Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΚΕΡΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ένα σχετικώς καινούριο αθηναϊκό ροκ συγκρότημα

Οι Κέρινες Ζωές είναι ένα σχετικώς καινούριο (αθηναϊκό) ροκ συγκρότημα (καθώς υπάρχουν από το 2017) και το οποίο σήμερα αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης φωνή, Γιώργος Γεωργιλάς κιθάρες, φωνητικά, Γιώργος Πολυχρονίδης κιθάρες, Σταύρος Βασιλειάδης πιάνο, πλήκτρα, Δημήτρης Κουφομιχαήλ μπάσο και Ιωάννα Βενετία Κουκοπούλου ντραμς (σε κάποια τραγούδια παίζει ντραμς ο Μάριος Κούκας).
Οι Κέρινες Ζωές είναι κατ’ αρχάς ελληνόφωνοι, με τους στίχους, που γράφουν οι Ειρήνη Παπαδοπούλου, Κ. Μαρκουλάκης, Απόλλωνας Τσέρνας και Ευαγγελία Μαργώνη, να είναι συνήθως... πληθωρικοί και όχι σύντομοι και κοφτοί. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και γρήγορα τραγούδια στο φερώνυμο CD τους (2022), που τύπωσε η B-otherSide Records (όπως «Το τελευταίο τραγούδι» ή το «Φόβου παίγνια»), απλώς τα πιο μέσου-τέμπο κομμάτια είναι περισσότερα. Το άπλωμα του λόγου δίνει, επίσης, στο συγκρότημα την άνεση να διαχειριστεί και τις μελωδίες του καλύτερα, προτείνοντας ανά στιγμές ωραία τραγούδια, όπως είναι το «Να μου λες σ’ αγαπώ» ή «Το blues της Ευαγγελίας».
Ο τραγουδιστής, τώρα, είναι καλός, με γερή φωνή, που βγαίνει κάπως «πάνω» από τις μουσικές, αλλά έχουμε την γνώμη πως θα άξιζε να «φωνάζει» λιγότερο, τραγουδώντας «πιο χαμηλά».
Οι συνθέσεις, επίσης είναι καλές, κινούμενες στις γνωστές φόρμες του ελληνόφωνου ροκ, αυτές που έχουν διαμορφώσει συγκροτήματα, όπως τα Διάφανα Κρίνα για παράδειγμα, αν και το πράγμα χωλαίνει ελαφρώς στον τομέα της ηχογράφησης-παραγωγής, που είναι τυπικά καλή, και βασικά (χωλαίνει) στην αναζήτηση ενός πιο προσωπικού και πιο πειστικού ήχου, που να κάνει πιο ξεχωριστές τις συνθέσεις των Κέρινες Ζωές.
Τα τραγούδια, γενικώς, έχουν τις σωστές διάρκειες (γύρω στα τέσσερα λεπτά χονδρικώς το καθένα), αν και πιστεύω πως τα δεκατρία (που καταγράφονται στο CD) είναι πολλά. Δέκα θα αρκούσαν. Θα έκαναν πιο συμπαγές και πιο πυκνό το άκουσμα.
Γενικώς, πάντως, η εκτίμησή μας είναι θετική για τις Κέρινες Ζωές. Με κάποιες επιμέρους βελτιώσεις (που μπορούν να γίνουν σχετικώς εύκολα) το συγκρότημα θα μπορέσει να κάνει βήματα μπροστά, παίζοντας πιο δυνατά στον χώρο (του ελληνόφωνου ροκ). Για να δούμε...
Επαφή: https://www.b-otherside.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου