Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

MARK DRESSER το έξοχο σόλο-μπάσο άλμπουμ του 71χρονου αμερικανού μουσικού

Δημιουργικός κοντραμπασίστας με πολύ μεγάλη ιστορία, ο Αμερικανός Mark Dresser (γενν. 1952) έχει νέο προσωπικό CD, το οποίον αποκαλείται Tines of Change [Pyroclastic Records, 2023] και είναι σόλο.
Στο blog έχουμε γράψει κάμποσες φορές για τον Dresser, και για τα πολύ καλά άλμπουμ του “Aint Nothing But a Cyber Coup & You” [clean feed, 2019] και “Sedimental You” [clean feed, 2016] (ως Mark Dresser Seven), όπως και για τα “Code Re(A)d” [HOP 48, 2014] (ως Mark Dresser / Gerry Hemingway / Assif Tsahar) και “Nourishments” [Clean Feed / Trem Azul, 2013] (ως Mark Dresser Quintet), ενώ έχουμε αναφερθεί και στις συνεργασίες του με την Sara Schoenbeck, τον Rudresh Mahanthappa κ.ά. Φυσικά όλα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθότι ο Mark Dresser δεν είναι «χθεσινός», καταφέρνοντας, πάντως, ακόμη και σήμερα στα 71 του πια, να εκπλήσσει με τις ηχογραφήσεις του.
Το “Tines of Change” δεν είναι το πρώτο σόλο-μπάσο CD του Dresser, αφού είχαν υπάρξει κάποια ακόμη στο παρελθόν (όπως το “Unveil” στην πορτογαλική Clean Feed το 2005 ή το “Guts” στην ισραηλινή Kadima Collective το 2010), πράγμα το οποίον σημαίνει πως ο Dresser από καιρού εις καιρόν επανέρχεται στην σόλο έκφραση, εκμεταλλευόμενος όχι μόνον την εμπειρία του με πάμπολλους σχηματισμούς (στα πάλκα και στα στούντιο), αλλά και τις εξελίξεις και τις επινοήσεις της τεχνικής σε σχέση με το όργανό του.
Το λέμε, γιατί στο μέσα μέρος τού πολύ ωραίου triple-folded χάρτινου sleeve υπάρχει ένα κείμενο του Dresser, στο οποίο ο ξεχωριστός αυτός μουσικός αναφέρεται στα custom made κοντραμπάσα, με τα οποία ηχογραφεί (ένα τετράχορδο κι ένα πεντάχορδο βασικά) και επί των οποίων έχουν εφαρμοστεί διάφορες πατέντες (σε σχέση με τις ταστιέρες, τα pickups κ.λπ.), ώστε να είναι δυνατή και η ευρεία χρήση bows και plugs, προκειμένου να παραχθούν όλα αυτά που εν πολλοίς ακούμε σε τούτο τον δίσκο.
Και ναι, είναι εντυπωσιακό σαν ηχογράφημα το “Tines of Change” και ναι, ακούς ήχους εδώ, για τους οποίους δεν διανοείσαι ότι μπορεί να προέρχονται από ένα κοντραμπάσο (φυσικά, τα παιξίματα γίνονται και με δοξάρι και πιτσικάτο) και ναι υπάρχει ροή στα κομμάτια, όπως και συναίσθημα, όπως και μια συνολική ατμόσφαιρα (στο CD γενικώς), που δεν «κλωτσάει» τον ακροατή.
Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα άλμπουμ ειδικού σκοπού, που να αφορά μόνο σε κοντραμπασίστες, ας πούμε, αλλά για κάτι με ιδιαίτερα hooks, κινούμενο μέσα σ’ ένα πλαίσιο ελεγχόμενου πειραματισμού.
Επαφή: www.mark-dresser.com, www.pyroclasticrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου