Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

DEVIN GRAY το σόλο ντραμς-κρουστά άλμπουμ ενός σημαντικού αμερικανού μουσικού

Ο Devin Gray είναι ένας αμερικανός ντράμερ-περκασιονίστας, που πλέον έχει 40ρίσει. Το λέμε, γιατί εμείς εδώ στο blog γράφουμε για δίσκους του από τότε που ήταν 28-29 ετών και ανερχόμενος στη σκηνή.
Έτσι, ψάχνοντας στο δισκορυχείον θα βρείτε reviews για διάφορα CD τού Devin Gray, με πιο πρόσφατο εκείνο από το 2018 με το σχήμα του Dirigo Rataplan.
Περαιτέρω, και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Gray έχει συνεργαστεί, στο πάλκο ή το στούντιο, με πολλούς και καλούς μουσικούς και μερικοί απ’ αυτούς είναι οι David Liebman, Gary Thomas, Ralph Alessi, Sylvie Courvoisier, Tim Berne, Michael Formanek, Nate Wooley, Satoko Fujii κ.ά. Όλα τούτα δείχνουν πως ο άνθρωπος αυτός είναι μια σημαίνουσα μονάδα της σύγχρονης σκηνής, με τους κατά καιρούς δίσκους του απλώς να το αποδεικνύουν.
Το πιο πρόσφατο εντυπωσιακό άλμπουμ του Devin Gray λέγεταιMost Definitely[Rataplan Records, 2023] και είναι σόλο – μια πληθωρική σε κάθε περίπτωση ηχογράφηση για ντραμς-κρουστά.
Το άλμπουμ έχει παράξενο track list, καθώς αυτό αποτελείται από 23(!) κομμάτια, διαρκώντας λίγο πάνω από την μιαν ώρα. Απ’ αυτά τα 23 tracks τα περισσότερα είναι μονόλεπτα και δίλεπτα, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν ένα 20λεπτο track κι ένα 19λεπτο! Ή του ύψους ή του βάθους από πλευράς χρόνου, αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι – και τούτο γιατί και στα μεν και στα δε ο Devin Gray είναι εντυπωσιακός.
Το “Most Definitely” διαθέτει φοβερή ροή, καθώς πουθενά δεν γίνεται κουραστικό, πουθενά δεν επαναλαμβάνεται και πουθενά δεν σταματά να σε εκπλήσσει, καθώς οι επινοήσεις του Devin Gray είναι διαρκείς.
Για παράδειγμα στο “Doom scrolling” ακούς κάτι σαν ομιλία-συνομιλία, ενώ αλλού αντιλαμβάνεσαι μια ηλεκτρονικού τύπου επεξεργασία (“Digital nomads”), με εντελώς αλλόκοτους ήχους, που στροβιλίζονται σε ακαθόριστες συχνότητες, με μια ποικιλία χτυπημάτων (με χρήση διαφορετικών μπαγκετών και με πλήρη εκμετάλλευση του kit), σε συνδυασμό με ήχους σαν από ξυσίματα, γδαρσίματα, ακόμη και φωνές και άλλα διάφορα.  
Όλα όμως ενταγμένα μέσα σ’ ένα πλαίσιο, όλα διαμορφωμένα με μια λογική συνέπειας και συνέχειας ενός πλήρως ελεγχόμενου και υψηλής αισθητικής πειραματισμού.
Επαφή: www.devingraymusic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου