Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

EHUD ASHERIE επαναφορά ενός μαύρου musical του 1921

Πολύ παλαιό musical, πρωτοανεβασμένο στο Broadway το 1921, είναι το Shuffle Along, γραμμένο από τον πιανίστα Eubie Blake και τον στιχουργό Noble Sissle. Διαβάζω, μάλιστα, στις liner notes του εξωφύλλου τού άλμπουμ που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια, πως το σώου περιόδευσε για τρία χρόνια, και πως ήταν το πρώτο μαύρο musical, που παίχτηκε σε λευκά θέατρα, σε όλο το μήκος και το πλάτος της Αμερικής, βγάζοντας και επιτυχίες (“Im just wild about Harry”, “Love will find away”). Τώρα, αυτό το πιανιστικό, κατά βάση και επί της ουσίας, έργο αναλαμβάνει να φέρει ξανά στο φως ένας σύγχρονος πιανίστας, ο εβραϊκής καταγωγής Ehud Asherie.
Μάστερ του swing και του stride πιάνου, ο Asherie γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1979, έζησε αρκετά χρόνια στην Ιταλία, ενώ, εδώ και καιρό, είναι κάτοικος Νέας Υόρκης. Είναι επηρεασμένος, διαβάζω, από τον Thelonious Monk (αν και αυτό δεν διακρίνεται και τόσο εδώ θα έλεγα… αν και…), έχοντας παίξει, στην ήδη πλούσια καριέρα του, με πολλούς και διαφόρους (Roy Ayers, Eric Alexander, Clark Terry, Scott Hamilton…).
Στην παρούσα εκδοχή τού Shuffle Along [Blue Heron, 2016] ο Asherie έχει πάντως έναν σοβαρό σκόπελο να υπερπηδήσει… και αναφέρομαι στην απουσία της φωνής. Είναι το λεπτό σημείο τού δικού του “Shuffle Along” κι είναι εκείνο, εν τέλει, που εκμεταλλεύεται ο ισραηλινός πιανίστας προκείμενου να πάει παρακάτω. Αναπληρώνει, θέλω να πω, τη φωνή μ’ ένα πολύ ιδιαίτερο, εύηχο και μεστό παίξιμο, που άρχεται βεβαίως από το ragtime, φέροντας στην πορεία, και κατά τόπους, μιαν αίσθηση bop – κι εδώ, ίσως, ανιχνεύονται κάποια διδάγματα από τον Monk σχετικά με τις πιο μοντέρνες αρμονίες και τα ρυθμικά ριφ.
Γλαφυρός και λυρικός, στιβαρός και δυναμικός, αναλόγως με τα θέματα και την σεναριακή πορεία τού “Shuffle Along”, ο Ehud Asherie προτείνει ένα άλμπουμ, που, ενώ έχει μια τόσο παλαιά και ξεπερασμένη (υποτίθεται) βάση είναι ταυτοχρόνως σημερινό και κυρίως απολαυστικό. Όπως πάντα συμβαίνει, όταν παλαιές μουσικές έρχονται στο τώρα από καλλιτέχνες με συνείδηση και απλό όραμα.

1 σχόλιο:

  1. http://www.mediafire.com/download/8c8vt23z0c7mlcd/PORNOSTROIKA+DADAIFI+-HEAVY+METAL+POISONING+WEIMAR+ASSEMBLY+%282015%29.rar

    ΑπάντησηΔιαγραφή