Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

EDWARD SIMON ο βενεζουελανός πιανίστας-κιμπορντίστας της jazz και latin jazz στο πιο νέο άλμπουμ του

Όπως έχουμε ξαναγράψει... ο βενεζουελανός πιανίστας (και κιμπορντίστας) Edward Simon, ζει και δουλεύει εδώ και δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Μπορεί ο Simon να μην είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα, παρότι ηχογραφεί προσωπικά άλμπουμ από το 1995, είναι όμως ένας από ’κείνους τους μουσικούς –μαζί με τον κουβανό πιανίστα Gonzalo Rubalcaba, τον παναμέζο πιανίστα Danilo Pérez, τον πορτορικανό σαξοφωνίστα David Sanchez και ορισμένους ακόμη–, που έδωσαν ένας πλήρες και ουσιαστικό «τζαζ πρόσωπο» στην ισπανόφωνη διασπορά, στις ΗΠΑ, τις τελευταίες δεκαετίες. 
Η συνεισφορά όλων αυτών, σε κάθε περίπτωση, στη σύγχρονη σκηνή είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, και οπωσδήποτε ένα μερίδιο (αυτής της συνεισφοράς) ανήκει και στον Edward Simon, που έχει γράψει ορισμένα καταπληκτικά άλμπουμ, τούτα τα τελευταία 28 χρόνια. Δυστυχώς, στο blog, έχουμε αναφερθεί μόλις σε δύο απ’ αυτά, στο “Sorrows & Triumphs” [Sunnyside Communications] του 2018, όπως και στην πολύ κατατοπιστική συλλογή του “25 Years” [Ridgeway Records, 2020], που περιείχε 17 tracks από την έως τότε δισκογραφία του.
Τώρα, ένα νέο άλμπουμ του Edward Simon στρίβει στο player – ένα άλμπουμ που αποκαλείται “Femeninas” [Simon Music Productions / artistShare, 2023] και το οποίον περιλαμβάνει έντεκα tracks, latin και latin jazz, αφιερωμένα στις Λατινοαμερικάνες. 
Εξάλλου, αν εξαιρέσεις τρία κομμάτια, που είναι γραμμένα από τον Simon, τα υπόλοιπα οκτώ ανήκουν σε γυναίκες-τραγουδοποιούς. Ήτοι Joyce Moreno, Elizabeth Morris, Chabuca Granda, Violeta Parra, Marta Valdés, Rosa Passos και Georgina Hassan, με τα τραγούδια να ερμηνεύονται από ένα πρώτης τάξεως σχήμα, που μπορεί να έχει τον πιανίστα-κιμπορντίστα Simon επικεφαλής, αλλά δίπλα του στέκονται η τραγουδίστρια Magos Herrera, ο μπασίστας Reuben Rogers, ο ντράμερ Adam Cruz, ο περκασιονίστας Luis Quintero και ο κιθαρίστας Romero Lubambo.
Όλα τα κομμάτια, γνωστά (σαν το “Gracias a la vida”) και άγνωστα, είναι ένα κι ένα, αλλά ανάμεσα σ’ αυτά που ξεχωρίζουν περισσότερο είναι οι πρωτότυπες συνθέσεις του Edward Simon, που είναι καταπληκτικές. Ειδικώς το 8λεπτο “Mujer remolino” είναι «άλλο πράμα», φωτιά κανονική (με έξοχη την Herrera στα vocals και γενικότερα ολάκερο το σχήμα).
Επαφή: www.edwardsimon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου