Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

EUGEN & ROGER CICERO ένα σάουντρακ για δύο σημαντικά πρόσωπα της μουσικής

Περί soundtrack πρόκειται. Zwei Leben, Eine Bühne (Δύο Ζωές, Μία Σκηνή) είναι ο τίτλος μιας ταινίας-ντοκιμαντέρ των Kai Wessel και Tina Freitag από το 2022, που είναι αφιερωμένη σε δύο σημαντικά πρόσωπα, που έδρασαν στα τζαζ κυκλώματα της Γερμανίας από το ’60 και μετά. Στον περίφημο πιανίστα Eugen Cicero (1940-1997), που πέθανε 57 ετών και στον γιο του, τον τραγουδιστή Roger Cicero (1970-2016), που θα πέθαινε ακόμη πιο νέος, στα 46 χρόνια του.
Στο άλμπουμ λοιπόν
[IN+OUT Records / ΑΝ Music, 2022], καταγράφεται η μουσική αυτού του ντοκιμαντέρ, που είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο Cicero, με τα πιο παλαιά κομμάτια να προέρχονται από το 1965 (επιλογές από τα κλασικά άλμπουμ του Eugen CiceroIn Town” και “Ciceros Chopen”, στην SABA) και το νεότερο από το 2016, και το άλμπουμ του Roger CiceroThe Roger Cicero Jazz Experience” στην Wavemusic.
Για τον Eugen Cicero έχουμε ξαναγράψει στο blog και εδώ ας τονίσουμε μόνον το διαρκές ενδιαφέρον του ρουμάνου πιανίστα όσον αφορά στην εξερεύνηση όλων εκείνων των στοιχείων που θα μπορούσε να ενοποιήσουν την «κλασική» και τζαζ πιανιστική φιλολογία εις σάρκαν μία – κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και από τα tracks, που ανθολογούνται εδώ, τα οποία βρίθουν ανάλογων αναφορών.
Καταπληκτικός πιανίστας ο Eugen Cicero, με κάτι «ελαφρύ» βεβαίως στις διασκευές, που είναι όμως ιδιαιτέρως θελκτικό (κομμάτια σαν το “Badinerie” ή το “Prelude E-Minor, Op.28 No. 4” του Σοπέν είναι απλώς αριστουργήματα).
Αντιθέτως, ο γιος Roger υπήρξε ένας μουσικός περισσότερο του καιρού του. Περίφημος τραγουδιστής καταγράφεται εδώ με διάφορα σχήματα, αποδίδοντας από Prince (“Kiss”) και Stevie Wonder (“Have a talk with god”), μέχρι Billy Joel (“Just the way you are”) και Nick Drake (“From the morning”), δημιουργώντας απολαυστικές pop-jazz καταστάσεις.
Γενικώς, ένα πολύ εμπεριστατωμένο και ευχάριστο άλμπουμ, που προεξοφλεί και μία αναλόγου ενδιαφέροντος ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου