Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΓΚΡΟΒΕΡ η Αλίκη στην πόλη

Ακόμη ένα punk συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη (μετά τους Moot Point ας πούμε) με 30ετή ιστορία. Οι Γκρόβερ, με συμμετοχή στην ιστορική συλλογή «Διατάραξη Κοινής Ησυχίας» [Enigma, 1984], αλλά και μ’ ένα LP στη Lazy Dog δέκα χρόνια αργότερα, βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό και πάλι στο προσκήνιο με live και ηχογραφήσεις. Πρόπερσι (2010) κυκλοφόρησαν μάλιστα το CD «Σκληρές Λέξεις» σε δική τους παραγωγή, το οποίο επανατύπωσαν πριν από λίγους μήνες (προς το τέλος του 2011), σε 304 αντίτυπα βινυλίου, στην Labyrinth of Thoughts (διανομή από την B-Other Side). Στο LP εμπεριέχεται κι ένα extra 7ιντσο με τέσσερα τραγούδια, δύο εκ των οποίων προέρχονται από ένα live στο Eightball club, στη Θεσσαλονίκη, την 13/5/2010 και που ακούγονται μόνον εδώ – και όχι στο CD.
Οι Γκρόβερ, δηλαδή οι Πέρτσινος φωνή, κιθάρες, Αποστόλης Δαδάτσης φωνή, Λάζαρος Πλιάμπας τύμπανα, Ξενοφών Γρέδης μπάσο, Τάκης Ποζόγλου κιθάρες, Στέλιος Τσέλιος κιθάρες (ζητώ συγγνώμη αν παρατονίζω κάποιο επώνυμο) παίζουν πολύ καλά –είναι εκείνο που λέμε «δεμένη μπάντα»– βγάζουν δύναμη, ένταση και πάθος, έχουν στίχους με σαφείς αναφορές στα θέματα του χώρου, αλλά συχνά και άλλους που κινούνται σε πιο overground καταστάσεις (όπως π.χ. στην «Αλίκη», τραγούδι που μου θύμισε–δυστυχία τους;– τους Φάντης Μπαστούνι και οι Άσσοι από τα μέσα του ’80).
Εκείνο που έχει σημασία σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι η αλήθεια των λόγων τους. Ανεξαρτήτως του τρόπου που διατυπώνονται (χύμα και τσουβαλάτα) αφορούν σε καθημερινές original καταστάσεις· οι άνθρωποι τραγουδούν για ό,τι νοιώθουνε και ζούνε. «Βγαίναμε στην επαρχία, σε πλατφόρμες στις πλατείες/ για να βρούμε την αλήθεια, για να βρούμε τη ζωή/ μου ’λεγες πως δεν γουστάρεις τους χοντρούς με τις γραβάτες/ τους πολιτικούς, τους μπάτσους και τους βλάχους τους ροκάδες».
Καλά οι πολιτικοί κι οι μπάτσοι, αλλά οι ροκάδες –ακόμη κι αν είναι «βλάχοι»– τι σας φταίνε ρε παιδιά; Έχουμε άλλα που μας καίνε τώρα…

1 σχόλιο: