενικότερα (όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα… είναι ακόμη πρόσφατα). Μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα λοιπόν (οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί τού ΝΑΤΟ αρκούν) η μπάντα θα δείξει από την αρχή «ψυχή», παίζοντας συνεχώς live και ηχογραφώντας στην πορεία. Το στυλ της; Fusion τής πιο καινούριας εποχής, με βαλκανικές βεβαίως και ευρύτερες world αναφορές – όχι πολύ μακριά, ενίοτε, από το fusion των Weather Report. Αυτή η μπάντα λοιπόν, η Vasil Hadžimanov Band, υφίσταται μέχρι σήμερα, παίζοντας πάντα ζωντανά και ηχογραφώντας. Μάλιστα το Alive [MoonJune, 2016] είναι, πιθανώς, το πρώτο μη σέρβικο CD της, κάτι που σημαίνει πως η ευρύτερη αναγνώριση μπορεί να έλθει κάποια στιγμή, γι’ αυτό το πολύ σοβαρό-δυνατό γκρουπ, που ξέρει να εμφανίζει μια τόσο παλαιά, πλέον, μουσική μ’ ένα νέο ελκυστικό πρόσωπο.
Ποιοι είναι σήμερα μέλη της Vasil Hadžimanov Band; Πέραν του Hadžimanov στο γκρουπ εμφανίζονται ο μπασίστας Miroslav Tovirac, ο ντράμερ Predrag Milutinović, ο κιθαρίστας Branko Trijić, καθώς και ο περκασιονίστας που κάνει και scat Bojan Ivković, ενώ υψηλός προσκεκλημένος είναι ένας από τους πιο ονομαστούς αλτίστες της πιο νέας ας-την-πούμε-έτσι γενιάς, ο Αμερικανός David Binney.
Το “Alive” είναι ζωντανά ηχογραφημένο τον Οκτώβριο του 2014 στο πλαίσιο της σέρβικης περιοδείας του γκρουπ και αποτελείται από οκτώ tracks, συνθέσεις, κατά βάση, των μελών του. Ο ήχος, μάλιστα, είναι πολύ καλός για live, ενώ η παραγωγή του Vasil Hadži-Stefanov και το mastering του Mark Wingfield συμβάλλουν αμφότερα προς τη θετική κατεύθυνση.
Οι συνθέσεις και τα παιξίματα είναι βεβαίως τα ατού τού γκρουπ και του “Alive”. Τα περισσότερα από τα κομμάτια είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά, με τις μελωδίες να κυριαρχούν, με τα soli να αστράφτουν, και εν τέλει με το αίσθημα να πλημμυρίζει σχεδόν σε κάθε track. Το εισαγωγικό “Nocturnal joy” φερ’ ειπείν έχει μιαν έξοχη contemporary μελωδική γραμμή, με πολύ ωραία συνοδεία από τον Hadžimanov στα πλήκτρα και με τον Binney να παίρνει επάνω του τη σύνθεση κατά τη μεγαλύτερη διάρκειά της. Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το αμέσως επόμενο “Zulu”, ένα 10λεπτο γρήγορο fusion, με τον κιθαρίστα Trijić να κατεβάζει «παπάδες» (σ’ ένα στυλ κάπως… Mahavishnu Orchestra) και με τον Binney να ακολουθεί στο ίδιο, πάντα, εξοντωτικό τέμπο. Πολύ καλό και το δεκάλεπτο “Odlazim”, που θα μπορούσε να το πούμε… ethnic-funk, θυμίζοντας και τα ανάλογα ελληνικά άλμπουμ αυτού του ύφους (όπως τα ύστερα τού κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη), ενώ το κολοσσιαίο “Otkriće snova”, που κλείνει το CD, υπογραμμίζει και τούτο με τη σειρά του την αξία τής Vasil Hadžimanov Band σ’ αυτό τον χώρο της ηλεκτρικής jazz – είτε εκείνη (η jazz) φλερτάρει με το rock, είτε με τους «ρυθμούς του κόσμου», είτε με την πιο funky εκδοχή της… όπως εδώ, με το ηλεκτρικό πιάνο τού Hadžimanov να πετάει…
Επαφή: www.moonjune.com

4 σχόλια:

 1. Καλό..
  από επίσης καινούργια την τραγουδάρα των radiohead την ακούσατε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. https://www.youtube.com/watch?v=TTAU7lLDZYU

  gia pes th gnomh sou

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και το είδα και το άκουσα (χωρίς να το βλέπω). Το βίντεο, με το να σκεπάζει το τραγούδι, τού κάνει περισσότερο καλό παρά κακό – και αυτό δεν τιμά το τραγούδι.

   Σαν μουσική, τώρα, το ακούω κάπως σαν… δοκιμαστικό από Eno. Σαν μια ιδέα όμως, που θα μπορούσε να πάει παραπέρα… Σαν τραγούδι, τώρα, εμένα δεν μου λέει κάτι. Είναι άψυχο. Βεβαίως είναι κομμάτι ενός άλμπουμ, οπότε εκεί μπορεί να έχει έναν κάποιο ρόλο και να στέκει μέσα στο γενικότερο σύνολο…

   Διαγραφή