Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 481

1/1/2023
Σ’ ένα βιβλίο για τον Σαββόπουλο ή σ’ ένα βιβλίο για το «Βρώμικο Ψωμί» θα είχαν νόημα όλα αυτά. Αυτές οι άγνωστες λεπτομέρειες, που δίνουν στις δουλειές τη βεβαιότητα του ψαξίματος και όχι της προχειρογραφίας. Σ’ ένα άρθρο, όμως, τι να πρωτογράψεις;
(Τρίτο στη σειρά ποστ, μετά από εκείνο για τον Άλκη Σαχίνη και την φωτό από το Χάραμα, με Μπέλλου-Χρονοπούλου, από τα απόνερα του κειμένου για το «Βρώμικο Ψωμί»).
Φοβερή πληροφορία είναι αυτή για τους ρέκτες του ελληνικού ροκ. Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος και Θεολόγος Στρατηγός, πού έπαιζαν πριν από την Λαιστρυγόνα;
Στα τέλη του ’60 στους Walking Spots, ένα πολυμελές σχήμα που είχε τη βάση του στη Νέα Ιωνία. Δίνανε και συναυλίες όπως βλέπουμε...
Απ’ όλους αυτούς τους μουσικούς, μετά από ένα πρόχειρο ψάξιμο στο δίκτυο που έκανα, είδα πως δίσκο έχει κυκλοφορήσει και ο Στέφανος Ψαραδάκος.
[ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!]

31/12/2022
Και αυτή η φωτό από αυτά που περίσσεψαν από το άρθρο για το «Βρώμικο Ψωμί». Καισαριανή, Χάραμα ’73. Μπέλλου, Χρονοπούλου, ένας μαλλιάς, που δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι, και πίσω από την Μπέλλου, με τα γυαλιά, ένας τύπος που μοιάζει με τον Ιόλα. Αν είχα βρει παλιές φωτογραφίες του Ιόλα με γυαλιά θα έλεγα πως είναι σίγουρα αυτός...

31/12/2022
Όταν βουτάς σ’ ένα κείμενο, όπως αυτό για το «Βρώμικο Ψωμί» του Σαββόπουλου, που διαβάσατε χθες, ανοίγονται μπροστά σου μύρια όσα. Εμφανίζονται, αναδύονται καλύτερα, πρόσωπα, περιπτώσεις και καταστάσεις, που αξίζουν της προσοχής σου και της επιμέλειάς σου, καθώς παραμένουν δεκαετίες στο σκοτάδι.
Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι π.χ. ο Άλκης Σαχίνης, γνωστός σε άπαντες τους «σαββοπουλικούς» λόγω και των στίχων... «πού ακούστηκε ο Άλκης να πεθαίνει / όλη νύχτα ψήνονταν στον πυρετό» και... «να κι ο Άλκης ο μικρός μας / για να σμίξει παλιές κι αναμμένες τροχιές / με το ροκ του μέλλοντός μας».
Ο Σαχίνης πέθανε πολύ νέος (29ετής το ’73). Υπήρξε φίλος του Σαββόπουλου από τα χρόνια της Θεσσαλονίκης και λένε διάφορα γι’ αυτόν... Κάποιοι που τον ήξεραν μπορούν να πουν κι αυτοί... κι ένας τέτοιος είναι και ο Νίκος «Παραμυθάς» Πιλάβιος.
Παλιά ο Πιλάβιος είχε ένα μπλογκ κι εκεί είχε γράψει ένα κείμενο για τον Σαχίνη, το οποίο τώρα δεν υπάρχει, γιατί και το μπλογκ του Πιλάβιου δεν υπάρχει. Θεωρούσα, τότε, τα μπλογκ «αθάνατα» και δεν είχα φροντίσει να αποθηκεύσω το κείμενο. Δεν έβαζα, δηλαδή, με το μυαλό μου πως με το πάτημα ενός κουμπιού ένα blog, σαν το Δισκορυχείον ας πούμε, με χιλιάδες κείμενα και αναρτήσεις, μπορεί να περάσει, αν θες, στο κενό και στο τίποτα... Τέλος πάντων...
Πέρα λοιπόν απ’ αυτά που μπορούν να πούνε οι διάφοροι για τον Σαχίνη (στο πλαίσιο της λεγόμενης «προφορικής ιστορίας») υπάρχουν και τα ντοκουμέντα, που έχουν τον τρόπο να διαλευκάνουν ή και να μπερδέψουν τις καταστάσεις...
Ο Άλκης Σαχίνης, που το ξαναλέμε ήταν φίλος του Σαββόπουλου από την Θεσσαλονίκη, πριν ο Σαββό πάρει το φορτηγό και κατεβεί στην Αθήνα, ήταν φοιτητής της φιλοσοφικής του ΑΠΘ και συμμετείχε ως φωτογράφος και γραφιάς σ’ ένα περιοδικό, που έβγαζαν τότε οι φοιτητές, τον «Σπουδαστικό Κόσμο».
Ο «Σπουδαστικός Κόσμος» πρέπει να μπαίνει μπροστά το 1963 και στην αρχή ήταν κάπως σαν εφημερίδα, για να μετατραπεί, μετά από μερικά τεύχη, σε περιοδικό, μη σταθερής περιοδικότητας όμως.
Στο τεύχος #7 του «Σπουδαστικού Κόσμου», από το 1965, ο Άλκης Σαχίνης φωτογραφίζει για το εξώφυλλο (το βλέπετε), ενώ υπογράφει και κείμενο μέσα, που δεν θα σας πω τι λέει...
Ο «Σπουδαστικός Κόσμος» ήταν περιοδικό της «άλλης» αριστεράς και από τον Μάη του ’66, από το 9ο τεύχος του, αποτελούσε πλέον κάτι σαν όργανο της μαοϊκής ΠΠΣΠ (Πανσπουδαστική Προοδευτική Συνδικαλιστική Παράταξη).
Μάλιστα σ’ ένα άλλο τεύχος του ο «Σπουδαστικός Κόσμος» ειρωνεύεται το φοιτητικό περιοδικό της «ορθόδοξης» αριστεράς (ΕΔΑ / ΚΚΕ, Λαμπράκηδες κ.λπ.), την «Πανσπουδαστική» και πιο συγκεκριμένα το άρθρο του αείμνηστου Ηλία Νικολακόπουλου για τον Bob Dylan (για το οποίο έχουμε γράψει παλιότερα), με τσιτάτα του τύπου «να κι ο εξωραϊσμός του γιε γιε από τον μη κίτρινο τύπο».
Θαυμαστικό δεν βάζω, γιατί οι μαοϊκοί είναι γνωστό στους παροικούντες πως υπήρξαν, διαχρονικά, οι μεγαλύτεροι εχθροί του ροκ στην Ελλάδα.
Μην κοιτάτε που ανένηψαν στα 00s, όταν ανακάλυψαν τους Τσεχοσλοβάκους Plastic People of the Universe κι άρχισαν να υπερασπίζουν το ροκ. Και τότε με την... λάθος ροκ-πλευρά της Ιστορίας ήταν.

31/12/2022
Πριν από 3 μέρες έφυγε από τη ζωή ο στυλοβάτης της ελληνικής δισκογραφίας κοντραμπασίστας Ανδρέας Ροδουσάκης. Αυτός κι αν χρειάζεται κατεβατά κι αφιερώματα. Κάντε τα λοιπόν... εγώ δεν προλαβαίνω. Σας ετοιμάζω άλλα...
Στρίβει σαν μελωδία...
https://www.youtube.com/watch?v=3vGHNn9OL5M

31/12/2022
Ε, αφού κάνουν όλοι λίστες με "τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς" ας κάνω κι εγώ μία...
1. Hiroshi Havoc: Homeground Solutions [AJ Ω]
2. Trillident Sunshine: Another Sunshine for Your Dead Dreams [Last from the Past]
3. Spastic O’ Titis & TransSiberian Ensemble: Crying at the Gym [XXL Recordings]
4. Janna Lenakis: Yellow Strawberries in Ancient Flora [Manic Productions]
5. Primik und Nora: Marsyas from Mars [Telemarket Reflections]
6. A & Z & N & T: Letters in Eruptum [Chronicles]
7. Mizzells Everywhere: Essokosmos [Nyn]
8. Trevor Anna: The Challenge of Static [ProPo]
9. Igor Bechrinech: Sach’s Party [Zeotropolis Records]
10. Πότης Καφτάνης: Καρδιακή Επάρκεια / 12 Αντιλαϊκά για Νέους Χασίστες [Προς Εμμαούς]

30/12/2022
Κάθισα και είδα όλο τον τελικό Βραζιλία – Ιταλία 4-1, από το στάδιο Azteca της Πόλης του Μεξικού την 21η Ιουνίου 1970. Τα σημερινά ποδόσφαιρα δεν μου λένε απολύτως τίποτα –σκέτο χάσιμο χρόνου– αλλά ευτυχώς υπάρχει και το YouTube. Ωραία, ανθρώπινη μπάλα λοιπόν, με ποδοσφαιριστές που κουράζονται μετά το 60 λεπτό και όχι με μοτεράκια που τρέχουν πάνω-κάτω, σαν αφιονισμένα μέχρι το 120.
Η Ιταλία άντεξε για περισσότερο από μια ώρα, κι έδειξε στοιχεία μεγάλης ομάδας. Κορυφαίος ο Σάντρο Ματσόλα, ηγέτης, παικταράς, απειλή ο Ρίβα στο πρώτο κυρίως μέρος, μετά κάθισε, πολύ καλός ο Ντομενγκίνι σε ρόλο μέσα δεξιά, που έβγαινε και σαν δεύτερος φορ, πίσω από τον Ρίβα, καλός ο Μπονισένια στο πρώτο μέρος ιδίως (έκανε και το 1-1).
Φυσικά, η Βραζιλία ήταν μια κλάση πάνω από την Ιταλία και κέρδισε δίκαια.
Φοβερός ο Ζέρσον (κορυφαίος του γηπέδου), πίσω, μπροστά, ανασταλτικά, δημιουργικά... τα πάντα. Μέγας παίκτης! Έβαλε, επίσης, το δεύτερο καθοριστικό γκολ στο 66 και δημιούργησε ουσιαστικά το τρίτο (που έβαλε ο Ζαϊρζίνιο).
Φούμαρα ο τεχνίτης Ριβελίνο. Μεγάλη ταλαιπωρία της μπάλας, χωρίς αίσθηση του χώρου, με σουτ συνήθως στο γάμο του Καραγκιόζη (εκτός από ένα, σχεδόν φάουλ, που πήγε στο δοκάρι). Ανύπαρκτος ο Τοστάο. Απίστευτα σωματικά προσόντα ο Κάρλος Αλμπέρτο από δεξιά (έβαλε το τέταρτο γκολ).
Πελέ. Ο «μάγος» έβαλε το πρώτο γκολ, έδωσε την «πάσα των αιώνων» για το τέταρτο και κοβότανε μόνο με φάουλ. Δεν πήρε πολλές φορές το τόπι στα πόδια του, αλλά αυτοί οι παίκτες και με μία μόνο φάση μπορούν να κάνουν τη ζημιά (του έπιασε πάντως ένα ο Αλμπερτόζι, απ’ αυτά που δεν πιάνονται και ο Πελέ του έδωσε το χέρι του – σερ!). Στην αρχή έπαιξε πολύ προωθημένα, στη μεγάλη περιοχή, σαν ελεύθερος φορ, αλλά στην πορεία γύρισε πιο πίσω.
Αυτά από το μακρινό 1970...
[στη μνήμη του Πελέ - ένα παλαιότερο ποστ]

10 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Πελέ...

    Nikolai Stavrogin
    Κι ο Κλοντοάλντο σπουδαίος. Συμπαίκτης του και στη Σάντος.

    Christos Mamalakis
    Συμφωνω σε ολα εκτος απο τον Τοσταο! Σπουδαίος εγκεφαλικός παίκτης δεκάρι κανονικό, οπως και ο Ζερσον άσχετα αν τους βολεψε ολους ο Ζαγκαλο στην 11 αδα.
    Στην δε πασα του αιώνα που αναφέρεις προς τον Καρλος Αλμπερτο, αν δεις προσεκτικά τη φαση , ο Τοσταο μαρκαρισμενος μεσα στην περιοχη με πλατη γυρισμένη στο τέρμα, βλεπει τον Καρλος Αλμπερτο που ανεβαίνει, και του δειχνει που να την στείλει.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η κριτική για Τοστάο, Ριβελίνο (και για όλους) αφορά μόνο στο συγκεκριμένο παιγνίδι.

    Panos Bosnakis
    Δες το 1-0 με Αγγλία

    Nikolai Stavrogin
    Από τα ωραιότερα παιχνίδια που έγιναν ποτέ.

    Andreas Panagopoulos
    Συμφωνώ σχεδόν σε όλα ! Για το ανθρώπινο μέρος , κούραση μετά το 60-70 , πλέον παίζουν 80 ματς τον χρόνο και δεν καταλαβαίνουν τίποτα ! Στο θέμα ποιότητας , σήμερα συνολικά υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα ! Επαναλαμβάνω συνολικά ! Έχω μια διαφωνία στον Τοσταο , σπουδαίος!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η κριτική για τον Τοστάο και για όλους αφορά μόνο στον τελικό.

    Andreas Panagopoulos
    Δεκτό

    ρεντ ρεντ
    Σολο Μιλαν

    Nikos Athanassiu
    Και πολυ καλά εκανες! Θυμάμαι την μουρη μου κολλημένη στη βιτρινα του καταστηματος ηλεκτρικών συσκευών Χατζηπλη!

    Mike Beles
    Ηταν ο καλυτερος τελικος Μουντιαλ.μεχρι φετος....ο τωρινος τελικος τον ξεπερασε.....

    Lefteris Michael Pantazis
    σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε αυτόν τον τελικό ο φετινός, επί 70 λεπτά έπαιζε μόνο μία ομάδα, η Γαλλία δεν άξιζε τίποτα.

    Thodoris Antonopoulos
    Παιχταράδες κι εκείνοι, δε λέω, όμως η σημερινή μπάλα σαν θέαμα είναι πολύ καλύτερη συνολικά και πιο ομαδική. Το μόνο ότι τα πάντα πλέον στο παιχνίδι υποτάσσονται σε σκοπιμότητες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για αυτοσχεδιασμούς

    Stelios Papastilianos
    Πελε το καλυτερο γκολ ολων των εποχων ηταν εκεινο του δεν μπηκε στο βραζ – ουρουγουαη

    Stavros Kouvaris
    Είναι ντροπή για το άθλημα που έχουμε φτάσει στο σημείο όταν γίνεται αλλαγή να υπάρχει ένδειξη για τον ποδοσφαιριστή που βγαίνει πόσα χιλιόμετρα έκανε στο γήπεδο. Δεν είναι στίβος, μπάλα είναι. Χάνεται -αν δεν έχει ήδη χαθεί- η μαγεία, η φαντασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ε, αφού κάνουν όλοι λίστες με "τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς" ας κάνω κι εγώ μία..."...

    Stathis Nikokavouras
    Δεν ξερω κανενα.ειμαι αδικαιολογητος

    Evi Mvrn
    Αυτη η λιστα ειναι εφτασφραγιστο μυστικο; Σε αυστηρα στενο κυκλο κυκλοφορει; Ειναι απαγορευμενη για εμας τους κοινους πλην περιεργους θνητους;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είναι μια λίστα από τις παλιές ζωές. Τις παλιοζωές...

    Evi Mvrn
    α, καταλαβα! Ειναι μια λιστα του τυπου "όταν ήμην νέος... "
    Τιποτα στο φρεσκοτερο εχομε να μορφωθουμε κι εμεις οι φιλομαθεις;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν υπάρχουν φρεσκότερα απ' αυτά.

    Evi Mvrn
    ωωω!!!!
    μα ουτε και αυτα υπαρχουν. Εχουμε μουσικο λιμο;

    Miltos Marathon
    Ομολογώ πως θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω σε κάποιες απο αυτές τις δισκογραφικές δουλείες αλλά πιστεύω πως ο ήχος μου θα ήταν απλά ...."ανύπαρκτος" μπροστά στο μεγαλείο αυτών....

    Spyros Zoupanos
    Πολύ καλό επίσης και Μrna Bells των Smihel ( Grim records ) Καλή χρονιά!

    Christos Galiatsatos
    https://www.youtube.com/watch?v=q5eKT5eBI5w
    ΤΣΟΥΚΑΣ - 300.000 δίσκοι

    Aris Betchavas
    Η φωτογραφία είναι από την Παλιά Λαχαναγορά της Πάτρας, όπου πιτσιρικάδες, σχηματιζοντας αλυσίδα, ξεφορτωναμε χέρι-χερι ολόκληρες νταλίκες με καρπούζια για το χαρτζιλίκι μας...

    Sakis Bwanas
    Χρόνια πολλά Φώντα και καλη Πρωταπριλιά, αθεόφοβε - θα σε πιάσουν στο στόμα τους οι ψαγμένοι χίπστερς και δεν θα βρίσκεις μέρος να κρυφτείς

    βαγγελης χαλικιας
    Στα πέντε πρώτα συμφωνώ τα άλλα θα τα ψάξω

    Kostas Lazaridis
    Τι να πω η πιο πρωτοτυπη λιστα και πολυ μπροστα ετη φωτος αποτις παροχημενες.Καλη Χρονια Φωντα.

    Achilles Ill
    Είναι κάπως mainstream επιλογές, αλλά περί ορέξεως...

    Sakis Bwanas
    Λείπουν οι Vasilaraps!

    Pitsoulis Achilleas
    το τελευταίο που μπορεί να το ακούσει κανείς;

    Andreas Tav
    τα έχω όλα

    Ντότης Λεωνίδας
    αρχισα να τα ψάχνω Ο μαλάκας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Ανδρέα Ροδουσάκη...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.discogs.com/.../1193350-%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF...
    Ανδρέας Ροδουσάκης

    Valadis Terzopoulos
    Καλή χρονιά Φώντα με τόνους μουσικής και άρθρων!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης Βαλάντη ό,τι καλύτερο και για σένα!

    Chris Koutsouris
    Καλή χρονιά Φώντα !!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Άλκη Σαχίνη...

    Stathis Nikokavouras
    Ε ναι ρε φωντα ολα τα κειμενα πρεπει να αποθηκευονται οπως και οι μουσικες σε διαφορετικους δισκους.οχι 45 στροφων.....καλη χρονια με καλη μουσικη

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Καλά, εγώ μπορεί να τα αποθηκεύω, για μένα, αλλά άμα τα σβήσω θα τα χάσουν οι άλλοι... Καλή χρονιά Στάθη.

    Rodolfos WB
    Σχετικά με τα blog που δεν υπάρχουν άλλο, ίσως μπορεί να βοηθήσει μια αναζήτηση στο archive.org.
    Internet Archive: Digital Library of Free & Borrowable Books, Movies, Music & Wayback Machine

    Vasilis Skordou
    Υπάρχει μια φωτογραφία του Άλκη Σαχίνη στο βιβλίο του Κώστα Μπλιατκα για τον Σαββόπουλο.
    Καλή χρονιά κύριε Τρούσα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης και σ' εσάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο φύλλο του Σπουδαστικού Κόσμου 28/1/1963. Ο Σαχίνης έκανε κι άλλο εξώφυλλο του περιοδικού (Δεκ. 1963), ενώ σε άλλο τεύχος βλέπω να υπογράφει μικρή βιβλιοκριτική του.
      Ήταν φίλος και του Γιώργου Μανιάτη, όπως αναφέρει σχετικά ο τελευταίος στο "Περί οργανώσεως".

      Κ. Βλησίδης

      Διαγραφή
    2. Σε αυτή την εκπομπή Ο Σαββόπουλος μιλάει για ένα δίλεπτο (από το 42¨ και μετά) για τον Σαχίνη. Βλέπω και φωτό (ωραίος άντρας!)
      https://archive.ert.gr/8315/

      Κ. Βλησίδης

      Διαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ με την φωτό Μπέλλου-Χρονοπούλου...

    Zak Famellos
    Πόσο όμορφη η Χρονοπούλου!

    Gerakanakis George
    σήμερα για να πετύχεις τις γωνίες του προσώπου της Χρονοπούλου τρέχεις στου Φουστάνους....

    Γεώργιος Ζγούρας
    *...κι αν είναι ο Κόκοτας ή μήπως ο Φαληρέας;
    - Ιδέες δίνω!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κανείς από τους δύο
    Εκ πρώτης το μυαλό μου πήγε στον Βερλέκη, αλλά δύσκολο να είναι και ο Νίκος. Θα τυπώσω τη φωτό πάντως και θα τον ρωτήσω, γιατί τον βλέπω συχνά στην πόλη...

    Ntinos Sarandopulos
    Καλή Χρονιά Φώντα!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης Ντίνο!

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Σύνοδος της Μαίρης;

    Patritsopoulos Nikos
    ki εγω Βερλεκης

    Gerakanakis George
    παίζει καθόσον καισαριανιωτης....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τότε δεν είχε καμία σχέση με την Καισαριανή ο Βερλέκης

    Βασίλης Καμπούρης
    Καλή χρονιά πονταρω στο
    Νίκος Βερλεκης είχαν παίξει μαζί στο μια κυρία στα μπουζούκια

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν έπαιζε ρε φίλε εκεί πέρα ο Βερλέκης. Επίσης καλή χρονιά!

    Βασίλης Καμπούρης
    έπαιζε .Αν θυμάμαι καλά ποδοσφαιριστής
    https://www.gossip-tv.gr/.../nikos-verlekis-den...
    Νίκος Βερλέκης: «Δεν αισθάνομαι ότι έχω αδικηθεί»

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν τον θυμάμαι καθόλου. Αλλά και να έπαιζε το 1968 δεν σημαίνει ότι μπορεί να ήταν μαζί το '73. Ίσως το '73 να μην είχε καν μούσι ο Βερλέκης και ούτε με τόσο μακριά μαλλιά τον θυμάμαι.

    Βασίλης Καμπούρης
    έπαιζε μην το συζητάμε το θυμάμαι εγώ.
    https://www.retrodb.gr/.../%CE%9C%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CF...
    Τώρα όσον αφορά το υπόλοιπο δεν διαφωνώ για αυτό λέω ποντάρω αλλιώς θα έλεγα ξέρω χαχαχαχ που να ξέρω δεν ήμουν εκεί
    Μια κυρία στα μπουζούκια – retroDB

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τον θυμάμαι κάπως έτσι (χωρίς μούσι)... αλλά οκ το μούσι φτιάχνεται γρήγορα.
    Ναι το ειδα και στη συνέντευξη δεν το θυμόμουν - μπορεί και να μην τον αναγνώρισα χωρίς μούσι. Ούτε μαλλιά θα είχε τότε. Θα ήταν τελείως αγνώριστος.
    Καλά για τον μαλλιά δεν μ' ενδιαφέρει κιόλας ποιος είναι. Εμένα με νοιάζει αν εκείνος με τα γυαλιά είναι ο Ιόλας (που μάλλον δεν είναι), αλλά αυτό δεν το σχολιάζει κανείς, που είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό το να παρακολουθεί ο Ιόλας την Μπέλλου. Κολλήσατε όλοι με τον μαλλιά, που κατά πάσα πιθανότητα είναι άγνωστος.
    Τον έχω δει τον Βερλέκη σε ταινία του '69-70 και είναι αγνώριστος. Απορώ πώς τον θυμάσαι από ταινία του '68.

    Βασίλης Καμπούρης
    μου αρέσει το στυλ βελούδινο και μαλλουρα.
    Αν είναι ο Ιόλας που να ξέρω;χαχαχα Πήγαινε σε μπουζούκια έχω διαβάσει
    Τώρα πως θυμάμαι τον Βερλεκη που είχε μαλλιά στην Κύρια όχι τόσο μακριά αλλά είχε σιγά μην κάνω και ψυχανάλυση.
    Τον θυμάμαι , οι πηγές λένε πως έπαιξε , αρκεί

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν λένε όλες οι πηγές πως έπαιξε. Τώρα κοίταξα IMDb και δεν το λέει. Πρώτη ταινία λέει το Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα και uncredited.
    Τι γελάς; Δεν είναι αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλης Καμπούρης
      το λέει ο ίδιος που μάλλον είναι το Έβερεστ των πηγών χαχαχααχ
      Εντάξει πάμε παρακάτω

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εμείς ελέγχουμε και τα Έβερεστ (χωρίς χαχαχαχ), γιατί έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα από στόματα (τους Κατσάμπες να λένε πως παίζανε δήθεν με τον Elvis σε ταινία, την Μαίρη Λίντα να λέει ότι συνάντησε τον Χέντριξ κ.λπ.). Και τα "πάμε παρακάτω", "και σιγά μην κάνω και ψυχανάλυση" μου ακούγονται προσβλητικά και ειρωνικά, όταν ήδη έχω γράψει... "ειδα και στη συνέντευξη δεν το θυμόμουν". Εγώ δεν σε προσέβαλα, ούτε σε ειρωνεύτηκα - και καλύτεροι τρόποι όταν έρχεσαι σ' έναν ξένο τοίχο χρειάζονται. Αλλά και το ότι μου λες ότι παίζει δεν σημαίνει πως είναι θέσφατο και πως δεν θα το ελέγξω. Για βρες ποιος είναι να τον δούμε. Τον γράφουν τα credits στην ταινία;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Στα credits δεν υπάρχει το όνομά του. Τον βρήκα εγώ (φωτό από την ταινία).

      Yrw Kazara
      O Iόλας το '73 ήταν 65 ετών, οπότε μάλλον απίθανο να είναι ο διοπτροφόρος της φωτογραφίας. Καλή χρονιά!

      Lefteris Rasko
      Καλή χρόνια.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης φίλε μου

      Aris Kopsidas
      Καλή Χρονιά Φώντα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης Άρη.

      Costas Arvanitis
      Κι εμένα αμέσως το μυαλό μου στον Βερλέκη πήγε. Ο άλλος είναι πολύ νέος για Ιόλας. Ο Ιόλας ήταν τότε 65 χρονών. Καλή χρονιά!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι κανείς από τους δύο. Και το μούσι του τύπου είναι μάλλον πολύ για Βερλέκης. Επίσης καλή χρονιά Κώστα. Ό,τι καλύτερο για όλους!
      Το βασικό συμπέρασμα από την φωτό είναι πως το Χάραμα ήταν νούμερα 1 χώρος εναλλακτικής λαϊκής διασκέδασης, το 1973. Άτομα, σαν την Χρονοπούλου, που κανονικά θα έπρεπε να διασκεδάζουν στα μεγάλα ξενυχτάδικα του κέντρου ή της παραλίας, πήγαιναν στην ταπεινή Καισαριανή για ν' ακούσουν αυθεντικό λαϊκό τραγούδι - όχι Βοσκόπουλους, Μαρινέλλες και Κόκοτες. Θα πήγαιναν και σ' αυτούς λογικά, αλλά το πέρασμα από την Καισαριανή τους προσέθετε άλλη αίγλη. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι Χάραμα πήγαιναν τότε Σαββόπουλος, Φαληρέας και άλλοι διάφοροι της ιντελιγκέντσιας.

      Ntinos Sarandopulos
      https://youtu.be/fSaJwjlPDjM
      ΒΕΓΓΟΣ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΤΣΙΓΚΕΛΙ ΚΡΕΩΠΟΛΕΙΟΥ

      Κυριε Ελέησον
      καλή σας χρονιά, σας ευχαριστώ για όλα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης, να'στε καλά.

      Gerakanakis George
      Χρονοπούλου απαστράπτουσα.... Μπέλου πάντα γνήσια....

      Aeipote Panta
      Καλή Χρονια, Υγεία και Τύχη!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης αγαπητέ κ. Νίκο. Ό,τι καλύτερο για όλους!

      Aeipote Panta
      Με πολλές μουσικές, αναγνώσεις, θεάσεις. . .

      Παυλος Τασιοπουλος
      Κυκλοφορεί μια στιχομυθια απ τη συναντηση αυτή

      Vasilis Kounelis
      Νίκος Βερλέκης;

      Nikos Pitloglou
      Καλή χρονιά Φώντα!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης φίλε μου!

      Nikos Markakis
      Καλή χρονιά!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης!

      Vassos Georgas
      Χρόνια Πολλά Φώντα, καλή χρονιά για όλους μας!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης Βάσσο, ό,τι καλύτερο!

      Διαγραφή
    2. Apostolos Psaltoulis
      Νικος Βερλέκης

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι.

      Ilias Papakonstantinou
      Καλή χρονιά με υγεία, δύναμη, χαρές και φως!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σ' ευχαριστώ φίλε μου, επίσης!

      Stelios Stelioss
      Χρόνια πολλά καλύτερη χρόνια για όλους μας!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης!

      Jimmy JazzMan
      Καλή χρονιά Φώντα!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης φίλε μου!

      Δημοσθένης Ταχταλίδης
      Ο διοπτροφόρος κύριος έχει μια ομοιότητα με τον Νίκο Κοεμτζή, δείτε και σχετική φωτό από το Κακουργιοδικείο (από το αρχείο του αείμνηστου Άρη Σκιαδόπουλου) https://www.facebook.com/photo/?fbid=1602433503177316&set=pb.100002320459702.-2207520000.. Βέβαια το περιστατικό στο κέντρο Νεράιδα έγινε στις 24/2/1973 οπότε λίγο δύσκολο να ελήφθη η φωτό μέσα στο 1973 και πριν τις 24/2 και βέβαια η ομοιότητα δεν είναι βεβαιότητα. Επίσης ένα σχόλιο για τον Βερλέκη που κατά τη γνώμη μου είναι αυτός στη φωτογραφία. Αν η εποχή είναι τέλος του φθινόπωρο του 1973 ο Βερλέκης είχε σίγουρα μούσια αφού εκείνη την εποχή συμμετείχε στην ταινία "Ερωτισμός και Πάθος" (1974) του Όμηρου Ευστρατιάδη.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ το αποκλείω 100% για τον Κοεμτζή και 99,99% για τον Βερλέκη.

      Διαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Σ’ ένα βιβλίο για τον Σαββόπουλο ή σ’ ένα βιβλίο για το «Βρώμικο Ψωμί» θα είχαν νόημα όλα αυτά"...

    Vassilis Serafimakis
    Και τού χρόνου!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης Βασίλη!

    Nick Koutsarthur
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία Φώντα !!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης Νίκο, ό,τι καλύτερο και για σένα!

    Theodoros Sarigkiolis
    Καλή χρονιά, καλές γραφές και υγεία!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Καλή χρονιά και σε σένα φίλε μου, με χαρά και υγεία!

    Evi Mvrn
    Πρωτ'απ'ολα, καλη και συναρπαστικη χρονια, μονο με ευχαριστα ξαφνιασματα. Μιας και λεμε για μουσικους, ξερεις πώς ηταν το επωνυμο ενος Ανέστη που επαιζε βιολι με την Μαριζα Κωχ;
    Κατι αποριες που εχω, αλλα μου εχει κολλησει στο νου εδω και αιωνες

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης καλή χρονιά! Δυστυχώς, τώρα, δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό...

    Aris Karampeazis
    Έξυπνο το όνομα του γκρουπ πάντως, έστω και αν δεν πρόκειται για διαφήμιση απορρυπαντικού.

    Takis Akkos
    Θεολόγος Στρατηγός (της κιθάρας)...Καλή Χρονιά Φώντα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επίσης Τάκη, ό,τι καλύτερο και για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή