Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

THE EITHER/ORCHESTRA

Μία από τις πιο αξιόπιστες ετικέτες της Ανατολικής Ακτής είναι η Accurate Records, που έχει για έδρα της την Sommerville της Μασαχουσέτης. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1987 από τον σαξοφωνίστα Russ Gershon, ο οποίος επιχείρησε μ’ αυτόν τον τρόπο να στεγάσει την μπάντα στην οποία συμμετείχε και συμμετέχει ακόμη, την Either/Orchestra (Ε/Ο).
Η 12μελής ομάδα, μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες στην Αμερική όλα αυτά τα χρόνια, απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά το 2000, όταν ξεκίνησε να ενορχηστρώνει αιθιοπικές συνθέσεις από τα 70s, προξενώντας το ενδιαφέρον του… Mr. Ethiopiques Francis Falceto, ο οποίος και καλεί την Ε/Ο, στο Ethiopian Music Festival στην Addis Ababa, το 2004. Από ’κει θα ξεκινήσει μια συνεργασία της ορχήστρας με τις «μορφές» της εντόπιας μουσικής (Mulatu Astatke, Getatchew Mekurya, Alemayehu Eshete, Tsedenia Markos, Mahmoud Ahmed…), απ’ όπου θα προκύψουν διάφορα live, CD και DVD.
Το πλέον πρόσφατο άλμπουμ της E/O έχει τίτλο “Mood Music for Time Travellers” (2010) και είναι, φυσικά, κι αυτό, κυκλοφορία της Accurate. Απομακρυσμένη κάπως (κάπως αρκετά) από το ethiopian groove, αλλά όχι και από το groove, γενικώς, η E/O και με τις δέκα πρωτότυπες συνθέσεις των μελών της (έξι ανήκουν στον Gershon, δύο στον μπασίστα Rick McLaughlin και δύο στον τρομπονίστα Joel Yennior) αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, το γιατί θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες στην Αμερική την τελευταία 25ετία. Η jazz στις διάφορες φάσεις της, από το hard-bop έως την ηλεκτρική περίοδο, η latin-jazz, το afro, τα ethio ηχοχρώματα, αλλά ακόμη και το funk ή το rock, όλα παρελαύνουν, ως εμπνευσμένος συνδυασμός, μέσα από τις συνθέσεις. Στο “The Petrogad revision” π.χ. αντιλαμβάνεσαι την afro ρυθμική, τον ηλεκτρισμό των Headhunters, το brass section συγκροτημάτων όπως οι Blood, Sweat & Tears. Στο “Thirty five” υπάρχει αυτό το υβρίδιο της ethio-jazz (από τη μεριά της jazz πιο πολύ και λιγότερο της ethio) που συναρπάζει. Στα “Surinam” και “Latin Dimensions” οι κρουστοί, ο ντράμερ Pablo Bencid και ο περκασιονίστας Vicente Lebron βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο 12λεπτο “History lesson” οι πνευστές γραμμές είναι καθαρός Fela· κι έτσι κάπως… καθαρίζουμε όλοι μας.

5 σχόλια:

 1. Χαιρετώ και "Χρόνια Πολλά" !!!
  Ευχαριστώ και για την ανάρτηση !
  ...κάποια "Ethio Jazz" links για τους φίλους του είδους ...

  http://www.musiquesimpures.com/musiquesimpures/ethiojazz.html
  +
  http://afrobeat-music.blogspot.com/2011/04/debo-band-flamingoh-pink-bird-dawn-ep.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ NickyVour.
  Βλέπω ανέβασες και Xalam… Πολύ δυνατοί οι Akalé Wubé, τους έχω τσεκάρει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ είναι και το πρώτο LP των XALAM .

  http://www.mediafire.com/?4ka6r36e8n87f9c

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστούμε για το LP των XALAM.

  ΑπάντησηΔιαγραφή