Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

THE COAL ένα ελληνικό improv σχήμα ηχογραφεί για την πορτογαλική clean feed

Η Clean Feed, ή και clean feed καλύτερα, είναι μια σημαντική jazz / improv εταιρεία από την Πορτογαλία (η έδρα της είναι στην πόλη Parede, στα δυτικά της χώρας, κοντά στη Λισαβόνα), η οποία τα τελευταία 20+ χρόνια έχει κάνει εκπληκτική δουλειά. Εκατοντάδες κυκλοφορίες, εννοούμε, έχουν δει το φως της δισκογραφίας στην ετικέτα της, οι οποίες καταγράφουν όλες τις σύγχρονες τάσεις της jazz και του αυτοσχεδιασμού, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά, στο blog έχουμε αναφερθεί σε δίσκους και καλλιτέχνες της clean feed (Mark Dresser Seven, Sara Serpa, Chris Lightcaps Bigmouth, Jason Robinson κ.ά.) και είναι χαρά μας, που θα το κάνουμε ξανά με αφορμή ένα ελληνικό άλμπουμ της αυτή τη φορά, τυπωμένο για την παράλληλη ετικέτα της Shhpuma.
Λέμε λοιπόν για το Recorded Remembered(2023) των The Coal, τους οποίους αποτελούν οι Γιάννης Αράπης κιθάρες, Δήμος Βρύζας βιολί, ηλεκτρονικά και Σίμος Ρηνιώτης ντραμς, κρουστά (το σχήμα δεν δισκογραφεί για πρώτη φορά).
Το “Recorded Remembered” να πούμε κατ’ αρχάς πως είναι ένα live στουντιακό session των τριών προαναφερομένων μουσικών, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Θεσσαλονίκη.
Οι τρεις μουσικοί έχουν βεβαίως το παρελθόν τους, καθώς ο Αράπης έχει περάσει από Ramdat και Sans Corps, ο Σίμος Ρηνιώτης από Skraut κ.λπ., ενώ και ο Βρύζας μας έχει απασχολήσει κι άλλες φορές στο blog, μέσω προσωπικών δουλειών του, οπότε;
Οπότε υπάρχει ένα background, μια παιδεία κατακτημένη όχι μόνο στα θρανία, αλλά και στα πάλκα και τα στούντιο, με αποτέλεσμα το παραγόμενο έργο να διαθέτει όλα εκείνα τα στάνταρντ των μουσικών, που ξέρουν τι ζητούν, μέσω αυτών των abstract ηχογραφήσεων.
Abstract είπαμε; Ναι, αλλά μην φανταστείτε τίποτα, ακραία πειραματικά και ακαταλαβίστικά πράγματα. Όχι. Οι μουσικές των Coal έχουν στρωτή ροή, μέσα στην ελευθερία και το ψάξιμό τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι αυτοσχεδιασμοί τους ακούγονται σαν συνθέσεις – στα μεγαλύτερα σε διάρκεια tracks κυρίως, όπως είναι το έξοχο “For Lisa”, που σε κάποια σημεία έφερε στην μνήμη μου Γιώργο Μαγγλάρα, από την «Οικογένεια Ζαρντή» του Σταύρου Λογαρίδη.
Τώρα σε άλλα κομμάτια τα ηλεκτρονικά έχουν πιο ισχυρή παρουσία (“Few tunnels”) και εκεί οι επινοήσεις των τριών μουσικών είναι πολλές και διάφορες, σχετιζόμενες και με τους ήχους αυτούς καθ’ αυτούς που παράγουν τα όργανα (συχνά π.χ. σου δημιουργείται η εντύπωση ότι ακούς κάποιο σαξόφωνο, παρότι σαξ δεν υπάρχει στην εγγραφή), αλλά και με την συναισθηματική φόρτιση (που κρύβουν τα tracks).
Γενικώς, το “Recorded Remembered” διαθέτει κάτι το πολύ ελκυστικό, για το ύφος που κινείται (ακόμη και οι φίλοι του Canterbury sound θα βρουν εδώ κομμάτια, που θα τα ευχαριστηθούν και θα τ’ απολαύσουν), και το μόνο που έχω να πω είναι ένα «μπράβο» στους τρεις μουσικούς, όπως και στην πορτογαλική εταιρεία που ανέλαβε τούτη την πολύ ωραία έκδοση.
Επαφή: https://cleanfeed-records.com/product-category/shhpuma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου