Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΙΣ το punk του κρίνου

Οι Παρθενογένεσις είναι ένα ιστορικό γκρουπ του εγχώριου rock, που έδρασε στη διετία αρχές ’79-αρχές ’81. Αν και, προσωπικώς, δεν πρόλαβα να τους δω ζωντανούς, εντούτοις θυμάμαι ακόμη τις σχετικές αναφορές στον μουσικό Τύπο της εποχής, κυρίως στα περιοδικά Μουσικό Εξπρές και Μουσική, που αγόραζα και διάβαζα περισσότερο. Και όντως. Εξώφυλλο στο πρώτο (τεύχος 24, 17/10/1980) η διαφήμιση ενός live του γκρουπ στον κινηματογράφο Κνωσός την 26/10/1980 και εντός οι εμφανίσεις τους στο κλαμπ Paranoid, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Ηλιούπολης, και στο δεύτερο (τη Μουσική) στο τεύχος 32 (Ιούλιος ’80) μία συνέντευξή τους στον Στάθη Παπούλια, στην οποίαν επεξηγούνται πολλά και διάφορα. Προσφάτως τα Lost Archives της B-Other Side Records και η εταιρεία Ειρκτή εξέδωσαν ένα LP (400 κόπιες βινυλίου) υπό τον τίτλο “don’t pretend your troubles are over all you’ve got is falling to pieces remember the time you were praying and noone was…”, στο οποίο αποτυπώνονται, για πρώτη φορά, ανέκδοτες εγγραφές των Παρθενογένεσις από το καλοκαίρι του 1980, συμπληρώνοντας έτσι, μ’ ένα σημαντικό κομμάτι, το λειψό δισκογραφικό παζλ τού ελληνικού rock της εποχής.
Οι Παρθενογένεσις είχαν έναν ήχο διαφορετικό από τα περισσότερα γκρουπ της περιόδου. Με επιρροές από το punk και το new-wave επιχειρούν σταδιακώς να μεταφέρουν το εν λόγω ήχο στην ελληνική πραγματικότητα (έτσι τους έβγαινε δηλαδή), δίχως από την άλλη να απορρίπτουν τα τραγούδια, τα… punk τραγούδια, με τα οποία είχε μεγαλώσει η προηγούμενη γενιά (το “House of the rising sun” με τους Animals ή το “Wild thing” με τους Troggs). Βεβαίως οι ίδιοι μπορεί να μην αντιμετώπιζαν τα συγκεκριμένα άσματα εξ αρχής ως τέτοια, και να τα επέλεγαν, πιθανώς, μόνο και μόνο για να τη βγουν στους… αντίπαλους ροκάδες (διασκευάζοντάς τα με τον τρόπο τους), αλλά αυτό δεν έχει και τόσο σημασία τώρα. Ποια ήταν, όμως, τα μέλη του γκρουπ κατά τη διάρκεια εκείνων των εγγραφών; Λογικώς (λέω λογικώς γιατί υπήρχαν ανακατατάξεις) το καλοκαίρι του ’80 οι Παρθενογένεσις αποτελούνταν από τους Τάκη “Pete Rose” Πολυχρονόπουλο τραγούδι, Θωμά Μπουζιάνη κιθάρες (είχε αντικαταστήσει τον Κώστα Ποθουλάκη), Billy Lod” Παλαιοκώστα πλήκτρα, Χρήστο Στολίγκα ντραμς (είχε αντικαταστήσει τον Αλμπέρτο Λεβή) και Γιώργο Μακρίδη μπάσο.
Ο ήχος τους όπως ακούγεται στο LP, ας το πω από την αρχή, είναι… raw material. Και δεν ευθύνεται γι’ αυτό μόνον η στοιχειώδης εγγραφή (όπως αναφέρεται και στο ένθετο τα κομμάτια είναι γραμμένα με δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι!) όσο, κυρίως, ο αυθάδης τρόπος που παίζει και παρατάσσεται το σχήμα. Η… post-punk attitude δεν είναι απλώς εμφανής, αλλά αποκτά και προσωπικό στυλ σε κομμάτια όπως το 9λεπτο(!) “Feeling”, το οποίο περνά ακόμη και από ψυχεδελικές ατραπούς, ή τα… αεικίνητα (και συντομότερα στο χρόνο) “I will not apologize” και “Just another prisoner”. Τα πλήκτρα του Billy Lod είναι αλήθεια πως δίνουν άλλη διάσταση στα τραγούδια του γκρουπ, κάτι που το διαπιστώνει ο καθείς στο “Now I came” ας πούμε, ή το “Give me more lies”, ενώ με κομμάτια όπως το “Holiday” αντιλαμβάνεσαι αμέσως πόσο θα έσκιζαν οι Παρθενογένεσις, ως ήχος, αν έμπαιναν σε κανονικό στούντιο και ηχογραφούσαν με όλα τα κομφόρ. Όσον αφορά στην εκδοχή τού “The house of the rising sun” δεν ξέρω γιατί, αλλά μου θυμίζει (θυμίζουν) προσωπικώς τους Stranglers την εποχή που ξεκινούσαν, έτσι όπως ακούγονται οι Βρετανοί στο 2LPThe Early Years” [Newspeak, 1992], με το έσχατο “Try the taste” να αποτελεί έναν καθαρόαιμο punk δυναμίτη. 
Δύο τινά. Πρώτον. Μέγα λάθος, «έγκλημα» για τα δεδομένα του χώρου, η ανυπαρξία μιας επαγγελματικής ηχογράφησης των Παρθενογένεσις. Δεύτερον. Αναντίρρητης αξίας η προσφορά των B-Other Side/Ειρκτή –στα συν και τα σχετικά ένθετα με το πληροφοριακό υλικό (εντός και η συνέντευξη από τη Μουσική, που ανέφερα πιο πάνω)– που διασώζουν, ό,τι διασώζουν, από τον ήχο αυτού του ιστορικού γκρουπ.  
Επαφή: www.b-otherside.gr

15 σχόλια:

  1. που κολλαει ο μπελτεκας στο βιντεο φώντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντησε καλύτερα ο Mimis G. Εγώ ήξερα μόνο ότι ο Lod ήταν πριν στους Trash (το γράφουν και οι σημειώσεις του άλμπουμ εξάλλου).

      Διαγραφή
  2. Το βιντεο εφτιαξε ο Λουης (Stress) και φτιαχτηκε την εποχη που "εφυγε" ο Μπελτεκας.Εκτος των αλλων, ο Μπελτεκας μαζι με τον Bill Lod ειχαν κανει στα μεσα του 70 τους Κενταυρους και το ΄78 τους Trash, απο τους οποιους πηρε μεταγραφη για τους Παρθενογενεσις.Ελπιζω να βοηθησα!
    Mimis G

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώστε έχει πεθάνει ο Μπελτέκας ε; Έτσι κάπως ήταν στο μυαλό μου, αλλά δεν ήμουν σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως κάπου είχα διαβάσει στο net που έγραφε ένας ότι "τον πεθάνατε τον άνθρωπο(Μπελτέκα)" και ότι "ζει κανονικότατα".
    Τελικά αυτός ο άνθρωπος είναι φάντασμα.
    Έστω και αν πέθανε έχει κανεις αποδείξεις για αυτό;
    Όλοι λένε ότι πέθανε από zzz... αλλά κανείς δεν το επιβεβαιώνει.
    ...Γιάννη εάν διαβάζεις στείλε ένα σημείο ζωής, εξάλλου η εκπομπή της Νικολούλη τελείωσε.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Κωστα, τον θανατο του Μπελτεκα τον εχει επιβεβαιωσει μεχρι στιγμης ο Bill Lod αλλα και ο παραγωγος του Γιωργος Κυβελος,μακαρι να ζει αλλα απο οσο ξερω εφυγε γυρω στα τελη του 2007 απο νοθευμενη σκονη στο εξοχικο του στην Σαλαμινα.

    Mimis G

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κριμα που στα κομματια της κασέτας δεν υπάρχει η original εκτέλεση του Passengers που θεωρω οτι ειναι απ τα καλύτερα κομμάτια τους .Ο Τommie Bouzianis το διασκευασε μετα με τους Stress και το ηχογράφησε με τους X mandarina duck (στην ουσία με τον x parthenogenesis Χρήστο Στολίγκα και τον Ζαχαρία) αλλα οσοι το ειχαμε ακούσει σε parthenogenesis live δεν εχει καμία σχέση με το ηχογραφημένο αλλα οπως και να χει απολαύστετο ....
    http://www.youtube.com/watch?v=Mi9_67SN9PA&feature=relmfu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με πήγες πίσω στο χρόνο Λεωνίδα. Το είχα λησμονήσει το “Passengers”, αλλά με τις πρώτες νότες το θυμήθηκα. Κομματάρα. Θ’ ακούσω και το “Television”, γιατί ούτε αυτό το θυμάμαι. Θυμάμαι όμως πως μου άρεσε πολύ κι ένα από τα τραγούδια του single, μάλλον το “Non stop (sensations)”. Το βράδυ έχει επανάληψη λοιπόν… Ρε τους X Mandarina Duck… Ρε τον Ζαχαρία...

    Τελικά «Μπουζιάνης» λέγεται ή «Μπουζάνης»; Αλλού τον γράφουν έτσι, αλλού αλλιώς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Μπουζιάνης οταν ηρθε απο την Αγγλία στα 1980 ηταν ενας απο τους καλύτερους κιθαρίστες του new wave που σκάσαν στην Αθήνα , το ασχημο ηταν οτι ηθελε να τα κανει ολα μόνος του το ιδιο και ο Billy σε μια τοσο ωραία μπάντα που επρεπε να λειτουργήσει ομαδικα , γι αυτο και το διαλύσανε και ο καθένας πηρε τα κομματια του και εφτιαξε τη μπάντα του ...κρίμα γιατι μπροστά τους δε στεκότανε κανένας απ ολες τις μεριες ( ηχο και attitude) θυμάμαι τον Μαχαιρίτσα (PLJ band) στο Σπόρτινκ μετα τους parthenogenesis.....που να το μαζέψει το πράγμα !

    non stop sensations

    http://www.youtube.com/watch?v=lID6TDtG_Fg&list=UUhTrhRO-7XOMgurigMQI45Q&index=10&feature=plcp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι εκτέλεση είναι αυτή του “Non stop (sensations)”; Πρώτη φορά την ακούω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τομ Μπουζάνης είναι...
    Πέρα από τη μουσική έχει ψώνιο και με τα vintage αυτοκίνητα.
    Τώρα να μη μπω σε λεπτομέριες...του αρέσουν τα μακαρόνια με κιμά και προτιμά τη ξανθιά μπύρα κτλ.
    Νάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και λιγες σκεψεις απο τα making of του δισκου εδω : http://go-create-gr.blogspot.gr/2011/05/blog-post_30.html?spref=fb

    Αλεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θανάση τον λένε τον Μπουζάνη πάντως -όχι Θωμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα σας
    μπορεί κάποιος που ξέρει τον Μπουζιάνη να του δώσει ένα μνμ από εμένα...? είμαστε συγγενείς και πολύ θα χαιρόμουν να τον βρω μετά από πολλά πολλά χρόνια. Νίκος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή