Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

όταν πηγαίναμε στο κατηχητικό…

Το Jesus Cristo είναι ένα pop τραγουδάκι για τον Ιησού Χριστό, πάνω σε στίχους του Βραζιλιάνου Erasmo Carlos, που συνέθεσε και τραγούδησε ο συμπατριώτης του Roberto Carlos το 1970 (οι δύο… Κάρλοι δεν είχαν συγγενική σχέση). Το 1971 το κομμάτι ήταν πλέον πασίγνωστο, με τις εκτελέσεις να πέφτουν σαν βροχή όχι μόνο στη Βραζιλία (Elis Regina, Erlon Chaves, Milton Banana Trio – πολύ ωραία version για jazzheads), αλλά παντού στον κόσμο (Al De Lory & Mandango, Lenny Kuhr, Silvers Thrust, Romuald…).
Προσωπικώς, απ’ όσες εκτελέσεις τού “Jesus Cristoέχω ακούσει προτιμώ εκείνη της Βραζιλιάνας Claudia (αν και του Γάλλου Romuald δεν είναι κατώτερη), που μου αρέσει πιο πολύ λόγω των… χριστιανικών chorus vocals, αλλά κι επειδή η Claudia, που έχει φωνάρα, τραγουδά σαν την… Ελπίδα (δηλαδή εγώ νομίζω ότι η Claudia θα πρέπει να είχε επηρεάσει την Ελπίδα, αλλά αυτό δεν είναι της στιγμής). 
Μάλιστα η εκτέλεση της Claudia τυπώθηκε και στην Ελλάδα, στη δεύτερη πλευρά ενός single τής Odeon [MSOG 61, 1971] –για την πρώτη πλευρά θα γράψω άλλη φορά– και ακούστηκε κι αυτή δεόντως, αν κρίνω από την… κατάσταση του 7ιντσου. Φυσικά, στη χώρα μας, το “Jesus Cristo” το τραγούδησε ο Πασχάλης Αρβανιτίδης σε στίχους Σέβης Τηλιακού στο 45άρι «Η συντροφιά μας (Jesus)/ Κάποτε θάρθη μια μέρα (Jesus Christo)» [Philips 6060 143] από το 1972, δύο κομμάτια που περιέχονται και στο πρώτο προσωπικό LP του «Πασχάλης» [Philips 6331 037] που είχε τυπωθεί την ίδια χρονιά.

2 σχόλια: